BANCI | Opinie

Stratfor: Romania este una dintre tarile predispuse la colaps economic

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-29 16:14

România este una dintre ţările cele mai predispuse la colaps economic, arată prognoza Stratfor pentru trimestrul al patrulea al acestui an, care estimează că Europa va fi lovită de criză în mai mare măsură decât SUA, iar Rusia va profita de moment pentru a-şi spori influenţa prin preţuri la energie.

Europa va fi afectată de criza financiară mai puternic şi pe o perioadă mai mare de timp decât SUA, întrucât sistemul bancar european are anomalii profunde şi fiecare ţară luptă pe cont propriu în lipsa unei strategii unitare în UE, avertizează experţii americani de la Stratfor.

Strategic Forecasting (Stratfor), un serviciu privat de informaţii din SUA, supranumit şi "CIA-ul din umbră", arată în raportul său pentru trimestrul al patrulea al acestui an că Europa, care are un sistem bancar cu deficienţe profunde, va avea de suferit de pe urma actualei crize până la sfârşitul anului 2009. Mai mult, ţările mai puţin avansate din punct de vedere economic, printre care şi România, sunt în pargul colapsului financiar, mai scriu analiştii de la Stratfor în prognoza pe trimestrul al patrulea, publicată la 23 octombrie.

România este considerată de Stratfor una dintre ţările cele mai predispuse la colaps economic, alături de Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Bulgaria, Ungaria, Croaţia, Slovacia şi Serbia. Franţa şi Italia sunt la rândul lor vulnerabile, dar vor gestiona mai bine situaţia datorită dimensiunii economiei lor.

Într-o analiză separată, publicată în 27 octombrie, după ce Standard & Poors a scăzut drastic ratingul României, Stratfor aprecia totuşi că România nu se află în aceeaşi situaţie precară ca Ungaria, dar are probleme mari, întrucât deficitul de lichidităţi începe să se resimtă tot mai puternic pe piaţa europeană. România se va confruntă cu grave atacuri speculative împotriva leului, iar deprecierea monedei va duce la creşterea ratelor bancare, ceea ce va pune populaţia în mare dificultate. În plus, băncile străine, care sunt majoritare pe piaţa din România, folosesc franci elveţieni şi euro pentu creditele de consum şi pentru cele de afaceri, slăbind şi mai mult moneda naţională. De asemenea, România se confruntă cu un deficit bugetar crescut (2,5% din PIB), cu un deficit comercial de 14% şi cu o datorie publică de 19% din PIB, ceea ce ridică serioase semne de întrebare legate de modalitatea prin care România va reuşi să acopere gaura bugetară în timpul unei crize de lichidităţi, scrie Stratfor, care spune că o Bucureştiul ar putea recurge în aceste condiţii la un împrumut de la FMI.

Strategii de la Stratfor prevăd că în cel de-al patrulea trimestru numeroase ţări îşi vor reevalua avantajele şi dezavantajele pe care apartenenţa la Uniunea Europeană le aduce. Ţările care doresc să adere la zona euro îşi vor redefini şi ele priorităţile. Ţările europene îşi vor regândi şi bugetele, reducând fondurile alocate diverselor programe, lucru care ar determina o volatilitate şi mai aprofundată.

Reducerile bugetare şi lipsa de bani vin într-o perioadă critică: în timp ce costurile pentru energie cresc din cauza vremii reci, Rusia, cel mai mare furnizor de energie al Europei, se pregăteşte să ridice preţurile.

În acest context delicat, şefii statelor din Europa au o imensă responsabilitate pe umeri. "Liderii europeni trebuie să ia în următoarea perioadă multe decizii dificile şi periculoase, care vor afecta următorii ani, nu numai următorul semestru", averizează americanii de la Stratfor.

Rusia nu poate fi exclusă din ecuaţie. "Europa este dezbinată din punct de vedere economic şi din cauza faptului că, în paralel cu criza financiară, Rusia a făcut anumite mişcări strategice în sectorul financiar. Astfel, capitalul din Rusia a fost mişcat abil pe piaţa financiară europeană pentru a influenţa insituţiile financiare din anumite ţări strategice", se arată în raportul Stratfor.

În plus, Rusia se află în negocieri cu numeroase ţări din Europa Centrală şi de Est pentru a stabili preţul şi cantitatea resurselor energetice de anul viitor. Moscova a avertizat majoritatea ţărilor să se pregătească pentru o creştere vertiginoasă a preţurilor.

"Acestă situaţie poziţionează Moscova pe o poziţie de forţă din care poate negocia cu ţările care au nevoie de preţuri scăzute la energie pe timpul acestei crize financiare", conchid analiştii de la Strategic Forecasting.


"Liderii europeni trebuie să ia în următoarea perioadă multe decizii dificile şi periculoase, care vor afecta următorii ani, nu numai următorul trimestru", mai averizează americanii de la Stratfor.

"Rădăcinile crizei financiare se află în SUA, dar cu trecerea timpului va deveni evident că această criză evoluează şi se va extinde în întreaga lume, unde impactul va fi mai dur, iar ţările vor avea nevoie de mai mult timp pentru a-şi reveni", prognozează experţii.

În Statele Unite sistemul începe să se refacă deja, apreciază Stratfor, întrucât au fost luate măsuri de rectificare, chiar dacă lucrurile pot merge greşit şi probabil că o recesiune este inevitabilă.

Pe de altă parte însă, în Europa, lipsa de lichidităţi a declanşat o profundă criză bancară.

"În Europa, remedierea situaţiei începe abia acum, problemele sunt abia identificate şi foarte puţin evaluate. Recesiunea americană se va încheia probabil până la sfârşitul anului, dar în Europa aceasta se va întinde până spre sfârşitul lui 2009. În Asia de Est, unde nu sunt probleme nici cu lichiditatea sau cu băncile, ci se înregistrează o scădere a cererii de export, recuperarea nu poate începe până când Vestul nu îşi revine şi va reîncepe să ceară bunuri asiatice en gross. Statele Unite au dezlănţuit criza, dar ea se amplifică în Europa şi Asia", punctează experţii din SUA.

Interesele SUA sunt acum reduse la minim: "În mijlocul alegerilor prezidenţiale, care determină o administraţie stagnantă, Washingtonul - cu problemele recesiunii şi ale stabilizării Irakului - se află într-un punct mort. Nu are nici capacitatea şi nici interesul să acorde atenţie decât celor mai importante subiecte. Primul loc pe lista priorităţilor este ocupat de recesiune, pe locul al doilea loc se află Irakul", se arată în documentul Stratfor.

Locul al treilea pe lista preocupărilor SUA este ocupat de ascensiunea Rusiei. În trimetrul al treilea al anului, Rusia a dovedit că este încă capabilă - din punct de vedere militar şi politic- de a invada un vecin, Georgia.

Rusia nu este imună la criza financiară globală, dar este mult mai bine pregătită decât majoritatea statelor. Chiar şi după ce a existat un export masiv de capital, Rusia are în continuare rezerve care depăşesc 700 de miliarde de dolari şi un consistent surplus bugetar, susţine Stratfor. Rusia va folosi acest moment pentru a crea cât mai multe probleme Statelor Unite.

"Planurile Rusiei sunt deja puse în acţiune pentru America Latină, Orientul Mijlociu şi Africa, exact în această ordine. Şi pentru a menţine presiunea, este de aşteptat ca Rusia să facă o mutare - mai mult politică şi economică decât militară - în Ucraina", susţin analiştii.

În contextul crizei financiare - care loveşte Europa mai puternic ca Statele Unite - şi al situaţiei în care se află SUA, şansele Rusiei de a-şi extinde influenţa sunt foarte ridicate, estimează Stratfor.

În America lucrurile sunt destul de clare, punctează experţii. Problema este cea a lipsei de lichidităţi. Trecând peste agitaţia de suprafaţă, sistemul bancar american rămâne stabil. Bineînţeles, există anumite aspecte care au generat panică, dar per total băncile americane sunt solide. Înainte ca administraţia să se implice în sistem, făcând imposibilă închiderea băncilor, numai 13 bănci se "scufundaseră". În timpul recesiunii din anii '80, se închiseseră sute de bănci pe an, arată Stratfor.

"Criza de lichidităţi este relativ - şi accentuăm cuvântul 'relativ' - uşor de reparat. Este nevoie 'numai' de injecţii de capital în sistem, lucru pe care SUA l-au făcut la scară mamut pentru a încuraja împrumuturile şi pentru a reveni la activitatea economică normală. Momentan rata de împrumut a băncilor a început să crească, depăşind momentul critic, şi probabil că panica va dispărea în câteva săptămâni. Cu siguranţă că va exista o recesiune în Satele Unite, dar calea de ieşire din criză a fost deja schiţată", se arată în raportul Stratfor.

"În Europa criza a avut aceleaşi efecte ca şi în SUA - în prima etapă. Dar după câteva zile a devenit evident că Europa are o altă problemă. Spre deosebire de SUA, Europa are numeroase sectoare ale sistemului bancar destul de bolnave. Băncile din Austria, Suedia şi Italia s-au supraexpus în Europa Centrală, care acum suferă din cauza prea multor credite", subliniază Strafor.

Băncile germane care au creditat corporaţii au rămas cu prejudicii şi mai mari decât au generat practicile subprime din SUA. Băncile din Irlanda şi din Spania se confruntă cu probleme cauzate de subprime mult mai grave decât băncile americane, având în vederea dimensiunea economiei. Lista poate continua la nesfârşit, se atrage atenţia în analiză.

"Aşadar, în timp ce SUA se confruntă cu o criză de lichidităţi care poate fi rezolvată 'relativ' simplu, în Europa criza de lichidităţi a dezvăluit o criză mai profundă - cea a unui sistem bancar bolnav. Pentru a reface sistemul bancar, Europa are nevoie de mai mult de un an", estimează experţii americani .

Mai mult, aceştia consideră că actuala criză financiară va zgudui profund economia Europei, pentru că fiecare stat se zbate pe cont propriu, iar o strategie unitară paneuropeană se lasă aşteptată. Aproape fiecare ţară din Europa a intrat la începtul celui de-al patrulea semestru în recesiune, iar situaţia nu se va schimba până la sfârşitul anului. Banca Central Europeană (BCE) s-a descurcat bine până acum, dar ea nu poate reglementa băncile europene, astfel că fiecare stat va trebui să îşi inventeze propriile reguli - subminând şi mai mult BCE şi UE.

"Un plan la nivel UE este pur şi simplu imposibil, întrucât nu există nicio instituţie capabilă să aplice o astfel de decizie, iar fiecare stat este în primul rând interesat de sine însuşi", susţin analiştii Stratfor.

"Ţările mai puţin avansate din punct de vedere financiar şi economic, care se află în special în partea de est a continentului, sunt cele mai supuse riscului ca sistemul lor să intre în colaps. Europa Centrală şi de Est este foarte dependentă de băncile străine şi de capitalul extern - capital care se va îndrepta către Occident, pentru a stabiliza sistemul bancar de unde provine", avertizează Stratfor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii