BANCI | Opinie

Sebastian Lazaroiu: BNR a inceput sa joace mai activ pe scena politica.

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-03-16 10:30

Ce mi se pare interesant in actuala criza economica este ca linia de demarcatie intre politicieni si tehnocrati a devenit din ce in ce mai fina. Banca Nationala a Romaniei a fost mult timp o institutie care si-a pastrat neutralitatea, considera Sebastian Lazaroiu, consilierul presedintelui Traian Basescu:

"De multe ori, din umbra, BNR “ a tinut spatele politicienilor”, cum se zice. A mai jonglat din curs, s-a mai jucat cu instrumentele monetare pentru a mentine un anumit echilibru. In fapt, a cam suplinit de multe ori lipsa de viziune a politicienilor si mai ales lipsa de vointa politica pentru reformele structurale.

In ultima vreme BNR a inceput sa joace mai activ pe scena politica. Adica mesajele sale au devenit mai orientate evaluativ spre actiunea oamenilor politici cei care, de altfel, au parghiile executive reale – bugetul, fiind de departe cea mai importanta. Teama de reversibil cred ca ii face sa calce linia dintre politica si tehnocratie.

Toate eforturile actualei coalitii de a reface echilibrele macro s-ar putea spulbera intr-o clipita in anul electoral 2012. Stati, ca n-ati vazut nimic inca! Mai e pana in 2012. O sa vedeti initiative populiste in Parlament inainte de locale si generale si o sa va luati cu mainile de cap. E suficient sa vina un grup de doi-trei parlamentari cu o initiativa, dupa care, teama de sanctiuni electorale sa ii faca pe toti ceilalti sa voteze orbeste in favoarea ei.

Am mai vazut filmul acesta cand a fost vorba de cresterea punctului de pensie si marirea salariilor profesorilor cu 50%. A fost de ajuns o scanteie si toate grupurile politice din Parlament s-au aliniat dupa flacara.

Din acest motiv BNR nu mai e neutra si cred ca nici nu mai poate fi neutra. A devenit un jucator nu doar in arena cursului de schimb, ci si in arena politica.

Cand au avut nevoie de tehnocrati pentru a schimba imaginea guvernarii intotdeauna politicienii au apelat la rezervorul BNR. Nici nu cred ca au gresit. Cel putin ca imagine au reusit sa dea un plus de credibilitate executivului. Posibil ca, odata intrati in arena, tehnocratii de la BNR sa mai si incaseze. Pentru ca acolo, in arena, se joaca mai putin tenis si mai mult kick-boxing. Sa vedem daca vor fi si buni incasatori. Pentru ca in arena pumnii se dau la gramada. Odata ce ai coborat acolo nu mai esti considerat spectator.

In plus, daca BNR devine un fel de partid al inteleptilor, nici nu o sa ma stim daca Isarescu sau Croitoru ar putea fi numiti “premieri tehnocrati” sau “premieri politici” (asa cum isi doresc unii din PD-L)."

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii