Criza COVID-19 | Stirea Zilei

La care banca e mai avantajos sa-mi tin economiile in euro? Topul dobanzilor si comisioanelor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-08-27 23:12

Sumele de bani in euro detinute de romani in conturile bancare sunt in crestere, in ciuda dobanzilor foarte mici platite de banci pentru depozitele in moneda europeana.

Astfel, dobanzile pentru un depozit in euro variaza intre 0% si maxim 0,75% pe an, conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro, care a luat in calcul oferta primelor 14 banci romanesti.

Conform datelor prezentate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), depozitele in valuta ale populatiei, majoritatea in euro, au inregistrat o crestere anuala de 16,5% la finalul lunii iulie, un ritm mai ridicat decat economiile in lei, care au avansat cu 12,7%.

Daca dobanzile la depozitele in lei ajung la 3,75% la termen de un an (vezi aici topul dobanzilor in lei), in cazul depozitelor in euro dobanzile sunt mult mai mici si nu depasesc 0,75% pe an, dat fiind ca rata de referinta la euro stabilita de Banca Centrala Europeana (BCE) este 0, iar dobanda pentru depozite este negativa.

Atractia sumelor in euro este data, in schimb, de perspectiva de devalorizare a leului in raport cu euro, ceea ce-i determina pe unii romani sa-si tina economiile in moneda europeana.

Ei trebuie sa tina cont, insa, nu doar de dobanzile mici aferente sumelor in euro, ci si de comisioanele lunare pe care trebuie sa le achite pentru un cont in euro.

Topul de fata ia in calcul atat dobanzile la depozitele in euro, cat si principalele comisioane standard, fara oferte de incasare a salariului sau pachete de cont, aferente unui cont curent in euro:

1. Comisionul pentru retragerea banilor la ghiseu

Doar sase dintre cele 14 banci nu au comision pentru retragerea banilor din depozite la scadenta pe care a fost constituit (cateva luni sau un an). La restul bancilor, acest comision variaza intre 0,3% si 2%, in cazul BCR si Raiffeisen.

2. Retragerea banilor la ATM, de pe cardul in euro

In cazul retragerii banilor de pe un card in euro la ATM-ul bancii care a eliberat cardul, comisionul la aproape toate bancile este 0,2%, cu doua exceptii: BCR (1,75%, minim 5 euro) si Raiffeisen (1,5%, minim 1 euro).

Daca se folosesc alte bancomate, comisioanele variaza intre 0,5% si 1,75%, la BCR.

3. Administrarea lunara a unui cont curent in euro

Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent in euro porneste de la 3 lei si ajunge la 3 Euro, in cazul Raiffeisen.

Dupa cum se observa, Raiffeisen Bank are cele mai mari comisioane pentru un cont in euro, in conditiile in care este singura banca din Romania care nu accepta depozite in euro.

4. Administrarea lunara a aplicatiei de internet/mobile banking

Un numar de 6 dintre cele 14 banci ofera gratuit aplicatiile de online banking. La restul, comisioanele lunare variaza intre 2 lei si 1,5 euro, la OTP Bank.

Am insumat toate aceste comisioane calculate pe o perioada de un an si le-am scazut din dobanda acumulata timp de 12 luni pentru un depozit si am ajuns la urmatoarele rezultate:

- Cele mai avantajoase cinci banci pentru a ne tine banii in euro sunt, in ordine, Credit Europe Bank, Garanti Bank, Libra Bank, Banca Romaneasca si CEC Bank.

La aceste banci, in cazul in care depui o suma de 10.000 de euro, dupa un an te poti alege cu un castig intre 30 de euro si 20 de euro din dobanda, iar dupa ce se scad comisioanele, profitul variaza intre 0 si 25 de euro.

Cele mai mari dobanzi pentru un depozit in euro la termen de 12 luni le gasim la Credit Europe Bank (0,75%), First Bank (0,35%) si Garanti Bank (0,30%).

- Bancile cu cele mai mari pierderi pentru un depozit de 10.000 de euro sunt, in ordine, Raiffeisen Bank, BCR si ING.

La Raiffeisen, dupa o perioada de un an in care tii in conturi suma de 10.000 de lei, vei scoate cu 196 de euro pe mai putin, la BCr cu 138 de lei mai putin si la ING pierderea va fi de 73 de euro.

De altfel, aceste banci au si cele mai mici dobanzi pentru depozitele in euro: daca Raiffeisen nici macar nu are in oferta depozite in euro, la ING dobanda este 0,01% iar la BCR - 0,05%, la termen de 1 an.

La BRD, dobanda pentru un depozit in euro este 0% pe orice perioada.

Taguri: UniCredit Bank  aplicatie mobile banking  First Bank  ING Bank  OTP Bank  Raiffeisen Bank  BT  Banca Transilvania  dobanzi depozite  Banca Comerciala Romana (BCR)  Alpha Bank  Garanti BBVA  Banca Centrala Europeana (BCE)  CEC Bank  Banca Romaneasca  Credit Europe Bank  banca  cont bancar  internet banking  mobile banking  card euro  depozite bancare  carduri de debit  Libra Internet Bank  topuri banci  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale

Dobanzile practicate de banci pentru refinantarea unui credit de nevoi personale variaza intre 7,7% si 21%, conform informatiilor disponibile pe site-urile bancilor. Au fost luate in calcul dobanzile standard, fara reducerile aferente incasarii veniturilor detalii

Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

 



 

Ultimele Comentarii