BANCI | Analiza

Standard & Poor's e mai blanda cu Bulgaria decat cu Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-30 17:33

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a coborât joi, de la 'BBB+' la 'BBB', ratingul pentru credite al Bulgariei, cu perspectivă negativă, invocând îngrijorările legate de dezechilibrele externe şi de temperarea creşterii economice, a anunţat agenţia.

În ciuda coborârii ratingului, acesta rămâne unul de categoria investment grade, fiind cu două trepte peste calificativul acordat de S&P României.

"Coborârea ratingului reflectă îngrijorările noastre din cauza vulnerabilităţilor externe accentuate ale Bulgariei", spune analistul Marko Mrsnik, de la Standard & Poor's.

Analiştii spun că Bulgaria, ca şi România şi ţările baltice, are une dintre economiile cele mai vulnerabile dintre ţările emergente, din cauza dependenţei masive de finanţare externă şi a deficitului de cont curent de peste 20% din produsul intern brut (PIB).

Luni, Standard & Poor's a anunţat că a coborât cu o treaptă ratingurile României pentru împrumuturile pe termen lung şi scurt în valută, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', invocând reacţii politice neadecvate la riscurile economice. România este singura dintre ţările membre ale Uniunii Europene (UE) care nu mai are recomandare de investiţii - 'investment grade'.

O înăsprire mai accentuată a condiţiilor de creditare şi a lichidităţii ar putea afecta creşterea economică a Bulgariei, despre care unii dintre analişti spun că se va tempera la mai puţin de 3% în 2009, în timp ce alte voci vorbesc despre o recesiune, cu care se confruntă deja Ţările Baltice şi care ar putea să nu poată fi evitată.

În prima jumătate a acestui an, Bulgaria a avut o creştere economică de 7,1%.

"Bulgaria a intrat în criza mondială a creditelor, cu toate simptomele supraîncălzirii economiei, ceea ce accentuează masiv riscul unei scăderi a fluxurilor de finanţare externă", mai spune Mrsnik.

"Investiţiile străine directe, care au acoperit intergal în 2007 deficitul de cont curent, scad, în contextul declinului din construcţii şi sectorul imobiliar", a adăugat analistul S&P.

Un alt risc cu care se confruntă Bulgaria este o posibilă micşorare a expunerii companiilor occidentale la subsidiarele de pe piaţa internă, ceea ce ar putea determina o încetinire rapidă a creditării şi a creşterii economice, mai spun analiştii de la S&P.

Mai mult de 80% din cele 24 de bănci din Bulgaria sunt deţinute de creditori europeni, mai ales din Italia, Austria şi Grecia.

"Dacă vom considera că situaţia economică şi fiscală se înrăutăţeşte semnificativ, ratingurile Bulgariei ar putea fi coborâte din nou, dar ne aşteptăm să rămână în categoria 'BBB'", mai indică analiştii de la agenţia de rating.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii