BANCI | Interviu

Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank: In unele cazuri cerem garantii suplimentare la creditele vechi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-07-26 22:50

Restrângerea creditării în 2009 este influenţată de structura finanţărilor acordate în România, în condiţiile în care un sfert din împrumuturi au fost date firmelor pentru nevoile de capital de lucru, iar activitatea acestora s-a contractat puternic, în timp ce unele investiţii au fost amânate.

"Aproximativ 25-27% din creditul neguvernamental este reprezentat de împrumuturi pe termen scurt ale companiilor comerciale pentru nevoile de capital de lucru şi este normal ca ritmul de creştere a creditării să scadă, în condiţiile în care cifrele de afaceri ale societăţilor comerciale au scăzut. Restrângerea creditării este un efect natural, anticipat încă de la finalul anului trecut şi ţine de structura creditării", a declarat preşedintele executiv al Alpha Bank România, Sergiu Oprescu, într-un interviu acordat NewsIn.

El consideră că o creştere anuală a creditării de 5-10% reprezintă "o tendinţă normală şi un indicator extrem de puternic pentru o ţară din UE", în condiţiile în care, la finalul lunii iunie, avansul anual al creditării a încetinit la circa 11%.

Pe de altă parte, Oprescu susţine că 2009 este un an în care o parte din investiţii nu s-au mai realizat, însă, în condiţiile în care proiectele continuă, finanţările respective sunt acordate.

"Aceste împrumuturi cresc, dar nu au aceeaşi dinamică cu care scad pe segmentul creditelor companiilor pentru nevoi curente, pentru că nu sunt foarte multe investiţii", a mai declarat Sergiu Oprescu.

El a menţionat, de asemenea, că Alpha Bank a solicitat unele garanţii suplimentare, însă doar în câteva cazuri, cu precădere din rândul IMM-urilor, pentru cazurile în care s-au înregistrat deprecieri "semnificative" ale garanţiilor anterioare, constituite mai ales din bunuri imobiliare sau stocuri.

"În cazul persoanelor fizice, am urmărit în primul rând dacă se pune problema de neperformanţă, important fiind serviciul datoriei. Cu toate acestea, majoritatea creditelor afectate de astfel de probleme sunt cele negarantate, iar noi avem o expunere mai mare pe împrumuturile ipotecare", a menţionat Oprescu.

Astfel, portofoliul de împrumuturi al Alpha Bank este format în proporţie de peste 70% din credite garantate, restul reprezentând împrumuturi fără ipotecă, a menţionat preşedintele băncii.

Referindu-se la impactul scăderii preţurilor pe piaţa imobiliară asupra portofoliului de credite, Oprescu susţine că banca acordă o atenţie mai mare capacităţii de rambursare a clientului decât scăderii valorii imobilelor cu care au garantat clienţii băncii.

"Indicatorul Loan to Value (care se referă la nivelul finanţării obţinute de la bancă raportat la valoarea imobilului achiziţionat, n.r.) este mai puţin sensibil, pentru că valoarea de piaţă a imobilului nu este un factor care să determine comportamentul clientului în cazul în care el locuieşte în acea casă. În schimb, dacă respectivei persoane i-a scăzut salariul sau are alte obligaţii, el poate intra în neplată, iar aici gradul de îndatorare contează", a spus Oprescu.

În aces sens, preşedintele executiv al Alpha Bank a amintit că, în România, majoritatea creditelor ipotecare au fost acordate ca "primary resident house", respectiv casa în care clientul băncii locuieşte.

Pe de altă parte, Oprescu a menţionat că Alpha Bank şi-a stabilizat volumul depozitelor atrase în ultimele luni, după ce în primul trimestru din 2009 portofoliul s-a diminuat în concordanţă cu evoluţia pieţei.

"Depozitele au scăzut ca volum în primul trimestru, însă cota noastră de piaţă a crescut, în contextul scăderii economisirii la nivelul întregii pieţe. Societăţile comerciale au consumat mai mult din economii, dar, în acelaşi timp, populaţia a economisit mai mult, tendinţă normală în perioadă de criză", a spus Oprescu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile si IFN-urile, obligate prin lege sa-si ajute clientii inainte sa-i execute silit

Băncile sunt obligate pentru toate tipurile de credite să demonstreze că au încercat restructurarea datoriilor care înregistrează întârzieri la plată mai mari de 90 de zile, conform unui comunicat al CSALB. Măsurile de detalii

Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

 



 

Ultimele Comentarii