BANCI | Interviu

Radu Ghetea: Decizia BNR ar putea influenta pozitiv piata imobiliara

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-16 08:24

În primăvară vom fi martorii unei revigorări a creditării dacă decizia de azi a Băncii Naţionale se va corela cu o revenire uşoară a domeniului imobiliar, spune într-un interviu acordat The Money Channel preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea.

Relaxarea rezervelor minime obligatorii în lei şi scăderea dobânzii de politică monetară vor susţine la rândul lor fluidizarea creditării, adaugă Gheţea.

Decizia Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României prin care a amendat regulamentul numărul 11/2008 în sensul diferenţierii condiţiilor de acordare a creditelor garantate cu ipoteci faţă de cele aplicabile altor categorii de credite se va materializa în reluarea activităţii economice în mai multe domenii, precum construcţia de locuinţe, spune preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea.

"Dacă şi semnalele de pe piaţa imobiliară nu vor fi atât de sumbre, şi cât se poate de realiste, cu siguranţă că în primăvară vom putea vorbi de o revigorare a creditării, atât în ceea ce priveşte persoanele fizice, cât şi în ceea ce priveşte persoanele juridice - IMM-urile. Este bine să fie în continuare o activitate de creditare a caselor, a locuinţelor pentru că în acest sens se deblochează activitatea ecoonomică care participă la dezvoltarea de locuinţe," este de părere Radu Gheţea.

Prin corelarea deciziei Consiliului de Administraţie a BNR-ului cu relaxarea rezervelor minime obligatorii şi scăderea dobânzii de politică monetară se vor crea premisele unei reluări cât mai rapide a creditării, spune Gheţea.

"Dacă dobânzile vor scădea atunci şi apetitul clienţilor să vină să acceseze credite va creşte," a adăugat preşedintele ARB.

Chiar dacă băncile din România nu au ajuns în situaţii dramatice, prevenirea unei asemenea situaţii ar fi atitudinea cea mai inteligentă.

În acest sens, preşedintele ARB susţine constituirea unui fond la nivelul Guvernului care să fie folosit în asemenea cazuri.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile si IFN-urile, obligate prin lege sa-si ajute clientii inainte sa-i execute silit

Băncile sunt obligate pentru toate tipurile de credite să demonstreze că au încercat restructurarea datoriilor care înregistrează întârzieri la plată mai mari de 90 de zile, conform unui comunicat al CSALB. Măsurile de detalii

Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

 



 

Ultimele Comentarii