BANCI | Analiza

Preturile apartamentelor au scazut in cinci luni cu 15-35%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-30 12:08

Creşterea marjelor de negociere dintre vânzătorii şi cumpărătorii de locuinţe din România cu până la 10%, concomitent cu reducerea preţurilor de listare cu 5-15%, a dus la scăderea preţului de tranzacţionare în luna octombrie faţă de iunie cu 15-35%, arată datele reţelei imobiliare RE/MAX.

Marja de negociere în cazul tranzacţiilor imobiliare rezidenţiale a ajuns la circa 10% în luna septembrie în majoritatea oraşelor ţării, fapt ce indică continuarea tendinţei descendente a pieţei imobiliare, se arată într-un comunicat al RE/MAX. Marja de negociere reprezintă diferenţa dintre preţul cerut iniţial de proprietar, respectiv preţul de listare al proprietăţii, şi preţul la care se realizează tranzacţia.

"Faţă de luna iunie, disponibilitatea de negociere a ambelor părţi a crescut, astfel tranzacţiile s-au înregistrat sub preţurile de listare, astăzi fiind des întâlnite negocieri de peste 10%", a declarat, în comunicat, Mihaela Alexandroiu, broker şi proprietar al agenţiei RE/MAX Bastion din Bucureşti.

Ea a adăugat că, în cazul apartamentelor noi, faţă de luna iunie, preţul de listare a scăzut cu 5-10% şi cu circa 15% în cazul celor vechi, în timp ce preţul de tranzacţionare a scăzut cu 10-20%.

"Cumulat asta înseamnă o scădere a preţurilor cuprinsă între 15% şi 35%. În ceea ce priveşte în special Capitala, estimez o scădere a preţurilor de până la 25% în cazul proiectelor noi care au vândut mai puţin de 50% din unităţile construite", a afirmat Alexandroiu.

Analiza RE/MAX arată că situaţia este similară şi în alte oraşe, preţurile de listare continuându-şi trendul descendent.

Astfel, la Arad, preţul de listare şi cel de tranzacţionare au scăzut fiecare cu câte 5% faţă de luna iunie, în timp ce la Braşov preţurile de listare au scăzut cu 10% la apartamentele vechi şi chiar cu 20% la cele noi, în timp ce marja de negociere a ajuns la 10%.

Acelaşi procent de 10% la marja de negociere este înregistrat şi în Timişoara, Cluj-Napoca şi Bacău. De asemenea, în Piteşti, preţurile apartamentelor vechi au scăzut cu 15-25%, cele ale apartamentelor noi au rămas la 950-1.200 de euro/metru pătrat, iar marja de negociere este una dintre cele mai ridicate, respectiv de 8- 12%.

În Bacău, comparativ cu lunile de vară, preţurile de listare au stagnat, atât pentru apartamentele vechi, cât şi pentru cele noi, iar marja de negociere este între 5-10%, în cazul apartamentelor noi, nivel care depinde de mai mulţi termeni ai negocierii, cum ar fi avansul plătit.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii