BANCI | Interviu

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet nu exclude adoptarea unor masuri neconventionale

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-29 08:23

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, nu va ezita să ia măsuri neconvenţionale, ca să facă faţă crizei, a declarat acesta în interviul acordat Bloomberg TV şi citat de AFP.

"Trăim într-o lume care nu este convenţională. Cât priveşte decizia de a face sau nu operaţiuni neconvenţionale, am spus deja că nu exclud această variantă", a declarat şeful BCE.

Trichet a fost întrebat despre un eventual recurs în zona euro la o majorare forţată a masei monetare (quantitative easing): băncile centrale cumpără titluri ale Trezoreriei sau active ale băncilor comerciale, injectând masiv lichidităţi în schimb, în încercarea de a detensiona piaţa monetară.

Acest tip de politică neconvenţională comparativ cu alte instrumente clasice, cum sunt dobânda de politică monetară sau operaţiunile de creditare a băncilor comerciale, a fost experimentată în Japonia la începutul anilor 2000, iar apoi, mai recent, de banca centrală americană, Federal Reserve (Fed).

De altfel, preşedintele Băncii Centrale Europene a spus că nu vede "nimic dificil" în a lua decizii pentru o uniune monetară alcătuită din 16 ţări diferite.

"Nimic din ceea ce am putea face nu ne este împiedicat din cauza prezenţei unor guverne diferite", a spus Trichet.

BCE le-a dat deja indicii jucătorilor de pe pieţele financiare că va face o pauză în februarie în ceea ce priveşte relaxarea politicii monetare, dar a lăsat să se înţeleagă că în martie ar putea coborî din nou dobânda cheie.

Dobânda de politică monetară a Băncii Centrale Europene este în prezent de 2%, un nivel minim din întreaga existenţă a instituţiei cu sediul la Frankfurt.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile si IFN-urile, obligate prin lege sa-si ajute clientii inainte sa-i execute silit

Băncile sunt obligate pentru toate tipurile de credite să demonstreze că au încercat restructurarea datoriilor care înregistrează întârzieri la plată mai mari de 90 de zile, conform unui comunicat al CSALB. Măsurile de detalii

Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

 



 

Ultimele Comentarii