BANCI | Analiza

Noul regulament BNR de acordare a creditelor imobiliare, publicat in Monitorul Oficial

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-22 16:29

Băncile vor calcula gradul de îndatorare la creditele cu garanţii imobiliare acordate populaţiei fără să mai aplice testul de stres, care ia în calcul riscul valutar şi de dobândă şi majorările costurilor din comisioane şi alte cheltuieli, potrivit regulamentului BNR publicat, joi, în Monitorul Oficial.

"Nivelurile maxime admise pentru gradul total de îndatorare, inclusiv fundamentarea acestora, diferenţiat pe categorii de clientelă, pe destinaţia creditului (de exemplu, credit de consum, credit
ipotecar), pe tipul creditului (defalcat în funcţie de moneda de exprimare sau, după caz, de indexare, de tipul dobânzii, respectiv fixă sau variabilă, de termenul de acordare a creditului şi de comportamentul clientului în legătură cu onorarea serviciului datoriei determinat de calitatea garanţiei), iar în cazul creditelor care nu sunt garantate cu ipoteci asupra proprietăţilor imobiliare locative sau a terenurilor intravilane, nivelurile maxime admisibile pentru gradul total de îndatorare sunt stabilite inclusiv prin luarea în considerare a riscului valutar, riscului de rată a dobânzii, precum şi a posibilităţii de majorare a costului creditului provenind din comisioane şi alte cheltuieli privind administrarea creditului prevăzute în contract", se artă în noul regulament aprobat de Consiliul de Administraţie al BNR.

De asemenea, noile prevederi includ şi obligaţia băncilor de a stabili în reglementările interne condiţiile de garantare pentru fiecare tip de credit, inclusiv limita maximă admisă pentru valoarea finanţării în raport cu valoarea imobilului ipotecat.

Astfel, băncile vor reveni, practic, la solicitarea avansului pentru creditele ipotecare.

Normele elaborate de bănci potrivit noului regulament intră în vigoare la momentul transmiterii acestora la BNR, Direcţia Supraveghere, în vederea validării.

BNR a anunţat, săptămâna trecută, decizia Consiliul de Administraţie de a accepta creşterea gradului de îndatorare la creditele garantate cu ipoteci, gradul de nerambursare pentru acest tip de împrumuturi fiind mult mai mic decât în cazul creditelor de consum şi nevoi personale negarantate.

Banca centrală a înăsprit în toamna anului trecut condiţiile de stabilire a gradului de îndatorare, care a coborât ulterior cu 5 - 10 puncte procentuale, pe diferite categorii de credite, de la 60 - 70% din venituri, cât reprezenta înainte de luna octombrie.

Modificarea regulamentului va permite astfel băncilor să revină la grade mai mari de îndatorare, care, însă, nu vor depăşi 70% din veniturile nete lunare ale familiei clientului.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii