BANCI | Profil

National Bank of Greece (NBG) nu s-a decis daca va recurge la ajutorul statului grec

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-03 08:24

Cel mai mare creditor din Grecia, National Bank of Greece (NBG), acţionarul majoritar al Băncii Româneşti, nu a decis încă dacă va apela la planul guvernamental de susţinere a sectorului bancar în valoare de 28 miliarde euro, a spus directorul executiv al băncii, citat de Reuters.

"Apreciez planul de susţinere a băncilor şi economiei", a spus Takis Arapoglou, director executiv şi preşedinte al grupului NBG, într-un interviu publicat duminică de publicaţia elenă To Vima.

"Grupul are o rată ridicată de adecvare a capitalului şi o lichiditate bună. Avem timp să decidem dacă vom apela la plan", a adăugat Arapoglou.

Deşi expuse în mică măsură la aşa numitele "active toxice", băncile greceşti sunt afectate de înăsprirea condiţiilor de împrumut pe piaţa monetară, în contextul în care creditarea interbancară este practic blocată.

Potrivit palnului guvernamental grec, înaintat Parlamentului săptămâna trecută, statul poate garanta emisiunile de obligaţiuni ale băncilor, poate cumpăra acţiuni preferenţiale pentru a majora capitalul şi poate, de asemenea, să dea băncilor titluri de stat pentru a le mări lichiditatea.

Băncile greceşti trebuie să se decidă până în 1 februarie 2009 dacă vor folosi facilitatea, iar guvernul se gândeşte la un acord cu toate băncile pentru a evita ca vreo entitate să fie văzută în piaţă drept problematică.

Şeful NBG a mai spus că banca pe care o conduce este capabilă să facă faţă condiţiilor adverse actuale şi agravării crizei, dispunând de un surplus de lichiditate de 2-2,5 miliarde euro.

Arapoglou a menţionat că NBG deţine un portofoliu extins de titluri de stat şi credite de peste 10 miliarde euro care, prin diverse mecanisme, pot oferi lichiditate suplimentară în orice moment.

La mijlocul lunii octombrie, statul grec a anunţat un plan guvernamental de 28 miliarde euro, constând în garanţii de stat, preluări de participaţii şi acţiuni pentru creşterea lichidităţii, ca să ajute sistemul bancar să depăşească actuala criză a creditelor şi să limiteze impactul asupra economiei reale.

Multe bănci greceşti s-au extins puternic în ultimul deceniu în sud-estul Europei, inclusiv în România, unde sunt prezente National Bank of Greece (NBG) - care controlează Banca Românească, Eurobank EFG (Bancpost), Alpha Bank, Piraeus Bank, Emporiki Bank, Marfin şi ATEbank.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



BT Property preia Funshop Park Turda

Fondul Imobiliar de Investiții Alternative BT Property a achiziționat Funshop Park Turda (Cluj) de la grupul polonez Scallier, conform unui comunicat de presa, in care se adauga: Tranzacția marchează intrarea fondului pe piața de retail, unde are ca obiectiv detalii

Garanti BBVA a obtinut un profit de 177 milioane lei in 2023

Garanti BBVA România a înregistrat în 2023 un profit net de 177 milioane lei È™i venituri operaÈ›ionale de 521 milioane lei. Cu aceste rezultate, banca È™i-a atins cu succes obiectivele stabilite pentru anul precedent, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Banca Transilvania are cresteri anuale de 2 cifre

Banca Transilvania, cea mai mare banca din Romania, a inregistrat in primul trimestru al anului cresteri anuale de 2 cifre: - tranzactiile (transferuri, plati, retrageri si depuneri de numerar etc.) au crescut cu 35% - creditele noi s-au majorat cu detalii

CEC Bank acorda firmelor credite garantate de stat, prin Programul IMM Plus

• În anul 2023, în cadrul Programului IMM Invest Plus (IMM Invest Romania, Agro IMM Invest, IMM Prod, Rural Invest, Garant Construct, Innovation), au fost acordate peste 1.400 de finanțări, în valoare de aproximativ 1,8 miliarde de detalii

 



 

Ultimele Comentarii