BANCI | Interviu

Misu Negritoiu: Romania ar trebui sa grabeasca procesul de aderare la zona euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-08 10:22

România ar trebui să grăbească procesul de aderare la zona euro, în condiţiile în care economia reală a ţării a adoptat deja moneda unică europeană în proporţie de 80%, iar moneda locală nu mai funcţionează, a declarat, pentru NewsIn, directorul general al ING România, Mişu Negriţoiu.

"Cei care propagă modelul tehnicist teoretic al adoptării euro scapă din vedere că economia românească e euroizată deja în proporţie de 80%, având în vedere că preţurile sunt în euro, chiriile şi creditele ipotecare la fel, iar împrumuturile în lei sunt mult mai scumpe decât cele în euro", a explicat Negriţoiu.

În acest sens, el susţine că moneda locală "nu mai funcţionează şi nu există altă cale decât să adopţi euro, în condiţiile în care economia a adoptat de facto euro".

În plus, directorul general al ING Bank consideră că vor fi relaxate criteriile de aderare din tratatul de la Maastricht, pentru a se adapta noilor condiţii din piaţă.

Totodată, Negriţoiu consideră că nivelul actual al cursului de schimb, de aproximativ 4,20 lei/euro, a fost deja "internalizat" şi nu va mai avea un impact negativ semnificativ asupra sistemului bancar.

"Este un nivel rezonabil şi suportabil. În prezent, este importantă stabilitatea cursului, iar autorităţile se uită să menţină evoluţia leului într-o marjă cât mai mică", susţine Negriţoiu.

El a mai precizat că stabilitatea cursului lasă loc Băncii Naţionale a României (BNR) să relaxeze în continuare politica monetară, dar într-un mod gradual.

Viceguvernatorul băncii centrale Cristian Popa declara în aprilie că "nu se pune problema modificării tratatului de la Maastricht, ceea ce înseamnă că nu vor fi relaxate criteriile de convergenţă nominală şi nici nu vor fi acordate derogări de la acestea". El adăuga că România ar putea adopta euro de la 1 ianuarie 2015, în condiţiile în care decizia ar fi luată în 2014, potrivit planului deja asumat.

Banca centrală şi guvernul s-au angajat să adopte moneda unică europeană în 2014, ceea ce înseamnă că România ar trebui să intre în ERM-2 (anticamera zonei euro) în 2012.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile si IFN-urile, obligate prin lege sa-si ajute clientii inainte sa-i execute silit

Băncile sunt obligate pentru toate tipurile de credite să demonstreze că au încercat restructurarea datoriilor care înregistrează întârzieri la plată mai mari de 90 de zile, conform unui comunicat al CSALB. Măsurile de detalii

Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

 



 

Ultimele Comentarii