BANCI | Interviu

Masuri pentru contracararea crizei: reducerea dobanzilor, garantarea creditelor, scaderea rezervelor minime obligatorii la BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-13 18:03

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a propus, la întâlnirea cu sindicatele, patronatele şi reprezentanţii bancherilor, un moratoriu pe termen de doi ani privind executarea silită a garanţiilor imobiliare ale populaţiei, pentru creditele bancare destinate cumpărării sau construirii de locuinţe.

Pogea a făcut o prezentare la discuţiile de luni, în care a notat ca posibile efecte ale crizei dificultăţi sau imposibilităţi de returnare a creditelor bancare pe termen lung de către persoanele fizice, scăderea gradului de siguranţă a locului de muncă şi teama privind creşterea insecurităţii sociale.

În pachetul de măsuri pentru contracararea efectelor imediate ale crizei elaborat de Ministerul Finanţele Publice (MFP) a fost inclusă şi propunerea de reducere a ratei rezervei minime obligatorii cu 0,5 puncte procentuale pentru fiecare punct procentual de creştere a ponderii creditelor acordate de băncile comerciale pentru producţie şi investiţii, precum şi pentru cofinanţările necesare sectorului privat şi destinate absorbţiei fondurilor structurale.

Pogea a anunţat ca o măsură posibilă şi reducerea cu două puncte procentuale a ratei dobânzii la facilitatea de credit acordată de banca centrală băncilor comerciale, care se plasează în prezent la 14,25%.

Ca primă acţiune de prevenire a extinderii efectelor crizei financiare în economia reală, Finanţele au anunţat posibilitatea constituirii unui fond de criză în valoare de un miliard de euro pentru acordarea de credite întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM).

De asemenea, se are în vedere şi înfiinţarea unui fond de garantare, de 1 miliard de euro, pentru garantarea în proporţie de 50% a creditelor bancare acordate pentru continuarea investiţiilor directe autohtone pe teritoriul naţional.

Pogea vede necesară şi reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu un punct procentual, pentru care va avea consultări cu guvernatorul BNR.

Autorităţile au format trei comisii de lucru, împreună cu sindicatele şi patronatele, care vor discuta până miercurea viitoare măsuri de relansare a economiei şi de protecţie socială, acestea urmând să fie incluse în bugetul pe 2009 pentru a combate criza financiară.

După întâlnirea de luni, autorităţile şi partenerii sociali au stabilit ca termen limită pentru prezentarea concluziilor grupurilor de lucru data de 22 ianuarie, iar măsurile trebuie să fie cuprinse în bugetul pentru acest an.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile si IFN-urile, obligate prin lege sa-si ajute clientii inainte sa-i execute silit

Băncile sunt obligate pentru toate tipurile de credite să demonstreze că au încercat restructurarea datoriilor care înregistrează întârzieri la plată mai mari de 90 de zile, conform unui comunicat al CSALB. Măsurile de detalii

Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

 



 

Ultimele Comentarii