BANCI | Interviu

Isarescu: Vom fi generosi cu reducerea rezervelor la valuta

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-15 09:32

Banca Naţională a României va fi "generoasă" cu reducerea ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) în valută constituite de băncile comerciale, în funcţie de nevoile de creditare şi termenii acordurilor cu FMI, UE şi cel semnat cu băncile la Viena, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Suntem generoşi cu dobânzile acordate la rezervele în valută, care sunt aproape de 3%. S-au răzgândit bancherii să mai ceară reducerea rezervelor, pentru că dacă s-ar duce cu dobânzile pe piaţa monetară nu ar lua aceaşi dobândă (...) De aceea vom fi generoşi şi cu reducerea RMO la valută", a spus Isărescu la o conferinţă organizată la Iaşi.

El a arătat că nu există o traiectorie clar definită în ceea ce priveşte reducerea RMOîn valută, dar că la orizontul anului 2012, când va începe procesul de aderare la zona euro, acestea trebuie să se situeze între 2-5% din pasivele băncilor.

"Nu există rezerve de 40% în zona euro", a spus Isărescu.

Potrivit guvernatorului BNR, reducerea rezervelor va fi legată de modul în care băncile reiau creditarea "sănătoasă" în valută, adică a împrumuturilor pe termen lung pentru firmele care exportă sau importă şi a creditelor ipotecare pe termen lung.

Isărescu a explicat că RMO-urile în valută vor fi înlocuite temporar în rezerva valutară a BNR de banii proveniţi de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), care vor fi rambursaţi pe măsură ce vor intra alte resurse în valută, cum ar fi fondurile europene şi investiţiile străine.

"Rambursarea banilor de la Fond este o misiune strict tehnică a BNR (...) Va creşte emisiunea monetară, va creşte intermedierea, ţara se va dezvolta. Pe măsură ce alte resurse vor veni, vom face şi rambursarea. MFP va reapărea pe pieţele internaţionale de capital, unde va avea din nou acces, când costurile vor deveni rezonabile, astfel şi banii de la Fond vor fi înlocuiţi treptat cu alte resurse", a spus Isărescu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile si IFN-urile, obligate prin lege sa-si ajute clientii inainte sa-i execute silit

Băncile sunt obligate pentru toate tipurile de credite să demonstreze că au încercat restructurarea datoriilor care înregistrează întârzieri la plată mai mari de 90 de zile, conform unui comunicat al CSALB. Măsurile de detalii

Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

 



 

Ultimele Comentarii