BANCI | Interviu

Isarescu critica analistii straini pentru exagerarea evaluarilor asupra Romaniei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-06-11 19:20

Cresterea economica record a Romaniei din ultima perioada si tendintele de scadere a inflatiei este o ocazie buna pentru guvernatorul Mugur Isarescu sa critice, din nou, rapoartele agentiilor de evaluare din strainatate, nu tocmai pozitive la adresa Romaniei din ultima perioada.

Guvernatorul BNR a revenit asupra rapoartelor externe critice fatã de România din ultimul an evidentiind cât de periculoasã poate fi schimbarea de sentiment a investitorilor fatã de o economie emergentã.

"A sãri atât de rapid cum am vãzut în rapoartele institutiilor financiare de la o privire roz-bonbon în urmã cu 12 luni la o privire negru-antracit este o cale lungã. Nu acuz pe nimeni, vreau sã evidentiez ce înseamnã o schimbare de sentiment", a apreciat Isãrescu, citat de Mediafax.

Devansarea ritmului de crestere a importurilor de cãtre dinamica exporturilor ar trebui sã fie mult mai mare, a declarat, miercuri, guvernatorul Bãncii Nationale a României (BNR), Mugur Isãrescu.

"Suntem pe drumul cel bun, dar mai este nevoie de ajustãri ale economiei. Cresterea economicã pe bazã de productivitate, cu o sustinere mai micã din partea amplificãrii consumului, este necesarã", a spus Isãrescu.

Guvernatorul bãncii centrale spune cã economia româneascã are vulnerabilitãti, întrucât o economie care avanseazã rapid are si riscuri mai mari.

"România trebuie sã creascã rapid, pentru apropierea de nivelul de dezvoltare al UE, dar trebuie sã asigurãm convergenta realã fãrã sã pierdem echilibrul macro. Adicã, sã echilibrãm întelept convergenta realã cu cea nominalã", a afirmat Isãrescu.

Deficitul comercial a crescut în primele patru luni, comparativ cu perioada similarã din 2007, cu 14,36%, la 6,9 miliarde de euro, dinamica exporturilor fiind mai accentuatã decât cea a importurilor, potrivit datelor Institutului National de Statisticã (INS).

Exprimatã în monedã nationalã, valoarea deficitului comercial a ajuns la 25,37 miliarde de lei, în urcare cu 24,64% fatã de ianuarie-aprilie 2007.

Exporturile au crescut cu 16,7%, la 10,74 miliarde de euro, în timp ce importurile au avansat cu 15,8%, la 17,65 miliarde de euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile si IFN-urile, obligate prin lege sa-si ajute clientii inainte sa-i execute silit

Băncile sunt obligate pentru toate tipurile de credite să demonstreze că au încercat restructurarea datoriilor care înregistrează întârzieri la plată mai mari de 90 de zile, conform unui comunicat al CSALB. Măsurile de detalii

Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

 



 

Ultimele Comentarii