BANCI | Profil

Isarescu: Bancile cu probleme de lichiditate trebuie sa se capitalizeze si sa franeze creditarea

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-17 23:12

Băncile cu o pozitie mai dificilă de lichiditate trebuie să facă eforturi să ajungă la un nivel de lichiditate de 10-15% din bilant, prin capitalizare si prin temperarea creditării, pentru a-si echilibra bilanturile, a spus joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Sunt unele bănci care se află într-un cerc vicios, deoarece nu au titluri de stat si, în aceste conditii, noi le invităm să facă un efort si să apeleze la operatiunile repo. Acest lucru presupune si eforturi de capitalizare, cât si eforturi de temperare a creditării", a declarat Isărescu.

El a precizat că piata românească nu are, în acest moment, o problemă majoră de lichiditate, cu atât mai mult cu câr rezervele minime obligatorii constituie un rezervor masiv de lichiditate.

"Faptul că avem o rezervă minimă obligatorie de 20% (din pasivele) în lei si 40% la valută, înseamnă că există un rezervor de lichiditate masiv", a spus guvernatorul.

"Noi tinem lichiditatea la un nivel strâns în piată si pentru că ne ajută să ne consolidăm drumul către pozitia de creditor net al sistemului bancar", a adăugat el.

Guvernatorul BNR a reamintit că trecerea de la pozitia de debitor net, în care banca centrală se află în prezent, la cea de creditor net fată de sistemul bancar ar însemna revenirea la normalitate, după multi ani, si ar fi un canal de transmisie mult mai rapidă a măsurilor de politică monetară.

"Eram îngrijorati în legătură cu eficienta măsurilor luate, însă cresterea dobânzilor la depozite mai rapid decât a celor la credite confirmă eficienta deciziilor de politică monetară", a spus guvernatorul.

Isărescu a mai spus că piata titlurilor de stat este întârziată, dar speră să devină o realitate.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declarase pe 9 aprilie că titlurile de stat vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti în luna iunie, procesul de listare fiind accelerat pentru ca fondurile de pensii private obligatorii să poată plasa banii pe care îi vor primi de la buget începând cu luna mai.

Bancherii spun că se vor împrumuta de la banca centrală

Presedintele Bancpost, Mihai Bogza, a declarat joi, pentru NewsIn, că "probabil Bancpost se va împrumuta de la banca centrală" si că poate deja să o facă prin operatiunile lombard.

Creditul lombard (sau facilitatea de credit) este oferit băncilor de băncile centrale în schimbul unor garantii solide precum titlurile de stat si depozitele constituite la băncile centrale. BNR cere, în prezent, o dobândă de 12% pe an băncilor care apelează la facilitatea de credit.

În februarie, BNR acordase băncilor un volum de 198 milioane lei prin facilitatea de credit, după jumătate de an (din luna august 2007) în care băncile comerciale nu apelaseră deloc la aceasta, potrivit statisticilor publicate de BNR.

Presedintele Bancpost a precizat că trecerea băncii centrale în pozitia de creditor net este "un lucru normal".

Bogza a mai spus că nu crede că dobânzile pe piata interbancară vor mai ajunge la nivelurile de anul trecut, de peste 50% pe an, însă felul în care va fi administrată situatia depinde de modul în care vor actiona banca centrală si MEF.

În 2007, dobânzile pentru o zi (overnight) din piata monetară au crescut foarte mult în anumite perioade, vârful fiind atins la finalul lunii aprilie, când lipsa de lichidităti a unor bănci le-a fortat să accepte să se împrumute la dobânzi de peste 50%.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



BT Property preia Funshop Park Turda

Fondul Imobiliar de Investiții Alternative BT Property a achiziționat Funshop Park Turda (Cluj) de la grupul polonez Scallier, conform unui comunicat de presa, in care se adauga: Tranzacția marchează intrarea fondului pe piața de retail, unde are ca obiectiv detalii

Garanti BBVA a obtinut un profit de 177 milioane lei in 2023

Garanti BBVA România a înregistrat în 2023 un profit net de 177 milioane lei și venituri operaționale de 521 milioane lei. Cu aceste rezultate, banca și-a atins cu succes obiectivele stabilite pentru anul precedent, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Banca Transilvania are cresteri anuale de 2 cifre

Banca Transilvania, cea mai mare banca din Romania, a inregistrat in primul trimestru al anului cresteri anuale de 2 cifre: - tranzactiile (transferuri, plati, retrageri si depuneri de numerar etc.) au crescut cu 35% - creditele noi s-au majorat cu detalii

CEC Bank acorda firmelor credite garantate de stat, prin Programul IMM Plus

• În anul 2023, în cadrul Programului IMM Invest Plus (IMM Invest Romania, Agro IMM Invest, IMM Prod, Rural Invest, Garant Construct, Innovation), au fost acordate peste 1.400 de finanțări, în valoare de aproximativ 1,8 miliarde de detalii

 



 

Ultimele Comentarii