BANCI | Interviu

Isarescu avertizeaza bancile sa nu majoreze dobanzile la creditele in lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-20 16:19

Băncile nu ar trebui să se grăbească să paseze clienţilor costurile ridicate din operaţiunile din piaţa interbancară, a spus luni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a precizat că a discutat problema cu şeful ARB, iar o echipă de tehnicieni de la BNR este în contact cu tehnicieni de la bănci.

"Am ajuns la concluzia că trebuie să dăm un mesaj clar că situaţia din ultimele zile nu este una de durată, ci conjuncturală", a spus Isărescu.

În mesajul transmis băncilor, Isărescu a făcut referire la cele care "acum doi ani se băteau pe cote de piaţă".

"Băncile să nu-şi tragă un glonţ în picior, să nu-şi tragă cu stângul în dreptul. Altminteri, relaţiile cu clienţii sunt reglementate, există chestiuni juridice, pe care nu vreau să le comentez mai mult", a spus Isărescu.

Declaraţiile guvernatorului vin în contextul în care dobânzile din piaţa monetară interbancară românească (ROBID-ROBOR), folosite de bănci ca referinţă pentru creditele cu dobândă variabilă în lei acordate clienţilor, au sărit peste 20% vineri şi s-au menţinut foarte ridicate şi luni.

Astfel, Banca Naţională a României a afişat, în prima parte a zilei de luni, un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 15,99% pe an, sub cel de 19,00% pe an din şedinţa anterioară, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobânda a sărit la 56,05% pe an, de la 46,13% pe an, cât era vineri.

Dobânzile la depozitele pentru o zi de tip overnight au crescut puternic luni, la 20-50% pe an, nivel mult peste cel al dobânzii de politică monetară, de 10,25%, în condiţiile în care au ajuns pe parcursul zilei de luni şi la 80% pe an din cauza problemelor de lichiditate din piaţa interbancară.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile si IFN-urile, obligate prin lege sa-si ajute clientii inainte sa-i execute silit

Băncile sunt obligate pentru toate tipurile de credite să demonstreze că au încercat restructurarea datoriilor care înregistrează întârzieri la plată mai mari de 90 de zile, conform unui comunicat al CSALB. Măsurile de detalii

Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

 



 

Ultimele Comentarii