BANCI | Analiza

Inflatia din 2008 ar putea scadea sub prognoza BNR, de 6,7%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-11 18:47

Creşterea sub aşteptări a preţurilor în noiembrie ar putea coborî inflaţia sub prognoza BNR la sfârşitul anului, însă scumpirea accentuată a alimentelor indică menţinerea unor presiuni puternice de consum, care ar putea întârzia relaxarea politicii monetare în 2009.

Banca Naţională a României (BNR) şi-a revizuit, în cadrul ultimei şedinţe de politică monetară din acest an, prognoza de inflaţie pentru finalul lui 2008, de la 6,6% la 6,7%, în condiţiile în care şi-a propus o ţintă de inflaţie de 3,8% plus sau minus un punct procentual.

Potrivit datelor Statisticii, rata anuală a inflaţiei a coborât de la 7,39% în octombrie la 6,74% în noiembrie, nivel în apropierea prognozei de inflaţie a băncii centrale pentru finalul anului, de 6,7%.

Estimările analiştilor privind inflaţia din luna noiembrie se situau în intervalul 6,8 şi 7,25%, însă scăderea cu 3,3% a preţului la combustibili, pe fondul ieftinirii petrolului pe pieţele internaţionale, a contracarat deprecierea leului cu 0,8% în faţa euro, până la un curs mediu de referinţă de 3,7753 lei/euro.

Însă Banca Naţională a României (BNR) îşi menţine, pentru moment, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, chiar dacă nu exclude o temperare sub aşteptări, a explicat economistul-şef al BNR, Valentin Lazea.

"Este nevoie să facem anumite calcule pentru schimbarea prognozei, însă este posibil ca inflaţia să fie sub estimările noastre, având în vedere că luna noiembrie a fost o lună mai bună decât ne aşteptam", a spus Lazea, pentru NewsIn.

Şeful departamentului de cercetare Volksbank România, Melania Hăncilă, estimează că inflaţia va coborî uşor sub prognoza băncii centrale în decembrie.

"Este posibil să existe în continuare presiuni din partea deprecierii leului şi asupra produselor alimentare, dar estimăm o inflaţie de 6,6% pentru sfârşitul acestui an", a declarat Hăncilă, pentru NewsIn.

Însă alţi analişti atrag atenţia că presiunile din partea cererii, vizibile mai ales în evoluţia preţurilor la alimente, rămân în continuare ridicate, astfel încât inflaţia ar putea înregistra o accentuare în decembrie, lună cu cheltuieli de consum mai mari.

"Perspectivele inflaţiei de bază rămân ridicate din cauza consumului, chiar dacă luna aceasta a fost una mai bună", a spus Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank România, care estimează că inflaţia va ajunge la 7% la sfârşitul acestui an.

Combustibilii ieftini au contracarat deprecierea leului în noiembrie

Efectul de bază - dat de inflaţia lunară ridicată din noiembrie 2007, de 0,93% - şi scăderea preţurilor la combustibili au fost factorii principali pentru temperarea inflaţiei anuale în noiembrie.

"Conform aşteptărilor, preţurile la combustibili au tras în jos inflaţia, iar efectul de bază a avut un impact semnificativ, însă preţurile la alimente au crescut destul de mult şi pun în continuare presiune", a spus, pentru NewsIn, economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru.

Nicolae Alexandru Chidesciuc consideră că ieftinirea petrolului pe pieţele internaţionale "s-a transmis mult mai puternic în noiembrie, faţă de octombrie, asupra preţurilor la combustibili".

Petrolul s-a ieftinit puternic pe marile pieţe, până în jur de 40 dolari/baril în prezent, de la nivelul record de peste 147 dolari/baril atins la începutul lui iulie.

Economistul ING Bank avertizează însă că, în 2009, deprecierea leului şi preţurile la alimente - "care ar putea să nu ne mai ajute la fel de mult în partea a doua a anului" - sunt riscuri semnificative asupra inflaţiei.

Deprecierea leului nu a avut un impact major asupra preţurilor la produsele nealimentare, cu atât mai mult cu cât, în luna octombrie, leul a pierdut în faţa monedei europene 3,3%, depreciere care nu s-a transmis decât pe scurt timp asupra preţurilor.

"Mă surprinde că deprecierea din octombrie nu s-a reflectat şi în noiembrie asupra preţurilor. Probabil, comercianţii preferă să îşi reducă marjele de profit", a spus Melania Hăncilă.

Scăderea rezervelor minime, mai probabilă decât reducerea dobânzii cheie în ianuarie

Unii analişti consideră, în continuare, că presiunile inflaţioniste din prima parte din 2009 ar putea susţine menţinerea dobânzii cheie până în luna februarie.

"Atât timp cât presiunile inflaţioniste rămân ridicate, nu mă aştept la reducerea dobânzii de politică monetară la prima şedinţă. Cred însă că BNR va scădea nivelul rezervelor minime obligatorii, atât la pasivele în lei, cât şi la cele în valută", a spus Chidesciuc.

Totuşi, o eventuală reducere a dobânzii cheie în prima şedinţă de politică monetară a BNR din 2009, din 6 ianuarie, ar putea soluţiona nevoia de finanţare, consideră Melania Hăncilă, o astfel de decizie putând avea şi un efect psihilogic, ca semnal din partea băncii centrale.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii