BANCI | Ultima Ora

Guvernatorul bancii centrale a Poloniei se asteapta la o apreciere puternica a zlotului din cauza programului de relaxare cantitativa a BCE si scade agresiv dobanda, la 1,5%. Ce se va intampla cu leul si cu dobanda BNR?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-03-05 16:33

Zlotul polonez s-a apreciat puternic ieri, cu 0,8%, dupa ce guvernatorul bancii centale a Poloniei, Marek Belka (foto), s-a antepronuntat, declarand ca ciclul de relaxare a politicii monetare s-a incheiat, odata cu decizia de reducere agresiva a dobanzii, cu o jumatate de punct, la 1,5%, analistii anticipand o ajustare de doar un sfert de punct.

Leul romanesc a urmat astazi aceeasi tentinda: s-a apreciat cu 0,2%, de la 4,4542 la 4,4454 lei pentru 1 euro.

Belka a explicat ca Narodowy Bank Polski (banca nationala) a redus agresiv dobanda in contextul reducerii inflatiei, dar mai ales pentru a contracara potentiala tendinta de apreciere a zlotului, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) va incepe de luni, 9 martie, programul de relaxare cantitativa (quantitive easing – QE), care presupune achizitia de titluri de stat si private in valoare de 60 de miliarde de euro lunar, adica aproape 1,1 triliarde euro in total pana la finalul programului, in septembrie 2016.

Seful BCE, Mario Draghi, a spus astazi, dupa decizia de a mentine neschimbata dobanda pentru zona euro, la 0,05%, ca BCE ar putea cumpara si obligatiuni cu randamente negative, de pana la nivelul ratei pentru depozite, de -0,2%. (Vezi aici detalii)

Injectarea in piata a unor lichiditati de dimensiuni atat de ridicate este de asteptat sa aiba ca efect orientarea investitorilor catre instrumente financiare cu randamente mai ridicate existente in tarile din Europa de Est, unde dobanzile sunt inca la niveluri mai ridicate decat in Vest, unde au coborat spre 0 sau chiar pe teritoriu negativ.

Atunci cand o moneda importanta este subiectul unui program de relaxare cantitativa semnificativa, ne putem astepta la presiuni de apreciere a monedelor din jurul euro”, a spus Belka in cadrul conferintei de dupa decizia de politica monetara in care a fost redusa dobanda cu 0,5 puncte.

Nici o banca centrala nu poate face promisiuni sculptate in piatra, dar luand in considerare actuala situatie economica, nu vad potential pentru alte scaderi de dobanda sau asteptari in acest sens”, a adaugat seful banii centrale, spre surprinderea analistilor.

In loc sa incerce sa descurajeze potentiale intrari de capital volatil, Belka a incuraj speculatorii”, a fost citat de presa un analist al bancii oladeze Rabobank.

Pre-commitement

Un alt economist al Nomura apreciaza ca aceasta declaratie de antepronuntare (pre-commitement) in privinta politicii monetare ar putea fi contrazisa de evolutia cursului monedei nationale, zlotul, care daca se va aprecia prea mult l-ar putea determina pe Belka sa scada si mai mult dobanda.

BCE a lasat astazi nemodificata dobanda pentru zona euro, la 0,05%, ceea ce inseamna ca diferenta dintre dobanda din Polonia si cea a zonei euro este de 1,45%. Iar marja dintre dobanda de politica monetara si inflatia din Polonia este de 2,8%.

Randamentul pentru bondurile poloneze pe 5 ani in comparatie cu titlurile similare germane s-a majorat ieri la 2,05%, de la 1,65% la finalul lunii ianuarie, conform datelor Bloomberg.

In privinta cursului de schimb, Belka a declarat ca banca centrala nu tinteste un anumit nivel al cursului, la fel cum declarat si guvernatorul Isarescu. “Aproape am uitat de interventiile pe piata valutara”, a adaugat el.

Bloomberg noteaza ca Narodowy Bank Polski (NBP) a intervenit ultima data pe piata valutara in iunie 2013, pentru a incetini deprecierea zlotului.

In acest an, zlotul s-a apreciat ccu 3,3%, fata de un avans de 3,2% a forintului maghiar si de 0,7% a coroanei cehe. Leul s-a apreciat cu aproape 1% de la inceputul anului pana ieri, astazi mai castigand 0,2 procente.

Si BNR ar putea reduce dobanda la 2%

Evenimentele din Polonia au influentat si asteptarile analistilor bancilor romanesti. De exemplul, economistii ING si-au schimbat prognoza privind dobanda de politica monetara a BNR, asteptandu-se acum la o noua reducere a ratei, de la 2,25% in prezent la 2%, in sedinta din 31 martie, dupa ce anterior ei se asteptau ca dobanda sa ramana neschimbata.

In acelasti timp, economistii anticipeaza si o apreciere a leului, conform evolutiei zlotului.

Astazi, moneda nationala s-a apreciat cu 0,2%, de la 4,4542 la 4,4454 lei pentru 1 euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii