BANCI | Analiza

FMI: Cresterea economica a Romaniei va incetini la 5-6% in 2009

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-09-24 09:16

Creşterea economiei României va încetini de la cel puţin 8% în acest an la 5-6% în 2009, în contextul în care avansul creditelor începe să dea semne de temperare, a declarat Juan Jose Fernandez-Ansola, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru România.

România a înregistrat, în acest an, o creştere economică rapidă, depăşind anticipările FMI şi ale multor analişti din mediul privat, evoluţie alimentată în principal de recolta agricolă excepţională, comentează Reuters.

Totuşi, avansul economic, susţinut de consum, va încetini probabil anul viitor, întrucât politica monetară restricţionistă afectează sectorul de creditare, iar situaţia din sectorul financiar internaţional influenţează negativ fluxurile de investiţii, a arătat FMI.

"Am crezut că dezvoltarea sectorului de creditare va încetini mai devreme, dar începem să observăm indicii privind o asemenea evoluţie acum. Va exista o încetinire e creşterii economice în 2009 din cauză că această rată nu este sustenabilă", a afirmat Fernandez-Ansola.

Oficialul FMI a arătat că economia românească, care a avansat cu 9,3% în trimestrul al doilea, cel mai mare ritm din UE, va creşte "chiar peste 8%" în acest an, faţă de 6% în 2007.

În primul semestru, creşterea economică a fost de 8,8%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Estimările Guvernului indică, pentru întregul an, un avans al PIB între 8,5% şi 9,1%.

Scenariul de bază prevede o creştere de 5-6% în 2009, dar există "o gamă largă de incertitudini legate de această perspectivă din cauză că este dificil de evaluat efectele pe care le vor avea turbulenţele actuale" asupra României, consideră Fernandez-Ansola.

"Am putea observa o încetinire mai semnificativă a economiei", a adăugat oficialul FMI.

Fernandez-Ansola a arătat că impactul crizei financiare internaţionale asupra economiei României va putea fi observat mai târziu.

"Finanţarea din străinătate devine mai scumpă şi intrările de capital vor încetini probabil, având în vedere incertitudinile existente. Acest lucru se va combina cu încetinirea consumului şi investiţiilor", a spus reprezentantul instituţiei internaţionale.

De asemenea, Fernandez- Ansola consideră că avansul exporturilor României s-ar putea reduce.

România finanţează o mare parte din consumul de pe piaţa locală prin intermediul investiţiilor străine.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii