BANCI | Analiza

Fitch: Bancile romanesti sunt expuse unui risc mai mare din cauza crizei financiare globale

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-03-31 08:40

Agenţia de evaluare financiară Fitch susţine, într-un raport special, că actuala criză financiară globală a expus băncile româneşti la riscuri mai mari, sporind presiunea pe cursul de schimb într-o piaţă dominată de bănci cu capital străin, transmite, luni, Reuters.

În condiţiile în care băncile cu capital străin controlează 88% din activele bancare din România, Fitch se aşteaptă ca băncile mamă să nu mai fie la fel de dispuse să acorde noi finanţări, precum şi la costuri mai mari de finanţare, care să ducă la o temperare a creşterii creditării şi, implicit, la agravarea creditării şi profitabilitate în scădere în 2009.

"Creşterea riscului de creditare generat de împrumuturile în valută acordate persoanelor care nu şi-au făcut hedging (nu şi-au acoperit riscurile valutare n.r.) este unul dintre principalele riscuri din România. Peste jumătate din totalul creditelor şi al creditelor pentru gospodării este în valută", a spus Levent Topcu, assistant director în echipa Fitch.

Fitch estimează că produsul intern brut (PIB) al României va scădea cu 4,5% în 2009. Dezechilibrul mare al balanţei externe a expus România la scăderea apetitului pentru risc al investitorilor străini şi la condiţii mai aspre de finanţare pentru sectorul bancar deţinut de instituţii financiare preponderent străine.

Pachetul de sprijin financiar convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi alte instituţii financiare internaţionale şi promisiunile băncilor-mamă de sprijinire a sectorului bancar românesc vor contribui la acoperirea deficitului extern de finanţare şi vor oferi şansa unei reechilibrări a economiei.

În timp ce o serie de bănci-mamă, ce controlează 70% din piaţa bancară, au promis că vor oferi capital subsidiarelor lor, în contextul programului semnat cu FMI, Fitch subliniează că aceste promisiuni mai trebuie să fie puse şi în aplicare.

Perspectiva economică continuă să prezinte o provocare şi va fi important ca autorităţile să îndeplinească condiţiile din programul Fondului Monetar Internaţional (FMI).

În încercarea de a tempera creşterea creditelor în valută, Banca Naţională a României (BNR) a înăsprit cerinţele prudenţiale, care au încetinit creditarea, începând cu a doua jumătate a lui 2008. Ponderea creditelor neperformante a continuat să crească la 6,9% din total împrumuturilor, la finalul lui 2008, de la nivelul de 4,3% de la sfârşitul lui 2007.

Fitch se aşteaptă la o creştere a creditelor neperformante în 2009 şi consideră că nivelul rezervelor pentru acoperirea creditelor cu probleme e scăzut.

Capacitatea adaptării capitalului băncilor româneşti pentru a absorbi impactul unor potenţiale pierderi din creditare ar putea fi pusă sub presiune în 2009 din cauza condiţiilor operaţionale mai dure.

Lichiditatea din sectorul bancar românesc a avut de câştigat de pe urma nivelului ridicat al rezervelor minime obligatorii impuse băncilor comerciale de banca centrală, care împreună cu sistemul de garantare a depozitelor, are scopul să asigure stabilitatea continuă a finanţărilor.

În timp ce băncile româneşti au fost finanţate în mare parte din depozitele clienţilor, ponderea împrumuturilor în totalul finanţărilor a crescut odată cu contribuţia acţionarilor străini, însă Fitch consideră că această formă de finanţare va deveni mai puţin dominantă în viitorul apropiat, din cauza problemelor financiare globale.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii