BANCI | Analiza

Expunerea bancilor austriece in tarile din sud-estul Europei echivaleaza cu intregul PIB-ul Austriei, de 300 miliarde euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-02 16:55

Expunerea pe care bănci austriece precum Raiffeisen, Bank Austria sau Erste Bank o au la piaţa central şi est europeană echivalează cu întregul Produs Intern Brut al Austriei, respectiv 300 de miliarde de euro, potrivit cotidianului austriac Wirtschaftsblatt.

La polul opus, alte state, ale căror bănci nu au avut o politică de expansiune îndreptată preponderent către această regiune, se bucură de proporţii mult mai mici.

În cazul Germaniei, spre exemplu, sumele echivalează cu doar 7% din Produsul Intern Brut, procent similar cu cel al băncilor franceze. Băncile din Belgia au un nivel de penetrare mai mare şi sunt prezente pe pieţele regionale cu echivalentul a 32% din PIB.

Potrivit DB Research, institutul de cercetare macroeconomică al Deutsche Bank, riscurile cresc exponenţial pentru creditorii austrieci. Experţii germani susţin că dacă până de curând, finanţările de la băncile mamă erau asigurate, situaţia s-a schimbat fundamental în ultima perioadă.

Mai mult, în cazul deteriorării climatului economic, ratele de neperformanţă vor fi în creştere.

În momentul de faţă, acestea se situează, în funcţie de bancă, la un nivel cuprins între 2 şi 3 procente. Specialiştii de la DB Research, citaţi de Wirtschaftsblatt atrag însă atenţia asupra raportului disproporţionat dintre credite şi depozite, consemnat de câteva dintre aceste pieţe.

Spre exemplu, în Lituania acesta este de 300% iar în Ucraina, piaţă pe care sunt prezente toate băncile din Austria, este de 200%. În România, datorită ritmului fulminant de creştere a creditării înregistrat în ultimii ani, raportul a depăşit 120%.

Pe de altă parte, state membre mai vechi precum Slovacia sau Cehia se bucură de un raport semnificativ mai mic şi prin urmare de o percepţie de risc scăzută. În ciuda ajutoarelor primite de la guvern, specialiştii DB Research nu exclud posibilitatea ca anumite filiale să nu beneficieze de aceste sume. Ipoteza este totuşi respinsă de oficialii unor bănci precum Bank Austria sau Erste Bank.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii