BANCI | Interviu

Eurostat: Zona euro a intrat oficial in recesiune

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-04 14:09

Zona euro a intrat oficial în recesiune, pentru prima dată de la introducerea monedei unice, după o scădere de 0,2% a Produsului Intern Brut (PIB) în trimestrul al treilea, precedată de un declin în acelaşi ritm în perioada aprilie-iunie, potrivit datelor prezentate, joi, de Eurostat.

Economia Uniunii Europene, formată din cele 15 ţări din zona euro şi 12 state care nu au adoptat moneda unică, s-a contractat cu 0,2% în perioada iulie-septembrie, după ce a stagnat în trimestrul al doilea.

Faţă de perioada similară a anului trecut, PIB al UE a urcat cu 0,8% în trimestrul al treilea, iar economia zonei euro a crescut cu 0,6%, după avansuri de 1,7%, respectiv 1,4% în trimestrul al doilea, precizează Biroul de Statistică al Comisiei Europene.

Scăderea economică a zonei euro din intervalul iulie-septembrie, şi implicit intrarea oficială în recesiune a grupului de 15 state, au fost cauzate, în principal, de un declin de 0,6% al investiţiilor, în timp ce cheltuielile de consum au stagnat.

În Germania - cea mai mare economie europeană - şi Italia (locul 4 în UE după dimensiunea economiei), PIB au scăzut în ritmuri similare, respectiv 0,5% în trimestrul al treilea şi 0,4% în perioada aprilie-iunie, în timp ce Suedia a raportat declinuri de 0,1% în ambele trimestre.

Economia Franţei s-a contractat cu 0,3% în trimestrul al doilea, însă a crescut cu 0,1% în intervalul iulie-septembrie, în timp ce, în Spania PIB a scăzut cu 0,2% în trimestrul al treilea, după o creştere de 0,1% în cele trei luni încheiate la 30 iunie.

Principalii parteneri economici ai UE, Statele Unite şi Japonia, se confruntă, de asemenea, cu dificultăţi macroeconomice.

Japonia este în recesiune oficială, cu scăderi de 0,9%, respectiv 0,1% în cele două trimestre analizate, iar SUA a avut o creştere economică de 0,7% în perioada aprilie-iunie, urmată de un declin de 0,1% în următoarele trei luni.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile si IFN-urile, obligate prin lege sa-si ajute clientii inainte sa-i execute silit

Băncile sunt obligate pentru toate tipurile de credite să demonstreze că au încercat restructurarea datoriilor care înregistrează întârzieri la plată mai mari de 90 de zile, conform unui comunicat al CSALB. Măsurile de detalii

Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

 



 

Ultimele Comentarii