BANCI | Analiza

Efectele deprecierii leului: Restantele la creditele in valuta au crescut de trei ori mai repede decat la cele in lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-05 18:43

Soldul creditelor restante în valută a urcat în septembrie de trei ori mai rapid decât la lei. Creşterea restanţelor la creditele în valută a fost în septembrie de 23%, în timp ce avansul obligaţiilor neachitate la timp în lei a fost de 8,21%. Restanţele totale au reprezentat 1,1% din valoarea împrumuturilor acordate, potrivit datelor BNR.

Una dintre cauzele cresterii restantelor la creditele in valuta este deprecierea importanta a leului in raport cu euro. În luna septembrie, cursul mediu al leului a fost de 3,6254, în urcare cu 2,8% faţă de media lunii august de 3,5268, conform datelor BNR. La aceasta, s-a adaugat si tendinta de majorare a dobanzilor la creditele in valuta in derulare, in urma intensificarii crizei financiare mondiale.

Totalul împrumuturilor, atât în lei, cât şi în valută a avansat în septembrie cu 5,7%, de la 184,54 miliarde lei la 195,157 miliarde lei, în timp ce soldul restanţelor a urcat cu aproape 12%, de la 1,92 miliarde lei la 2,15 miliarde lei.

Soldul creditelor în lei a fost de 85,46 miliarde de lei la 30 septembrie, în urcare cu 2,14% faţă cel de la finele lunii august. Creditele în valută au continuat să se extindă, înregistrând în septembrie un avans de 8,73% faţă de soldul de la finele lui august, de 100,88 miliarde lei.

În topul celor mai mari restanţe se situează Bucureştiul, urmat de judeţele Braşov şi Bihor, care concentrează aproape 35% din soldul obligaţiilor în lei neachitate la timp şi peste 50% din cele în valută.

Majoritatea creditelor în lei au fost angajate de către firme, în timp ce populaţia a contractat cea mai mare parte din împrumuturile în valută. Creditele pentru consum reprezintă 92% din totalul împrumuturilor în lei acordate populaţiei şi 61,8% din soldul în valută.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii