BANCI | Opinie

Cristian Popa, viceguvernatorul BNR: Standard&Poor's ar trebui sa scoata ratingul Romaniei din categoria junk

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-08-12 09:51

Fundamentele economice pe baza cărora se formează ratingurile s-au ameliorat foarte mult şi datorită acestei dezvoltări este posibil ca şi a treia agenţie de rating (Standard&Poor's), care continua sa mentina Romania in categoria "junk", nerecomandata investitiilor, să aibă un verdict ameliorat pentru România, considera viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Cristian Popa.

"Eu cred că fundamentele economice pe baza cărora se formează ratingurile s-au ameliorat foarte mult şi pe baza acestei dezvoltări mă aştept ca şi a treia agenţie să aibă un verdict ameliorat pentru România. Mai departe depinde de dânşii şi de modul în care evaluează viteza modificărilor în bine şi riscurile care rămân în faţa României, când vor face acest lucru. Nu pot să mă pronunţ şi să vă dau un orizont de timp, dar cred că mai degrabă va fi mai repede decât mai târziu. Depinde de politica internă a acelui comitet de credit care evaluează la nivelul respectivei agenţii cum va face evaluarea României, dar cred că argumentele pro sunt vizibile", a declarat Cristian Popa, într-o conferinţă de presă, întrebat despre o posibilă îmbunătăţire a ratingului României.

Standard&Poor's este singura dintre cele trei mari agentii de rating care au retrogradat Romania, in 2008, dupa izbucnirea crizei financiare, din categoria statelor cu risc scăzut de investiţii (investment grade), in asa-zisa categorie "junk", ratingul BB plus fiind primul din categoria investiţiilor speculative (junk).

Agentia a mentinut de atunci neschimbat respectivul rating, in ciuda imbunatatirii situatiei macroeconomice a tarii.

Standard & Poor's a confirmat, în luna mai a acestui an, ratingurile atribuite României pentru datoriile pe termen lung şi scurt la 'BB plus/B', perspectiva asociată fiind una stabilă.

Celelalte două mari agenţii de evaluare financiară, Moody' şi Fitch au păstrat România în rândul statelor cu risc scăzut pentru investiţii.

În aprilie 2013, agenţia de evaluare financiară Fitch a reconfirmat rating-ul României la 'BBB-' pentru obligaţiunile pe termen lung emise în monedă străină, cu perspectivă stabilă.

Anul trecut în luna iunie, agenţia Moody's a schimbat perspectiva ratingului României la negativă de la stabilă. Din partea acestei agenţii, România are ratingul Baa3 pentru monedă străină şi monedă locală.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii