BANCI | Analiza

Crestere record a creditelor in septembrie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-23 15:13

Populatia si firmele au contractat un volum record de credite in septembrie, ritmul de crestere consemnat fiind cu 5,7% mai mult decat in luna precedenta, cel mai mare ritm de crestere lunar al acestui an. Clientii bancilor au profitat astfel de conditiile de creditare mai relaxate, dupa ce BNR anuntase inca de la finalul lunii august ca va restrictiona imprumuturile.

Totusi, ritmul anual de creştere a creditelor acordate de bănci populaţiei şi firmelor a urcat nesemnificativ în septembrie, la 50,5%, ca urmare a unui avans puternic al împrumuturilor în valută, după două luni de temperare accentuată, arată, joi, datele publicate de banca centrală.

În ultimele două luni din vară, ritmul anual de creştere a creditului neguvernamental s-a temperat puternic, cu 13 puncte procentuale, de la 63,4% în iunie până la 55,8% în iulie şi 50,4% în august, pe fondul discuţiilor despre noul regulament de creditare al băncii centrale, intrat în vigoare la începutul acestei luni.

Creditul neguvernamental însuma, la finalul lunii septembrie, 194,17 miliarde lei (52 miliarde euro), în creştere cu 5,7% - în termeni nominali - faţă de august. În termeni reali, ţinând cont de inflaţie, creditul neguvernamental a crescut cu 5,3% faţă de luna anterioară.

Creditele în valută au fost preferate şi în septembrie de clienţi. Astfel, împrumuturile în valută au avansat în septembrie cu 8,7% faţă de luna precedentă, până la 108,86 miliarde lei (29,2 miliarde euro), în timp ce creditele în lei au crescut într-un ritm mult inferior, de doar 2,2%, până la 85,3 miliarde lei (22,8 miliarde euro).

Însă evoluţia creditului în valută din septembrie, prezentat de BNR în valoarea echivalentă în lei, a fost influenţată semnificativ de aprecierea euro în faţa leului. Astfel, leul a pierdut, în medie, 2,8% (aproape 10 bani) în faţa euro, de la un curs mediu de 3,5268 lei/euro în august la 3,6254 lei/euro în septembrie.

Evoluţia din septembrie a generat o uşoară modificare a raportului dintre leu şi alte monede în cadrul creditului neguvernamental, împrumuturile în valută mărindu-şi ponderea la 56,06% din total, faţă de 54,53% în august. Creditele în lei au ajuns să cântărească 43,94% la sfârşitul lui septembrie.

Pe componenta în lei, cel mai mult au crescut în septembrie împrumuturile acordate firmelor, cu 2,4% faţă de luna precedentă - şi cu 40% faţă de septembrie 2007 - până la 44,3 miliarde lei (echivalentul a 11,9 miliarde euro). Creditele în lei acordate populaţiei au avansat în septembrie ceva mai lent, cu 1,9% faţă de august - şi cu 32,3% faţă de aceeaşi lună din 2007 - până la 41,02 miliarde lei (11 miliarde euro).

Creditele în valută acordate populaţiei, care au avansat în ritm accelerat în ultimii ani, şi-au continuat aceeaşi tendinţă în septembrie, sporind cu 9,4% faţă de august - şi cu 86,7% faţă de septembrie 2007, până la 55,03 miliarde lei (14,7 miliarde euro).

Împrumuturile în valută acordate firmelor au crescut şi ele semnificativ în septembrie, cu 8% faţă de august, până la 53,8 miliarde lei, ritmul anual de creştere accelerând de la 43% în august la 45,7%.

Creditul guvernamental (al administraţiei centrale, administraţiilor locale, administraţiilor sistemelor de asigurări sociale) a crescut în luna septembrie cu 1,4% faţă de luna anterioară, până la 11,52 miliarde lei (echivalentul a 3,1 miliarde euro).

Faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, creditul guvernamental a crescut cu 33,2% (24,2% în termeni reali) în septembrie 2008, se mai arată în raportul BNR.

Masa monetară în sens larg (M3) - care cuprinde numerarul în circulaţie, depozitele overnight, depozitele cu durata iniţială de până la doi ani inclusiv şi alte instrumente financiare - a crescut în septembrie cu 2,3% faţă de luna anterioară, până la 166,02 miliarde lei (echivalentul a 44,5 miliarde euro).

Faţă de septembrie 2007, M3 a crescut în a noua lună a acestui an cu 31,1%, ritm superior celui din intervalul august 2007-august 2008, de 30,4%.

Ritmul anual de creştere al M3 s-a temperat semnificativ - cu 9,3 puncte procentuale - faţă de mai, când avansul ajunsese la 39,7%.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii