BANCI | Analiza

BNR cere majorari de capital de 4,15 miliarde lei in cazul a 12 banci romanesti

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-24 14:45

BNR cere majorări de capital în cazul a 12 bănci din România, în valoare totală de aproximativ 4,15 miliarde lei, în urma testelor de stres aplicate la solicitarea FMI, au declarat pentru NewsIn surse din piaţa bancară.

Băncile trebuie să aducă necesarul suplimentar de capital în două tranşe, prima până la 30 septembrie 2009, iar a doua până la 31 martie 2010.

"Iniţial, stabilisem ca întreaga sumă necesară recapitalizărilor să fie adusă până la finalul lunii septembrie, însă după întâlnirea de la Bruxelles am hotărât să le cerem băncilor până la 30 septembrie suma aferentă lui 2009, iar până la 31 martie suma care reiese din aplicarea testelor de stres pentru 2010", a explicat pentru NewsIn şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks.

Astfel, băncile trebuie să aducă, în următoarele luni, capital suplimentar, astfel încât să rămână la o rată a solvabilităţii peste 10%, nivel stabilit în mod prudenţial de către banca centrală, în condiţiile în care nivelul minim reglementat este de 8%.

În cadrul testelor de stres aplicate la solicitarea FMI, BNR a luat în calcul două scenarii, care arată felul în care ar evolua băncile în cazul înrăutăţirii condiţiilor din piaţă, pe baza câtorva indicatori principali precum creşterea economică, cursul de schimb, inflaţia, dobânda internă, respectiv la lei şi dobânda externă, respectiv pentru valută.

Testele sunt realizate pe 2 ani, 2009 şi 2010, iar referinţa pentru evoluţia principalilor indicatori financiari este finalul anului trecut.

Astfel, testele evaluează necesarul de capital suplimentar raportat la indicatorii de la finalul lui 2008, însă de la începutul acestui an până în prezent o serie de bănci şi-au majorat deja capitalul, inclusiv prin încorporarea profiturilor obţinute anul trecut.

Potrivit surselor citate, pentru recapitalizările solicitate băncilor, BNR ia în calcul un scenariu de bază care aplică prognoze de scădere a economiei cu 4% în 2009 şi un curs mediu de aproximativ 4,4 lei/euro în acest an.

"Scenariul de bază are în vedere scăderea economiei cu 4% în acest an. Pentru cursul de schimb, testul ia în calcul deprecierea cu aproximativ 20% a leului, pe medie, în 2009 şi cu încă 5-6% în 2010", au mai precizat sursele, pentru NewsIn.

Scenariul negativ relevă un necesar de capital de 6,7 miliarde lei

Al doilea scenariu, care nu este însă aplicat pentru cerinţele de capital, evaluează calitatea portofoliilor de credite ale băncilor şi a fondurilor proprii în condiţiile scăderii economiei cu 7% în 2009 şi deprecierii cursului cu aproximativ 30% în acest an, respectiv până la o rată medie de aproximativ 4,8 lei/euro.

În 2008, cursul mediu a fost de 3,6827 lei/euro, iar calculat pe primele 4 luni ale acestui an, acesta se plasează la 4,2485 lei/euro.

Potrivit surselor citate, în condiţiile scenariului de bază, până la finalul lui 2010 şi fără recapitalizările pe care băncile s-au angajat să le facă, adecvarea capitalului pe întregul sistem bancar ar scădea la aproximativ 9,7%, în timp ce pe scenariul negativ scăderea ar fi mai amplă, până la aproximativ 8%, de la aproximativ 12,3% la sfârşitul anului trecut.

De asemenea, potrivit celui de-al doilea scenariu, suma necesară pentru a menţine solvabilitatea băncilor peste 10% în 2009 şi în 2010 ar fi de 6,7 miliarde lei, cu 63% mai mare decât în cazul scenariului de bază.

Cele nouă bănci-mamă şi reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României (BNR) se vor întâlni din nou peste şase luni să rediscute termenii asupra cărora au căzut de acord marţi, 19 mai, la Bruxelles.

Principalele grupuri bancare străine prezente în România, ai căror reprezentanţi s-au întâlnit pentru prima dată la Viena, la sfâşitul lunii martie, cu oficiali ai FMI şi ai BNR sunt Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank şi Piraeus Bank.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii