BANCI | Interviu

Asociatia Bancilor a propus BNR crearea unui sistem de garantare pe piata interbancara

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-17 09:23

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a propus Băncii Naţionale a României (BNR) crearea unui sistem de garantare a plasamentelor pe piaţa interbancară, care să funcţioneze în anumite perioade, a declarat joi preşedintele ARB, Radu Graţian Gheţea.

"Aceste zile sunt tensionate. Fiecare este prudent cu banii plasaţi şi pot apărea aşa-numite blocaje", a spus Gheţea.

El a menţionat că au avut deja loc discuţii, iar ARB a propus BNR crearea unui astfel de sistem, "însă nu continuu, ci numai în anumite momente".

Gheţea consideră că ar fi ideal să existe astfel de garanţii pentru plasamentele interbancare, având în vedere că acestea "se bazează pe încredere".

"Nu pot să spun încă dacă va fi un sistem de monitorizare sau garantare. Se va lucra în aceste zile", a adăugat preşedintele ARB.

"Indiferent dacă este criză financiară sau nu, există departamente care funcţionează şi propun reducerea sau majorarea limitelor plasamentelor", a mai spus Gheţea.

Declaraţia şefului ARB vine în contextul în care joi, în piaţa monetară, dobânzile la depozitele pentru o zi de tip overnight au crescut puternic, la 15-25% pe an, nivel mult peste cel al dobânzii de politică monetară, de 10,25%.

"Nu este neapărat o lipsă de lichiditate în piaţă, ci mai degrabă băncile au reţineri în a mai plasa bani", declara, pentru NewsIn, dealerul şef al Băncii Transilvania, Ioan Bîrle.

Situaţia seamănă cu cea din piaţa monetară a zonei euro, blocată de neîncrederea băncilor în a-şi mai acorda una alteia împrumuturi, din cauza temerilor legate de situaţia instituţiilor financiare.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile si IFN-urile, obligate prin lege sa-si ajute clientii inainte sa-i execute silit

Băncile sunt obligate pentru toate tipurile de credite să demonstreze că au încercat restructurarea datoriilor care înregistrează întârzieri la plată mai mari de 90 de zile, conform unui comunicat al CSALB. Măsurile de detalii

Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

 



 

Ultimele Comentarii