ECONOMIE | Analize economice

Discrepanta puternica a indicatorilor economici in 2019: PIB-ul in scadere, bursele la maxime istorice

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-12-29 08:33

Privind retrospectiv putem afirma ca, la nivel mondial, anul economic 2019 a fost caracterizat prin negocieri comerciale, inflexiunea politicii monetare si discrepanta dintre decelerarea ritmului de crestere economica si climatul pozitiv din pietele financiare, conform unei analize a economistilor Bancii  Transilvania, in care se mai arata:

■ Din perspectiva nominala, 2019 a fost anul in care economia Chinei a depasit economia Zonei Euro, considerata punctul de echilibru al unei lumi dezechilibrate pe parcursul ultimelor decenii.

■ In 2019 economia mondiala a continuat sa resimta tensiunile comerciale dintre SUA si China, primele doua economii ale lumii cu o contributie cumulata de peste 40% la PIB-ul mondial.

■ Astfel, volumul comertului international a scazut cu 0.4% an/an in perioada ianuarie-septembrie 2019.

■ Deteriorarea climatului din sfera comertului international s-a propagat la nivelul industriei (aspect evidentiat in primul grafic alaturat), ramura economiei cu cea mai ridicata contributie in schimburile comerciale pana in prezent. Astfel, productia industriala din economia mondiala a crescut cu doar 1% an/an in primele noua luni ale anului curent.

■ Totodata, sectorul serviciilor a decelerat in 2019, pe fondul deteriorarii climatului investitional, aspect partial contrabalansat de momentul favorabil din piata fortei de munca (rata somajului in scadere spre minime istorice in principalele blocuri economice ale lumii) si de continuarea implementarii Revolutiei Digitale.

■ Per ansamblu, conform estimarilor de toamna ale Fondului Monetar International (FMI) ritmul de crestere din economia mondiala a decelerat in 2019 spre nivelul minim din 2009.

■ Analizand dinamica PIB-ului din SUA, China si Zona Euro (principalele blocuri economice ale lumii cu o pondere cumulata de peste 55% din economia mondiala) se observa o decelerare sincronizata in 2019, aspect evidentiat in al doilea grafic alaturat.

■ Spre exemplu, in T3 2019 ritmul anual de crestere economica s-a temperat la 2.1% in SUA (minimul ultimilor trei ani), s-a consolidat la 1.2% in Zona Euro (cel mai redus nivel din 2013) si a decelerat la 6% in China (nivelul minim din 1992).

■ Totodata, inflatia a persistat la un nivel inferior tintei de 2% an/an, atat in SUA, cat si in Zona Euro in acest an.

■ Deteriorarea climatului din sfera economiei reale si nivelul redus al inflatiei au determinat inflexiunea politicii monetare din SUA (trecerea la normalizare la relaxare), FED reducand rata de dobanda de referinta de trei ori cu cate 25 puncte baza si deruland licitatii "repo" pentru prima oara din perioada Marii Recesiuni.

■ Totodata, bancile centrale din Zona Euro si China au implementat masuri de relaxare monetara in acest an.

■ Pe de alta parte, in sfera pietelor financiare 2019 s-a caracterizat printr-un climat favorabil, indicii bursieri din SUA crescand spre niveluri record, evolutie influentata de o serie de factori: optimismul indus de undele de negocieri comerciale SUA-China (concretizate cu un acord partial la jumatatea lunii decembrie), perspectivele de persistenta a unui mix relaxat de politici economice in principalele tari ale lumii, Revolutia Digitala si raportarile financiare ale companiilor.

Subliniem insa faptul ca in ultimele decenii nu s-a mai inregistrat o discrepanta atat de puternica intre indicatorii din economia reala (temperarea ritmului de crestere) si cei din economia financiara (maxime istorice pe burse).

■ In absenta unor ajustari majore pe piata de capital din SUA in 2020 am putea asista la un proces de accelerare in economia mondiala, intr-o evolutie sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare si procesul de digitalizare.

■ Consideram ca factorii de incertitudine pentru evolutia economiei mondiale pe termen scurt constau in: maturitatea ciclului economic si contextul electoral din SUA; Brexit; nivelul ridicat de indatorare din China; posibilitatea reintensificarii tensiunilor comerciale; climatul geo-politic; riscurile cibernetice; modificarile climatice.

 Sursa: Banca Transilvania

Taguri: BT  Banca Transilvania  Indici bursa  Produsul Intern Brut (PIB)  Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB)  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Producția industrială, revenire în martie dar rezultat negativ pe T1

Producția industrială a crescut cu 8,1% în martie 2024 față de luna anterioară pe seria brută și cu 3,9% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, deși sezonalitatea a detalii

Deficitul comercial lunar a revenit peste pragul de 2,5 miliarde euro

Exporturile României au fost în martie 2024 de 7,9 miliarde euro (-9,8% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat 10,45 miliarde euro (-6,7%), potrivit datelor publicate de INS. Astfel, deficitul detalii

Datoria publică, 52,4% din PIB pe date operative în februarie 2024

Datoria publică a României a crescut la 52,4% din PIB în februarie 2024, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor și INS. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 841,3 miliarde lei, în creștere cu detalii

Comerțul cu amănuntul, avans în pierdere de viteză, dar peste rezultatele din economie

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în martie 2024 față de luna anterioară cu 8,6% pe seria brută, însă doar 0,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

 



 

Ultimele Comentarii