BANCI | Opinie

˝Cuibuşorul de nebunii˝ al BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-02-11 15:28

O persoană discretă care preferă să nu răspundă criticilor frecvente adresate Băncii Nationale, guvernatorul Mugur Isărescu începe să iasă la rampă, într-un context destul de tulbure pentru economia si finantele tării.

Acuzatiile se referă, în principal, la politica monetară a BNR, însă guvernatorul s-a arătat, în cadrul ultimei conferinte de presă, foarte supărat de faptul că presa l-a acuzat că nu mai sponsorizează clubul sportiv Progresul, devenit Clubul BNR, pe a cărui celebru teren de tenis din parcul cu Platani s-a jucat finala cupei Davis dintre Ilie Năstase si Stan Smith.

Ce a scris presa e o ticalosie

Isărescu a precizat că ceea ce a scris presa, si anume faptul că nu mai vrea să sustină sportul si să transforme Clubul într-o afacere imobiliară este ˝un mare neadevăr si o nedreptate˝, ba chiar ˝o mică ticălosie˝.

Isărescu a precizat că terenul din Parcul cu Platani apartine BNR iar locul nu va fi exploatat ca o afacere imobiliară ci va deveni un fel de cuibusor de nebunii al BNR.

Parcul cu Platani, cuibusorul de rezerva al BNR

Mai exact, după cum precizează Isărescu, acolo se amenajează o bază de relaxare si de antrenament al mintilor reprezentantilor băncii centrale si invitatilor săi, inclusiv presa.

De asemea, locul va deveni si un sediu de back-up al anumitor operatiuni desfăsurate în sediul central al BNR de pe Lipscani, după cum prevede legea.

Mai precis, în cazul unor accidente sau distrugeri de documente din sediul central, copiile acestora se vor regăsi în cuibusorul cu Platani.

Replica pentru Ilie Serbanescu

Dincolo de afacerile imobiliare ale BNR, Isărescu a tinut să-i dea si o replică analistului economic Ilie Şerbănescu, un sustinător al reducerii puternice a deficitului extern, ajuns la un nivel periculos, de 14% din PIB.

˝Putini îsi dau seama ce înseamnă o reducere a datoriei externe cu un procent din PIB. Este vorba de o sumă uriasă, care i-ar face pe români să strângă cureaua serios, ceea ce nu e potrivit, mai ales într-un an electoral.

Oricum, mesajul nostru e următorul: datoria externă este sub control, corectia deficitului a început deja, însă o vom face lent si progresiv˝, a precizat Isărescu.

Rafuiala cu Morgan Stanley

El s-a războit putin si cu banca americană Morgan Stanley, care arăta într-un recent raport că flexibilitatea cursului a devenit un dezavantaj pentru România, care a fost comparată cu tări precum Bulgaria sau Letonia, tări cu consiliu monetar.

˝Comparatia este astfel din start fortată iar aprecierea că am scăpa din mână cursul este mai degrabă cauzată de o percepere gresită.
Ei ne taxează mai degrabă pentru lipsa de consecventă a mesajului public. În Parlament se vorbeste de o relaxare fiscală, în timp ce Guvernul si BNR încearcă să spună că acum avem neapărat nevoie de o întărire a politicii fiscale. Nu stiu să conducă vaporul, spune Morgan Stanley, iar noi ce să facem, să le dăm dreptate? Să-i întrebăm mai bine când au avut dreptate: când au făcut prognoze ale cursului de 2,7 lei sau acum, când au estimat că va ajunge la 4,2 lei, când de fapt vedem că s-a stabilizat la 3,6-3,7 lei?˝, a răbufnit Isărescu, cu calmul său imperturbabil.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii