BANCI | Cariera

Yakup Çil, de la Credit Europe Bank, va fi cel mai tanar presedinte de banca din Romania, la 38 de ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-09-17 15:32

Yakup Çil, actualul vicepreşedinte al Credit Europe Bank România, nominalizat de acţionari să preia şefia băncii după plecarea lui Omer Tetik la Banca Transilvania, va fi cel mai tânăr preşedinte de bancă din România, la vârsta de 38 de ani. El are deja o experienta de 16 ani in industria bancara din Turcia si Rusia, in special in corporate banking.

Si Omer Tetik este unul dintre cei mai tineri sefi de banci din Romania, el fiind cu doar 2 ani mai in varsta decat Yakup Cil, iar intre ei s-a strecurat singura femeie director de banca din tara, Ilinca Rosetti de la ProCredit Bank, de 39 de ani, ea fiind la conducerea bancii de 3 ani.

Un alt tanar presedinte de banca este polonezul Michal Szczurek, directorul general al ING Bank din septembrie anul trecut, de 42 de ani, precum si Traian Sorin Halalai, 43 de ani, tot de 1 an numit presedinte la EximBank.

Cei 5 bancheri din generatia 70 compun grupul celor mai tineri sefi de banci romanesti, ei fiind urmati de cei din generatia anilor 60, in frunte cu Rasvan Radu, seful UniCredit Tiriac Bank, de 47 de ani, Tomas Spurny, presedintele BCR, 48 de ani si seful Garanti Bank, Ufuk Tandoğan, de 51 de ani.

Cine este Yakup Çil

Nascut in Turcia in 1975, Yakup Cil a absolvit Orta Doğu Teknik Üniversitesi in 1997, an in care si-a inceput cariera bancara la Pamukbank, unde a ramas timp de 9 ani, ultima functie fiind de auditor.

In toamna lui 2006 pleaca in Rusia, intr-o functie de conducere, vicepresedinte asociat pe corporate banking la subsidiara Credit Europe Bank, unde a stat timp de 4 ani, pana in noiembrie 2010, cand vine la subsidiara din Romania a aceleiasi banci, in functia de sef al diviziei corporate, fiind avansat ulterior in board-ul bancii iar apoi vicepresedinte.

Ca stil de conducere, este un "manager de tip friendly", usa biroului sau fiind tot timpul deschisa, fiind disponibil sa discute oricand, cu orice coleg. Îi place să viziteze noii clienţi şi încearca să stabileasca vizite în fiecare săptămână. „Personal, sunt disciplinat, muncitor şi urăsc să amân rezolvarea problemelor. Dacă am ceva de făcut, nu plec de la birou înainte de a termina treaba şi acelaşi lucru îl aştept de la echipa mea”, spune Yakup Cil.

Yakup Cil este casatorit, iar din luna ianuarie a acestui an este tatal a doua fetite gemene, nascute in Romania. Îi place să citeasca istorie politică şi biografii, iar când are timp merge la schi la Predeal şi Braşov.

Despre piata bancara din Romania

În România, în ciuda crizei în curs de desfăşurare şi instabilităţii politice, ţara are o oportunitate de afaceri bună, considera Yakup Cil. „Una dintre principalele particularităţi ale pieţei bancare româneşti, pe care am observat-o de cum am ajuns aici, este faptul că firmele lucrează în principal cu o singură bancă. O altă problemă importantă este legea insolvenţei, care este în favoarea împrumutatului şi de care profită, în multe cazuri, clienţii de rea-credinţă. Există, de asemenea, o instabilitate politică ce complică situaţia economică, astfel încât investitorii se gândesc de două ori dacă să vină aici sau nu. Instabilitatea politică este probabil cel mai important lucru pentru un investitor.”

Criza din Turcia din 2001 ar putea fi un model pentru Romania

„In timpul crizei bancare din Turcia, din 2001, abordarea băncilor a fost una profesionistă şi cred că dacă şi băncile româneşti vor avea acelaşi comportament acum, problemele se vor rezolva mai uşor”, apreciaza Yakup Cil.

„Am avut o strategie atunci, denumită „strategia Istanbul”, după modelul „London approach”, care a presupus o înţelegere între bănci pentru salvarea clienţilor afectaţi de criză, astfel încât pierderile temporare înregistrate de unele bănci de pe urma restructurării creditelor clienţilor sau a falimentului altora, să fie suportate, în solidar, de toate instituţiile de credit. Conform principiului „pro rata”, toate băncile au contribuit la finanţarea adiţională de care companiile aveau nevoie şi despre care băncile credeau că pot supravieţui şi îşi pot îmbunătăţi activitatea. Astfel, multe firme au fost salvate de la faliment şi majoritatea au trecut de criză datorită acestei strategii, iar ulterior şi-au plătit toate datoriile către bănci. Un plan care a fost aprobat şi de către statul turc şi care s-a dovedit de succes.”

Cum este să lucrezi în România?

Yakup Cil: „E mai uşor, în comparaţie cu Rusia, însă e puţin mai dificil decât în Turcia, din cauza diferenţelor de cultură şi de dezvoltare a pieţei. În România este uşor de comunicat cu clienţii, însă problema este că aceştia tind să lucreze doar cu o bancă, presupun datorită dimensiunii mai reduse a economiei, pentru că nu pot să găsesc altă explicaţie pentru acest fenomen. Relaţia cu mai multe bănci este benefică. De exemplu, dacă ai un credit de 10 milioane de euro, poţi să-l distribui la 3 bănci, pentru a te asigura că în cazul în care o bancă retrage finanţarea, poţi continua activitatea cu celelalte. Noi încercăm să educăm clienţii, sugerându-le să lucreze cu cel puţin 2 bănci, pentru că orice se poate întâmpla. Astfel că, în cazul în care o bancă retrage limita de credit, ar trebui întotdeauna să te asiguri că poţi compensa finanţarea la altă bancă, astfel încât să-ţi poţi continua activitatea.

Strategia CEB in privina creditarii corporate

„Strategia Credit Europe Bank este de a a continua să acorde noi credite şi de a ajuta clienţii să se dezvolte, deoarece credem că dezvoltarea pieţei de corporate banking ar trebui să fie locomotiva creşterii economice. Datorită suportului financiar al grupului-mamă, nu avem probleme de lichiditate sau de adecvare a capitalului, aşa încât nu avem restricţii cu privire la volumul de credite. De aceea, avem o strategie de a căuta activ în piaţă noi clienţi şi vrem să intrăm în noi tranzacţii, fiind, în acelaşi timp, selectivi, din cauza crizei”, apreciaza viitorul presedinte al Credit Europe Bank Romania.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Cariera



Mihaela Lupu preia conducerea UniCredit Bank

Mihaela Lupu, în prezent Chief Financial Officer pentru Europa Centrală și de Est (CE&EE) în cadrul Grupului UniCredit, va fi noul CEO și Președinte al Directoratului UniCredit Bank în România, începând cu data de 16 octombrie 2023. Numirea ei este detalii

Madalina Teodorescu, numita director retail la BRD

BRD anunță numirea Mădălinei Teodorescu în funcția de Director General Adjunct Retail, începând cu data de 6 martie 2023, sub rezerva aprobării Băncii Naționale a României, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Ea îl va înlocui detalii

Mircea Busuioceanu, in conducerea ARB

Adunarea Generală a Asociației Române a Băncilor (ARB) reunită în ședință astăzi, 10 ianuarie 2023, a votat noua componență a Consiliului Director ca urmare a completării unui post vacant de membru, anunta ARB intr-un comunicat, in care adauga: Conducerea detalii

Mihaela Ionita este noul director de resurse umane al ING Bank Romania

Mihaela Ioniță se alătură echipei ING Bank România începând cu data de 1 ianuarie 2023, urmând să preia poziția de Director de Resurse Umane și membru în Comitetul Executiv al băncii, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii