BANCI | Stirea Zilei

Walter Rothensteiner, directorul Raiffeisen Zentralbank Österreich (RZB): Ar fi de neconceput sa ne retragem din Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-28 08:41

Ar fi "de neconceput" ca Raiffeisen International să se retragă din ţări lovite de criză, precum Ucraina şi România, a declarat, miercuri, pentru Reuters, Walter Rothensteiner, şeful Raiffeisen Zentralbank Österreich (RZB), care deţine 70% din Raiffeisen International.

Creşterea susţinută înregistrată de Raiffeisen în ultimii ani, a luat sfârşit anul treut, când colapsul cererii de export venită de la ţările vestice şi criza globală a creditării a obligat, brusc, fostele ţări comuniste ale Europei să intre într-o criză economică profundă.

"Sigur că situaţia ar putea să dureze", a spus Walter Rothensteiner, care deţine funcţiile de director executiv în cadrul grupului RZB şi pe cea de preşedinte a subsidiarei acesteia Raiffeisen International.

Ucraina, una dintre pieţele cheie ale Raiffeisen, unde deţine a doua bancă din piaţă, resimte din plin efectele crizei, iar economiştii se aşteaptă ca economia ţării să scadă cu 8 până la 10% în acest an. Cu toate acestea, Rothensteiner a precizat că nu va pleca.

"Ar fi neconceput pentru strategia noastră de ansamblu să renunţăm la unele dintre subsidiarele noastre din întreaga reţea", a precizat Rothensteiner.

Creditele acordate de Raiffeisen au sporit cu 40% în 2007 şi cu 20% în 2008, pe măsură ce companiile au investit în construcţia de imobile, maşini şi frigidere, iar clienţii de retail s-au împrumutat ca să le cumpere. În acest an, însă, banca va trebui să se străduiască să facă faţă situaţiei.

În acelaşi timp, creditele cu probleme au început să crească şi vor mânca o bună parte din veniturile aferente acestui an. Provizioanele pentru credite cu probleme ale RZB au crescut de şase ori în primul trimestru al acestui an, comparativ cu nivelul înregistrat în primele trei luni din 2008.

"Trebuie să discuţi cu clienţii şi să spui, 'Ce facem acum?' Apoi începi să extinzi planul de rambursare a creditului pe care îl are clientul şi e posibil ca acesta să nu îl plătească pe tot, ceea ce se va reflecta în provizioanele de risc", a explicat Rothensteiner.

El adăugat, însă, că a rămas neschimbată creştere prognozată pentru termen lung, în condiţiiile în care faptul că încă mai există 50-60 de milioane de est-europeni care nu avut niciodată un cont bancar garantează că serviciile bancare îşi vor relua creşterea la un moment dat.

Rothensteiner a criticat ceea ce el numeşte avertismente alarmiste despre prăbuşirea financiară din Europa emergentă, care au dus la deprecierea pronunţată a monedelor, acţiunilor şi obligaţiunilor din regiune în prima parte a acestui an.

El a adăugat că, deşi regiunea se confruntă evident cu criza, situaţia continuă să fie controlabilă, iar sumele necesare pentru stabilizarea regiunii sunt mici comparativ cu cele acordate băncilor vest-europene.

"Cu 10 sau 20 miliarde euro dintr-un împrumut de la FMI poţi să destresezi bugetul şi contul curent al unei întregi ţări", a spus el, făcând comparaţie cu pachetul de salvare de 102 miliarde euro acordat de Germania pentru Hypo Real Estate.

"Uneori pierdem din vedere acele dimensiuni relative", a atras atenţia Rothensteiner.

RZB - deţinută de bănci cooperative regionale din Astria şi nelistată - este principalul finanţator al Raiffeisen, la care controlează 70% din capital.

Rothensteiner a mai spus că injecţia recentă de capital de 1,75 miliarde euro primită de RZB de la statul austriac ar trebui să o ajute să asigure capital şi lichiditate pentru Raiffeisen şi sudsidiarele acesteia din 17 ţări din Europa emergentă.

"Mă aştept ca băncile centrale din unele ţări să ceară majorări de capital. Dacă Raiffeisen International va avea nevoie de bani, vor bate la uşa noastră", a mai spus Rothensteiner.

Întrebat dacă Raiffeisen va fi nevoită să apeleze la emisiuni pentru a face rost de fonduri cu care să îşi menţină neatinse ratele de capital, el a spus că "Bine-nţeles că nu".

Creanţele asupra României ale Raiffeisen Zentralbank Österreich (RZB), acţionarul majoritar al Raiffeisen International, au urcat cu 11% în primul trimestru al acestui an, până la 8,26 miliarde euro, sumă care reprezintă 4,5% din expunerea totală a grupului, arată datele publicate miercuri de grup.

La finalul anului trecut, creanţele deţinute de Raiffeisen asupra unor entităţi din România însumau 7,46 miliarde euro, cu o pondere de 4% din total.

În schimb, faţă de celelalte state din regiune, expunerea RZB a scăzut în primul trimestru. Creanţele asupra Bulgariei au scăzut cu 8%, la 5,05 miliarde euro, cele asupra Ungariei - cu 12%, la 10,3 miliarde euro, creanţele asupra Slovaciei au coborât cu 22%, până la 9,7 miliarde euro, creanţele asupra Cehiei - cu 4%, la 8,7 miliarde euro, iar cele asupra Poloniei - cu 12%, la 7,4 miliarde euro.

Expunerea Raiffeisen Zentralbank asupra României era la finalul lui martie a şasea ca dimensiune între statele din UE, cele mai mari creanţe ale RZB rămânând cele asupra Austriei, de 36,4 miliarde euro - o cincime din total.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„AceÈ™ti escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulÈ›i bani, dar au iniÈ›iat È™i un credit de nevoi personale direct din aplicaÈ›ia Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii