BANCI | Profil

Volksbank majoreaza capitalul subsidiarei din Romania cu 128 milioane euro, dupa vanzarea pachetului de credite neperformante de o jumatate de miliard de euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-08-29 17:17

Procesul de restructurare a Volksbank Romania se desfasoara conform planului iar rezultatele aferente masurilor de restructurare a bancii in vederea vanzarii sunt in linie cu asteptarile, se arata in raportul bancii-mama din Austria. Potrivit acordului incheiat cu autoritatile austriece, Volksbank trebuie sa vanda subsidiara din Romania pana la finalul lui 2015, in acest sens fiind angajata banca de investitii Rothschild.

Masurile de restructurare la Volksbank Romania au inclus vanzarea unui portofoliu de credite neperformante de aproape o jumatate de miliard de euro, inlocuirea finantarilor de la banca-mama cu depozite de la clienti si recapitalizarea subsidiarei romanesti cu inca 128 milioane euro in acest an, dupa un aport de capital de 60 milioane euro anul trecut.

La finalul primului semestru din 2014, raportul credite/depozite a scazut la 240%, de la 253% in decembrie 2013. Inlocuirea finantarii de la banca-mama cu economii locale reprezinta o componenta de baza a noii strategii a bancii si se desfasoara conform planului, se arata in raportul publicat la Viena.

In general, se mai arata in raport, tintele privind rezultatele operationale sunt indeplinite conform bugetului stabilit. Totusi, evenimente extraordinare precum exercitiul de evaluare a activelor (AQR), ce urmeaza a fi realizat de BCE, precum si procesul de vanzare a creditelor neperformante, ar putea afecta rezultatele financiare ale bancii.

Trebuie mentionata vanzarea unui portofoliu de credite neperformante cu o valoare de 498 milioane euro, tranzactie incheiata la finalul lunii iulie, astfel ca rata de credite neperformate (NPL) la Volksbank a scazut la 8%.

Insa masurile de restructurare au ca efect cerinte semnificativ mai mari de crestere a capitalului. Ca atare, banca austriaca va contribui cu o crestere de capital in valoare de 128 de milioane de euro a subsidiarei din Romania, in a doua parte a acestui an, aferenta participatiei de 51% din actiunile Volksbank Romania. Ceea ce inseamna ca restul actionarilor vor trebui sa-si aduca, la randul lor, contributia la recapitalizarea bancii. 

Grupul Volksbank deţine 51% din acţiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania şi BPCE din Franţa au câte 24,5%.

Acţionarii Volksbank România au mai operat si octombrie 2013 o infuzie de capital de 120 milioane de euro. Partea care a revenit grupului Volksbank s-a situat la 61 milioane de euro.

Imprumutul subordonat scade la 600 milioane euro

La 30 iunie 2014, Volksbank Romania avea o rata a solvabilitatii de 18,4%, considerabil peste minima solicitata de BNR, de 10%, si peste media sistemului bancar, de 15%.

In acelasi timp, Volksbank si-a redus cu 200 milioane euro volumul imprumului subordonat pentru subsidiara din Romania, care a scazut astfel la 600 milioane euro la sfarsitul lunii iunie, fata de 800 milioane euro la finalul anului precedent. Banca precizeaza in raportul financiar publicat ieri ca se asteapta ca rambursarea liniei de finanţare să aibă loc în termenul stabilit, având în vedere măsurile implementate în cadrul procesului de vânzare a băncii şi aşteptările privind creşterea stocului de depozite locale.

Cu toate acestea, mai precizeaza banca, este posibil, desi putin probabil in prezent, ca mediul macroeconomic dificil si volatil sa configureze scenarii mai stresante care ar putea afecta termenul de rambursare a imprumului.

Profilul de risc va deveni mai clar dupa prezentarea prognozelor Volksbank Romania pentru 2015 si anii urmatori si odata cu disponibilitatea unor estimari mai bune privind situatia vanzarii bancii, ce trebuie finalizata pana la sfarsitul lui 2015, se mai precizeaza in raport.

Continuarea situatiei dificile a economiei romanesti, in special in sectorul bancar, ridica riscuri cu privire la reducerea veniturilor si castigurilor si la noi contributii de capital, ceea ce ar putea determina scaderea valorii de piata in viitor, in conditiile in care reglementatorii de la nivel european si local cer bancilor cerinte de capital tot mai extinse, se mai arata in raportul Volksbank.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



ING Bank majoreaza comisioanele pentru retrageri de numerar si plati la jocuri de noroc

ING Bank majoreaza, din 14 iunie 2024, comisioanele pentru retragerile de numerar de la bancomate, cele pentru cresterea limitelor zilnice, precum si pentru platile destinate jocurilor de noroc. Clientii ING Bank care retrag bani de la bancomatele bancii vor fi detalii

Banca Transilvania pregateste o noua premiera in relatia cu clientii, cu ajutorul noilor tehnologii

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România și din sud-estul Europei, colaborează cu Evam, care oferă platforma de top MarTech, pentru a crea experiențe în timp real, pe toate canalele, pentru clienții săi, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Este o detalii

Cont cu comisioane reduse pentru femeile de afaceri, la Patria Bank

Patria Bank lansează “Pachetul Patria pentru Femeile Antreprenor”, un pachet care include o serie de avantaje financiare personalizate pentru a sprijini afacerile conduse de femeile din România, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Un cont bancar poate fi folosit in comun de 4 persoane

ING Bank anunta ca titularii de conturi pot sa permita altor trei persoane sa gestioneaze in comun banii, din aplicatia Home Bank. Persoanele imputernicite pot sa-si comande carduri fizice sau virtuale, sa faca plati sau detalii

 



 

Ultimele Comentarii