BANCI | Analiza

Visa Europe: Jocurile Olimpice de la Londra vor stimula economia britanica cu 5,1 mld. GBP

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-07-13 11:53

Cheltuielile de consum vor creşte cu 750 milioane GDP în perioada Jocurilor Olimpice şi Paralimpice organizate la Londra în 2012, ceea ce va genera un stimul total de 5,1 miliarde GBP pentru economia britanică până în 2015, potrivit unui raport al Visa Europe, sponsor al evenimentului, se arata intr-un comunicat de presa al Visa.

Avansul anticipat pentru cheltuielile de consum în timpul celor şapte săptămâni în care se vor desfăşura Jocurile Olimpice şi Paralimpice la Londra reprezintă cea mai mare creştere preconizată pentru o piaţă gazdă a acestui eveniment.

Economia va beneficia în cele trei săptămâni intense dintre ceremoniile de deschidere şi încheiere ale Jocurilor Olimpice de o creştere a cheltuielilor cu 621 milioane GBP, iar în perioada Jocurilor Paralimpice de o majorare a cheltuielilor de 129 milioane GBP.

Per total, cheltuielile vor fi cu 18,5% mai mari comparativ cu estimările realizate pentru aceeaşi perioadă de timp în cazul în care Jocurile Olimpice şi Paralimpice nu ar fi avut loc, potrivit raportului „O ocazie de aur – impactul cheltuielilor şi impactul economic al Jocurilor Olimpice şi Paralimpice, Londra 2012”, care marchează cea de-a 25-a aniversare Visa Europe în calitate de sponsor global al Jocurilor Olimpice.

Principalele concluzii ale raportului Visa:

Impact economic imediat în perioada de şapte săptămâni a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice:

Creşterea cheltuielilor de consum: 750 milioane GBP
Creşterea producţiei economice (bunuri şi servicii): 1,14 miliarde GBP
Creşterea veniturilor britanicilor: 229 milioane GBP

Impact economic pe termen mai lung, până în 2015:

Creşterea anuală a producţiei economice: 1,37 miliarde GBP
Stimulente totale pentru economie până în 2015: 5,1 miliarde GBP
Procentul creşterii totale preconizate pentru economia britanică: 3,5%
Venituri suplimentare pentru cetăţenii britanici (pe an până în 2015):
296 milioane GBP
Locuri de muncă suplimentare pe an: 17.900

După încheierea Jocurilor Olimpice se estimează că beneficiile economice pe termen mai lung vor aduce până în 2015 un stimulent în valoare totală de 5,1 miliarde GBP în economia britanică. Acesta reprezintă aproximativ 3,5% din creşterea totală estimată a economiei naţionale în perioada 2013 – 2015.

Impactul pozitiv asupra economiei va fi determinat în principal de afluxul mare de turişti în Marea Britanie. Cheltuielile totale realizate de turişti în perioada de şapte săptămâni a Jocurilor Olimpice sunt estimate la 709 milioane GBP. Această creştere semnificativă a cheltuielilor internaţionale este mai mare decât în cazul Jocurilor precedente. Cheltuielile realizate la Sydney 2000 şi Atena 2004 s-au ridicat la aproximativ jumătate din această cifră. La Beijing 2008, cheltuielile internaţionale au fost estimate la 150 milioane USD (93 milioane GBP) pentru o perioadă echivalentă de trei săptămâni. Nivelul mai ridicat al cheltuielilor anticipate la Jocurile organizate la Londra se poate datora poziţiei avantajoase a oraşului faţă de Europa şi alte pieţe internaţionale cheie (ceea ce duce la un număr mai mare de turişti) şi costurilor mai ridicate asociate vizitării Londrei.

La nivel local, se estimează o creştere de 41 milioane GBP a cheltuielile de consum în perioada Jocurilor Olimpice şi Paralimpice. Este o premieră pentru o piaţă gazdă, în condiţiile în care cheltuielile localnicilor scad de obicei în perioada Jocurilor Olimpice. Raportul Visa atribuie această situaţie „schimbării modului de a cheltui”, deoarece britanicii vor renunţa la modelele tradiţionale de cheltuieli din perioada verii şi vor intra în spiritul olimpic, aprovizionându-se de la supermarket-uri şi urmărind Jocurile Olimpice de acasă. Aceste cheltuieli făcute în scopul de a se simţi cât mai confortabil este în concordanţă cu modelele de cheltuieli din Marea Britanie, observate în timpul Jocurilor Olimpice anterioare şi Cupei Mondiale FIFA™ 2010.

Sectoarele de retail, divertisment şi turism se pare că vor fi marii câştigători ai Jocurilor, beneficiind în total de o creştere a cheltuielilor de 508,4 milioane GBP pe parcursul celor şapte săptămâni:

- Supermarketurile ar putea beneficia de un avans de 79,9 milioane GBP al cheltuielilor

- Comercianţii care deţin magazine în zonele comerciale centrale, cum ar fi magazine universale şi de îmbrăcăminte, vor beneficia în plus de 184,7 milioane GBP

- Industria divertismentului şi cea a băuturilor şi alimentelor vor înregistra un plus de 81,5 milioane GBP

- Sectorul hotelier va beneficia de o creştere cu 122,6 milioane GBP
Companiile aeriene, cele de închirieri maşini şi alte sectoare conexe turismului vor avansa cu 39,7 milioane GBP

Efectul secundar al acestei creşteri a cheltuielilor de consum se reflectă în beneficii economice extinse la nivelul tuturor sectoarelor. Producţia de bunuri şi servicii (producţia economică) se anticipează că va creşte cu 1,14 miliarde GBP în toate sectoarele pentru a face faţă cererii, ducând la o potenţială creştere netă de 229 milioane GBP a veniturilor britanicilor în perioada Jocurilor. Aceasta va proveni din majorarea salariilor (ore suplimentare şi tarife orare mai mari în perioada Jocurilor), suplimentarea chiriei pentru cei care îşi închiriază locuinţele turiştilor sau percep chirii mai mari pe perioada Jocurilor, precum şi profitului tuturor sectoarelor.

Pe termen mai lung, se preconizează că aceste cheltuieli de dimensiuni olimpice vor duce la creşterea anuală a producţiei economice cu 1,37 miliarde GBP până în 2015 – un stimulent total de 5,1 miliarde GBP pentru economia britanică pe o perioadă de patru ani. Veniturile suplimentare obţinute de britanici vor fi de 296 milioane GBP pe an şi 17.900 de locuri de muncă vor fi create în medie anual în economia britanică.

„Conform raportului, Marea Britanie va beneficia de un impact economic pozitiv imediat ca urmare a creşterii semnificative a cheltuielilor de consum în perioada Jocurilor Olimpice şi Paralimpice. Aşa cum s-a întâmplat în timpul Cupei Mondiale, consumatorii britanici vor determina creşterea vânzărilor din supermarketuri cu 80 milioane GBP, Marea Britanie confirmându-şi reputaţia de naţiune formată din fani ai sportului. Astfel, cheltuielile interne urmează să crească în perioada Jocurilor, un lucru nemaiîntâlnit până acum într-o piaţă gazdă. Aspectul cel mai încurajator pentru economie este efectul de cascadă generat: producţia va creşte şi beneficiile se vor regăsi în buzunarele populaţiei sub forma creşterii veniturilor. Acest beneficiu economic imediat se va reflecta într-un stimulent durabil şi crearea de noi locuri de muncă, efecte care vor fi resimţite mult după încheierea Jocurilor,” a declarat Marc O’Brien, Director Executiv, Visa UK.

„Sunt convins că găzduirea Jocurilor în 2012 va îmbunătăţi perspectivele de angajare şi viitorul economic al londonezilor – acest lucru se întâmplă deja, iar noi putem şi trebuie să susţinem acest efect în următorii ani. Raportul ne arată că suntem pe calea cea bună în acest sens, Jocurile Olimpice urmând să genereze milioane de lire sterline şi mii de locuri de muncă pentru economia Londrei chiar şi după terminarea celui mai mare spectacol din lume. Nu am nicio îndoială că atunci când Londra va deveni gazda tuturor în vara anului 2012, principalele puncte de atracţie, magazine, pub-uri şi hoteluri ale capitalei vor înregistra o creştere masivă datorată direct Jocurilor," a declarat Primarul Londrei, Boris Johnson.

„Numărătoarea inversă până la Londra 2012 a început cu adevărat şi, pe măsură ce populaţia ţării intră în spiritul olimpic, concluziile raportului semnalează veşti bune pentru economie. În calitate de sponsor global al Jocurilor Olimpice şi Paralimpice, Visa oferă comercianţilor din Marea Britanie şansa de a împărtăşi spiritul olimpic. Relaţia dintre Visa şi Jocurile Olimpice datează de acum 25 de ani şi această moştenire ne asigură avantajele necesare pentru a transforma Jocurile Olimpice Londra 2012 în cele mai bune Jocuri de până acum,” a declarat Colin Grannell, Director Marketing Parteneriate, Visa Europe.

Perspectiva Visa asupra Jocurilor Olimpice şi Paralimpice:

Raportul porneşte de la datele istorice privind cheltuielile efectuate de deţinătorii de carduri Visa la Jocurile Olimpice şi Paralimpice de Iarnă din Torino 2006, Jocurile Olimpice şi Paralimpice din Beijing 2008, Jocurile Olimpice şi Paralimpice de Iarnă Vancouver 2010, Cupa Mondială FIFA™ 2010, precum şi de la o analiză detaliată a altor date economice existente referitoare la Jocurile Olimpice şi Paralimpice anterioare.

Aceste surse de date au permis elaborarea unui model econometric care estimează efectul Jocurilor din Londra 2012 asupra cheltuielilor de consum. Raportul se concentrează exclusiv pe nivelul cheltuielilor estimate în rândul turiştilor, dar şi al cetăţenilor britanici. Acesta nu cuantifică şi beneficiile suplimentare aduse economiei, cum ar fi stimulentele pentru sectorul construcţiilor şi beneficiile pe termen lung generate de îmbunătăţirea infrastructurii, oferind astfel o perspectivă unică asupra modului în care cheltuielile de consum vor influenţa economia.

Deoarece raportul se bazează pe cheltuielile reale înregistrate în ţări care au găzduit Jocurile Olimpice şi Paralimpice sau alte evenimente sportive majore în trecut, iar ponderea cheltuielilor Visa în Marea Britanie este de peste 1 GBP la fiecare 4 GBP, acesta oferă o perspectivă fără precedent asupra comportamentului populaţiei britanice şi al turiştilor în ceea ce priveşte cheltuielile efectuate în perioada Jocurilor din 2012.

Varianta integrală a raportului: „O ocazie de aur – impactul cheltuielilor şi impactul economic al Jocurilor Olimpice şi Paralimpice, Londra 2012” este disponibilă la următoarea adresă: http://www.visaeurope.com/en/newsroom/news/articles/2011/visa_2012_economic_impact.aspx

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii