BANCI | Analiza

Victor Ponta sustine legea insolventei persoanelor fizice daca Parlamentul… nu o adopta!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-10-09 00:59

Titlul articolului nu e gresit, ati citit bine. Guvernul spune ca sustine legea insolventei personale, cu conditia sa nu se adopte. Pare absurd, insa chiar asa sta situatia: premierul Ponta, aflat in campanie electorala, a recurs la un artificiu de exprimare (ascunderea adevarului), pentru a putea spune “da” unei legi cu alura populista pe care, de fapt, nu o poate sustine intrucat ar incalca acordul cu FMI.

Este vorba de o conditionalitate: guvernul sustine legea, dar numai daca Parlamentul ia in considerare faptul ca autoritatile romane s-au angajat fata de FMI sa nu adopte o astfel de iniatiativa legislativa.

“Mai şi guvernăm România, nu doar ce ne-a dat voie FMI”, a declarat Victor Ponta, saptamana trecuta, dupa ce a anuntat ca Guvernul a dat aviz favorabil proiectului de lege. “Da, avizul este pozitiv, mai departe Parlamentul va decide în urma unei dezbateri", a adaugat Ponta, omitand sa spuna tot adevarul.

Iata ce scrie in in respectivul aviz “favorabil” al Guvernului, intitulat “Punct de vedere”:

“Guvernul sustine legea insolventei persoanelor fizice numai sub rezerva insusirii observatiilor si propunerilor de la punctul II” al Punctului de vedere referitor la propunrea legislativa intitulata “Lege privind insolvengta persoanelor fizice”, initiata de doamna deputat PSD Ana Birchall si un grup de parlamentari apartinand grupurilor parlamentare ale PSD, UNPR, PP-DD, PNL, PC, UDMR, PD-L, minoritatilor nationale”.

Punctul II al Punctului de vedere al Guvernului este intitulat “Observatii si propuneri”, iar la punctul 1 (al punctului II) se arata urmatoarele:

“Referitor la prezenta propunere legislativa, subliniem, in primul rand, faptul ca obiectul sau de reglementare, respectiv o procedura judiciara de insolventa adresata persoanelor fizice, reglementare cu caracter de noutate in legislatia romaneasca, impune o analiza extinsa si pluri-directionala de oportunitate, care ar trebui sa se realizeze, in opinia noastra, cel putin din punct de vedere juridic, economic si social.

Analiza de oportunitate si optiunea pentru anumite solutii in aceasta materie trebuie sa ia in considerare, in mod necesar, faptul ca, sub acest aspect, autoritatile romane si-au asumat fata de Fondul Monetar International, inca de la primele acorduri financiare incheiate cu acesta (1), angajamentul de a evita adoptarea unor initiative legislative care ar putea afecta stabilitatea financiara” (2).

(1) “Ne mentinem angajamentul de a sustine stabilitatea financiara prin retinerea de la promovarea de initiative (precum actualul proiect al legii insolvabilitatii personale) ce ar submina disciplina in materie de creditare” - Legea nr.257/2010 privind ratificarea Scrisorii de intentie semnate de autoritatile romane la Bucuresti la 16 iunie 2010, actualizata prin Scrisoarea suplimentara de intentie, semnata la Bucuresti la 29 iunie 2010, aprobate prin Decizia consiliului director al Fondului Monetar International din 2 iulie 2010, si pentru modificarea OUG a Guvernului nr.99/2009 privind ratificarea Aranjamentului stand-by dintre Romania si Fondul Monetar International, convenit prin Scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane, semnata la Bucuresti la 24 aprilie 2009, si prin Decizia consiliului director al Fondului Monetar International din 4 mai 2009, precum si a Scrisorii suplimentare de intentie, semnata de autoritatile romane la data de 8 septembrie 2009 si aprobata prin Decizia consiliului director al Fondului Monetar International din 21 septembrie 2009.

(2) “Avand in vedere ca mentinerea disciplinei de plata in randul debitorilor contribuie in mod semnificativ la consolidarea stabilitatii financiare, vom depune toate eforturile pentru a evita adoptarea unor initiative legislative referitoare la insolventa persoanelor fizice care ar crea hazard moral si care ar putea genera abuzuri frecvente din partea debitorilor, deoarece ar submina disciplina de plata” – Legea nr.89/2014 privind ratificarea Scrisorii de intentie semnate de autoritatile romane la Bucuresti la 5 martie 2014 si aprobate prin Decizia consiliului directorilor executivi al Fondului Monetar International din 26 martie 2014, publicata in Monitorul Oficial 514 din 10 iulie 2014.

BNR a avertizat, dupa ce guvernul a anuntat ca sprijinia legea, ca aceasta contravine angajamentelor asumate fata de FMI.

Bancherii, prin Patronatul Bancilor, spun ca ar fi de acord cu o lege a insolventei persoanelor fizice, dar cu conditia ca aceasta sa fie una serioasa si sa fie aplicata numai in cazuri extreme, astfel incat sa nu reprezinte o solutie facila pentru cineva care vrea sa scape de datorii, desi si-ar permite sa le plateasca, cum ar fi cei care au masini de lux.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii