ECONOMIE | Analize economice

Valoarea PIB in 2019: 1.059,8 miliarde lei. Industria, Agricultura și Finanțele, pe minus

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-04-10 09:39

Institutul Național de Statistică a majorat rezultatul economic pe anul 2019 la valoarea de 1.059,8 miliarde lei, în a doua variantă provizorie.

Deși PIB-ul pe anul trecut a fost majorat astfel cu circa șase miliarde lei, avansul în termeni reali a rămas la 4,1%, urmare a reevaluării concomitente de la 6,3% la 6,9% a deflatorului cu care se ajustează valoarea nominală.

Cumulat pe ultimii trei ani, PIB-ul României a crescut cu 16,4% în termeni reali, dar a avansat în ritm aproape dublu (31,0%) dacă facem trimitere la valorile exprimate în euro, urmare a unei evoluții favorabile a cursului de schimb (raportul de schimb între euro și leu s-a majorat în intervalul 2017 – 2019 cu doar 5,66%).

Pentru prima dată de la ultima criză economică, industria a avut anul trecut o contribuție negativă la creșterea PIB. Scăderea de 1,5% în volum a producției industriale a avut drept consecință o dimnuare cu 0,3 puncte procentuale a PIB. Totodată, agricultura a înregistrat și ea o scădere de 3,2%, ce a determinat un efect negativ de 0,1 puncte procentuale asupra ansamblului economiei.

Prin contrast, sectorul construcțiilor a consemnat o creștere puternică (+17,5%) și a contribuit în cea mai mare măsură la avansul PIB, devansând segmentul comercial, care are o pondere mult mai însemnată (1 punct procentual din cele 3,3 înregistrate de valoarea adăugată brută s-au înregistrat în construcții). Sectorul IT, activitățile și serviciile profesionale și tranzacțiile imobiliare au adus câte 0,4 puncte procentuale.

În fine, ar fi de subliniat evoluția slabă din sectorul segmentului de intermedieri financiare şi asigurări, care a înregistrat o scădere de 0,8% și a avut o contribuție nulă la creșterea PIB. Pe fondul unui nivel foarte scăzut raportat la PIB, acesta a ajuns pe ultimul loc ca volum de realizări în ce privește valoarea adăugată brută din economie, chiar sub activitățile recreative, reparații etc..

Taguri: Produsul Intern Brut (PIB)  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Deficitul comercial lunar a revenit peste cota de 2 miliarde euro

Exporturile României au fost în februarie 2024 de aproape 8 miliarde euro (+0,2% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 10 miliarde euro (+1,2%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

România, 78% din media UE la PIB/locuitor în 2023

România s-a situat anul trecut pe locul 21 din cele 27 de state membre UE în ceea ce privește PIB/locuitor, potrivit datelor semnal publicate de Eurostat. Cu 78% din media europeană consemnată pentru 2023, am depășit Ungaria și Croația detalii

România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în februarie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. Deși în scădere față de luna precedentă, avansul prețurilor (7,1%) a rămas peste nivelul de detalii

Inflația anuală, în scădere la 7,23%

Inflația anuală a scăzut în februarie 2024 până la 7,23%, față de 7,41% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Avansul general al prețurilor în a doua lună a anului a fost de 0,81% iar indicele de referință detalii

 



 

Ultimele Comentarii