BANCI | Interviu

Uniunea Europeana impune noi reguli de functionare a agentiilor de rating

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-12 14:48

Comisia Europeană (CE) a anunţat, marţi, că a aprobat o serie de propuneri de consolidare şi înăsprire a reglementărilor pentru activitatea agenţiilor de rating, în urma crizei financiare, printre care supravegherea acestor companii de către reprezentanţi ai UE.

"Noile reglementări au fost gândite astfel încât să asigure ratinguri de credit de înaltă calitate, care să nu fie influenţate de conflicte de interese", se arată într-un comunicat al Executivului Uniunii Europene.

Agenţiile de rating vor fi supravegheate de reprezentanţi ai Uniunii Europene, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, comisarul european pentru Piaţa Internă, Charlie McCreevy.

"Agenţiile de rating vor avea nevoie de autorizaţii pentru a opera în conformitate cu reglementările UE", a arătat oficialul, adăugând că regulile existente, urmate voluntar de companii, sunt insuficiente.

McCreevy a propus, în octombrie, o reformă a agenţiilor de rating, care include necesitatea de înregistrare la nivel local pentru a desfăşura activităţi pe teritoriul celor 27 de state membre.

Legislaţia UE va înlocui, astfel, codul de conduită voluntară elaborat de IOSCO, un grup-umbrelă format din reglementatori naţionali din întreaga lume.

Totodată, noul pachet de reglementări ar ţine cont de pregătirea şi abilităţile unor directori non-executivi de la agenţiile de rating, pentru a crea certitudinea că aceştia înţeleg procesul de evaluare la care iau parte.

McCreevy a publicat în iulie un proiect de lege, destinat consultărilor publice, considerând că agenţiile nu au reuşit să detecteze problemele din jurul produselor garantate prin credite.

Agenţiile de rating, dintre care cele mai cunoscute sunt Standard&Poor's (S&P), Moody's şi Fitch, au fost criticate în repetate rânduri, fiind acuzate că actualizează prea lent evaluările care avertizează investitorii privind eventuale riscuri.

În pofida unor evaluări pozitive, unele produse analizate de agenţii au devenit netranzacţionabile anul trecut, când creditele ipotecare de pe piaţa americană prin care erau garantate au încetat să mai fie achitate, forţând devalorizarea puternică a activelor unor bănci.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii