BANCI | Stirea Zilei

Un roman scoate zilnic de la bancomat 38 de lei si face plati cu cardul la magazine si online de doar 3 lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-08-20 22:01

Sumele de bani in numerar retrase de romani de la bancomate sunt de peste 12 ori mai mari decat platile cu cadul pe care acestia le fac la POS-urile magazinelor sau altor furnizori de servicii, precum si online, arata statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Astfel, romanii au scos de pe carduri 90 de miliarde de lei in prima jumatate a anului, ceea ce inseamna in medie 38 de lei zilnic, avand in vedere ca exista 13 milioane de carduri active.

In aceeasi perioada, platile cu cardurile de debit si de credit s-au ridicat la doar 37,5 miliarde lei, ceea ce inseamna ca fiecare roman posesor de card a efectuat zilnic plati la POS-uri sau online de doar 3 lei in medie.

Discrepanta foarte mare intre retrangerile de numerar la ATM-uri si valoarea platilor cu cardul este consecinta numarului redus de POS-uri la care se poate plati cu cardul, mai ales la magazinele si furnizorii de servicii mici, dar si in institutii publice importante, cum ar fi Posta Romana.

In acelasi timp, increderea romanilor in platile cu cardul este scazuta, in primul rand din cauza promovarii deficitare a acestor mijloace de plata moderna si lipsa unor informatii utile pe care ar trebui sa le furnizeze bancile si organizatiile Visa si Mastercard, mai cu seama atunci cand utilizatorii de carduri au probleme cu utilizarea acestora.

Cu toate acestea, platile cu cardul sunt in crestere, gratie utilizarii tot mai frecvente a internetului si a telefoanelor mobile inteligente, care permit noi metode de plata, precum plata la POS-uri direct cu telefonul, prin intermediul unei aplicatii dedicate, lansate recent de Banca Transilvania si ING.

Astfel, in al doilea trimestru al acestui an, valoarea platilor cu cardul a crescut cu 14%, echivalentul a 2,5 miliarde lei, fata de aceeasi perioada a anului trecut, comparativ cu un avans de doar 9,2%, echivalentul a 4 miliarde lei, in cazul retragerilor de numerar la bancomate.

Valoarea retragerilor de numerar la ATM-uri s-a ridicat la 47 miliarde lei in trimestrul doi din 2018, in timp ce valoarea tranzactiilor cu cardurile de debit a fost de 17,1 miliarde lei iar volumul platilor cu cardurile de credit a fost de 2,9 miliarde lei. (vezi graficul)

In primul semestru al anului, valoarea retragerilor de numerar la bancomate s-a ridicat la 90,2 miliarde lei, in crestere cu 14%, echivalentul a 11,4 miliarde lei, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

In acelasi interval, platile cu cardurile de debit si credit au atins 37,5 miliarde lei, mai mari cu 33%, echivalentul a 9,4 miliarde lei.

Ponderea platilor cu cardul din retragerile de numerar s-a redus astfel de la 35% in prima parte a anului preceent la 41% in prezent.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii