Criza COVID-19 | Ultima Ora

Ultima zi in care se mai pot amana ratele la credite este luni, 15 iunie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-06-12 14:58

Luni, 15 iunie, este ultima zi in care persoanele fizice si firmele afectate de criza coronavirusului mai pot cere bancilor si IFN-urilor amanarea ratelor la credite, pana la finalul acestui an, conform prevederilor OUG 37/2020.

Banca Transilvania si BCR, cele mai mari doua banci romanesti, au aprobat pana acum aproape 65.000 de cereri de amanare a ratelor la credite, ceea ce reprezinta doar 3% din totalul celor 2,2 milioane de credite acordate de toate bancile romanesti.

Astfel, Banca Transilvania a probat pana astazi un numar de 30.909 de cereri de amanare a ratelor, din totalul celor 30.848 de solicitari, dintre care 1.381 de cereri au fost respinse.

BCR a anuntat astazi ca a aprobat 35.235 de amânări de plată a ratelor, din 39.017 de cereri depuse de către persoanele fizice, 36.588 fiind eligibile.

In jur de 2.000 de cereri de amanare a ratelor au fost respinse de BCR (vezi aici detalii).

O pondere de 62% dintre clienți au optat pentru soluția de amânare BCR, de 3 luni.

Perioada de amanare a ratelor poate fi intre una si noua luni, dar nu mai mult de sfarsitul acestui an.

Intrebari frecvente in cazul amanarii ratelor:

- Daca fac cererea de amanare doar pe 3 luni, ulterior mai pot prelungi perioada cu alte luni?

Raspunsul este: nu. Conform legii, cererea de amanare se poate face o singura data, pana joi, 14 mai. De aceea, daca nu sunteti sigur pe ce perioada nu puteti plati ratele, faceti cererea pe o perioada mai lunga, pentru ca ulterior puteti relua plata ratelor, printr-o cerere de suspendare a amanarii acestora.

- Pot sa renunt ulterior la amanarea ratelor, daca vreau sa reiau platile?

Raspunsul este: da. Puteti renunta oricand la cererea de amanare a ratelor, formuland o noua cerere, in acest scop.

- Voi plati o rata mai mare, dupa perioada de amanare?

Raspunsul este: da. Veti plati o rata putin mai mare, ulterior, pentru ca dobanda neplatita in lunile amanate se va capitaliza la soldul creditelor sau se va plati esalonat pe 5 ani, in cazul creditelor ipotecare.

- Cat de mult creste rata la credit ulterior?

De exemplu, la un credit cu valoara ramasa de rambursat de 21.000 de euro, pe o perioada de 150 de luni (12,5 ani) cu o dobanda de 6% pe an, rata de 205 euro in prezent va fi cu 5 euro mai mare, adica 210 euro, dupa 3 luni de amanare. Daca rata se amana 6 luni, va fi mai mare cu 10 euro, adica 215 euro, iar daca se amana cu 9 luni, va fi mai mare cu 15 euro, mai exact 221 de euro.

- Trebuie sa platesc rata daca n-am primit aprobarea amanarii?

Raspunsul este: Nu. Conform OUG 37, amanarea ratei se face din momentul trimiterii cererii, indiferent de momentul cand primiti raspunsul: "Prelungirea duratei contractuale mentionate la art. 2 (in urma amanarii ratelor) produce efecte de la data comunicarii solicitarii de suspendare adresate creditorilor pentru solicitarile aprobate de creditori."

- Cat dureaza ca banca sau IFN-ul sa aprobe/respinga cererea de amanare a ratelor?

Conform OUG 37/2020, bancile si IFN-urile trebuie sa raspunda la cererile de amanare a ratelor intr-un termen de 15 zile de la depunerea acestora.

Daca aveti intrebari sau probleme cu amanarea ratelor la credite, postati un comentariu la articol sau trimiteti-ne un email la: info@bancherul.ro

Taguri: reclamatie BCR  BT  Banca Transilvania  Banca Comerciala Romana (BCR)  amanare rate credite  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

 



 

Ultimele Comentarii