BANCI | Interviu

Trei banci vor acorda fermierilor avans de 75% din subventiile UE la hectar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-03-19 18:59

CEC, AlphaBank si BRD au semnat miercuri, la sediul Ministerului Agriculturi si Dezvoltãrii Rurale conventia pentru acordarea unui avans de 75% din subventiile la hectar pe care fermierii urmeazã sã le primeascã de la UE.

"Am asistat la semnarea unei conventii tripartite între cele trei bãnci, Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) si Agentia de Plãti si Interventii pentru Agriculturã (APIA). Astfel, femierii care au mai mult de 10 hectare si au cerut plata la hectar la APIA au dreptul sã ia astfel de credite. În momentul în care vor fi livrati banii de la stat acest credit va fi rambursat. Acest produs va putea fi utilizat si în anii urmãtori, iar poarta este deschisã pentru mai multe bãnci", a declarat miercuri ministrul agriculturii Dacian Ciolos.

Potrivit presedintelui CEC, Radu Ghetea, dobânda anualã perceputã de bancã în acest caz va fi de12%. "De mâine agricultorii se pot prezenta la orice sucursalã a CEC si solicita creditul. În functie de valoarea creditului banii pot fi obtinuti în trei-patru zile. Dobânda este de 12% si cuprinde toate costurile bãncii. Valoarea dobânzii va fi însã mult mai micã de circa 3% pentru cã perioada de rambursare va fi de circa patru luni", a spus Ghetea.

APIA a anuntat luni cã pentru a veni în sprijinul fermierilor si a asigura finantarea lucrãrilor din campania agricolã de primãvarã, în conditiile în care o parte din plãti se vor efectua în lunile aprilie si mai, a initiat perfectarea unui instrument de creditare a fermierilor în colaborare cu Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) si o serie de bãnci private si de stat.

Conform datelor APIA, acest instrument financiar bazat pe cesiunea de creante dã posibilitatea fermierilor sã obtinã un credit pentru finantarea lucrãrilor agricole în conditii preferentiale, în valoare de 75% din suma estimatã a fi primitã din fonduri europene pe baza unei adeverinte eliberate de Agentie. FGCR va garanta 50% din creditul solicitat de fermieri. Potrivit comunicatului de presã, APIA intentioneazã sã extindã mecanismul financiar negociat în acest prim an de aplicare si în urmãtorii ani.

Agentia a mai informat cã de sãptãmâna viitoare vor începe plãtile cãtre agricultori si vor fi finalizate pânã la sfârsitul lunii mai.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creÈ™tem preÈ›urile sau marjele clienÈ›ilor existenÈ›i. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii