BANCI | Stirea Zilei

Transferurile de bani din strainatate: ce valoare au, cum se fac si cat costa

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-08-19 22:50

Transferurile de bani ale romanilor din strainatate, in numerar si prin conturi bancare, inregistrate oficial de statisticile europene (Eurostat), au fost in 2018 in valoare de 2,976 miliarde euro, in crestere cu 154 milioane euro (5,5%) fata de anul precedent.

In ultimii patru ani, transferurile de bani ale romanilor care muncesc in strainatate (sau in Romania pentru firme straine) au crescut cu un miliard de euro in total, ajungand astfel la nivelul din 2009, in jurul a 3 miliarde euro, insa raman cu mult sub nivelurile inregistrate in anii 2007 si 2008, dupa aderarea la UE, cand au depasit 5 miliarde de euro anual.

Transferurile de bani reprezinta doar o parte din veniturile obtinute in strainatate si inregistrate oficial de Eurostat, care s-au ridicat la 3,795 miliarde euro in 2017 (inca n-au aparut datele pe 2018), in crestere cu 644 milioane euro (20%) fata de anul precedent.

Salariile romanilor din strainatate au crescut permanent in ultimii zece ani dupa criza de la finalul lui 2018, fiind cu peste un miliard de euro peste nivelul minim din 2014, de doar 2,5 miliarde euro, insa raman cu mult sub nivelurile din 2007 si 2008, de peste 6 miliarde euro anual.

Germania este principala sursa de venituri pentru muncitorii sezonieri romani, cu 1,8 miliarde euro in 2017, arata statisticile Eurostat, peste tari traditionale de emigrare, precum Italia si Spania.

Diaspora e tot mai importanta si pentru politicieni

Diaspora a capatat in ultimul timp un rol tot mai important nu doar prin sumele mari de bani trimise acasa, cat si printr-o tot mai mare implicare sociala si politica, in special in timpul ultimilor alegeri si a protestelor fata de masurile luate de Guvern, ceea ce i-a deteminat pe politicieni sa se gandeasca la diverse masuri pentru a le castiga simpatia.

Una dintre acestea este promisiunea Ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici, de a le oferi celor in jur de 5 milioane de emigranti romani transferuri de bani in Romania fara comisioane, prin intermediul bancii statului, CEC Bank.

El a declarat ca are in vedere doua solutii in acest scop: CEC Bank sa-si deschida sucursale in tarile unde sunt multi romani si sa se incheie conventii cu bancile straine, pentru ca statul roman sa achite, in locul emigrantilor, comisioanele aferente transferurilor.

Cele mai populare solutii de transferuri de bani sunt cele prin Western Union sau MoneyGram, existente aproape la toate bancile, dar si la Posta Romana si alti comercianti, precum casele de schimb valutar sau de amanet.

Banii trimisi astfel ajung rapid in tara, in doar cateva minute, iar expeditorii si destinatarii nu au nevoie de carduri sau conturi bancare, facilitati care au asigurat succesul acestor servicii de transfer, in ciuda costurilor ridicate.

Comisioane ridicate la transferurile rapide clasice

Comisioanele pentru un transferurile rapide de bani la Western Union sunt cele mai mari, dat fiind ca este si cea mai cunoscuta firma si are si cele mai multe agentii: incep de la 9 euro pentru o suma de 100 de euro transferata si ajung la 42 de euro pentru 1.000 de euro trimisi in tara.

La MoneyGram comisioanele sunt mai mici: 7,5 euro, respectiv 35 de euro pentru aceleasi sume.

Cele mai mici comisioane, substantial mai reduse, intre 2 si 7 euro, le gasim la Transfer Rapid, serviciu de transfer de bani cu care CEC Bank a incheiat un acord in 2005, ca alternativa la Western Union sau MoneyGram, cu care lucreaza restul bancilor.

De exemplu, la Banca Transilvania, cea mai mare banca romaneasca, transferurile rapide de bani se fac prin Western Union, iar la BCR, a doua mare banca din Romania, prin MoneyGram. BCR mai lucreaza si cu alte trei firme de transferuri: SpeedTransfer, Smith&Smith si Sigue.

BRD, in schimb, a treia mare banca din Romania, tocmai a renuntat, din aceasta luna, la acordul cu Western Union, fara vreo explicatie si fara sa vina cu o alternativa la transferurile rapide de bani.

Transferurile bancare tip SEPA sunt o alternativa avantajoasa

Transferurile bancare in euro, dintr-un cont la o banca din Europa intr-un cont la o banca din Romania, reprezinta o alternativa, cu dezavantajul ca banii ajung in tara abia a doua zi sau chiar mai multe zile, daca nu sunt realizate prin noul sistem de plati european SEPA, ci prin cel clasic, SWIFT.

Avantajul transferurilor in euro tip SEPA este acela ca au aceleasi comisioane ca un transfer bancar intern, intre bancile dintr-o tara, ceea ce inseamna ca poate fi si gratis.

De exemplu, daca un roman are un cont deschis la o banca din Italia, de exemplu Unicredit, iar aceasta practica un comision pentru transferurile de bani in Italia de 1 euro, sa spunem, acelasi comision se aplica si pentru un transfer intr-un cont la o banca din Italia intr-un cont la o banca din Romania, conform regulilor SEPA.

Nu se intampla acelasi lucru la un transfer in euro din Romania in Italia, intrucat bancile romanesti inca nu au aderat la normele SEPA in euro, astfel ca un astfel de transfer costa minim 10 euro.

Situatie care se va schimba, insa din 15 decembrie 2019, cand bancile romanesti, ca toate celelalte din Uniunea Europeana, vor fi obligate de normele europene, mai exact de Regulamentul EC nr. 924/2009 privind platile transfrontaliere in euro, modificat de Parlamentul European in 14 februarie anul curent, sa implementeze si ele normele SEPA in privinta platilor in euro.

Ceea ce inseamna ca un transfer in euro va costa la fel ca un transfer in lei, adica doar cativa lei sau va fi chiar gratis.

Un transfer in euro dureaza acum cel mult doua zile, conform regulilor SEPA, fata de 3-4 zile in trecut, ceea ce poate reprezenta o alternativa avantajoasa la transferurile rapide, tinand cont de costurile mult mai mici, mai ales pentru platile care nu sunt urgente si mai pot astepta o zi.

Mai ales ca la nivelul zonei euro s-au implementat deja si platile instant in euro, care se vor putea face si in Romania, dupa ce Transfond a lansat recent platile instant in lei, posibile deocamdata doar la Banca Transilvania si CEC Bank.

In viitorul apropiat, asadar, transferurile in euro intre tarile din Uniunea Europeana se vor putea face instant, adica in cateva secunde, si cu comisioane foarte mici, ceea ce vor face inutile serviciile de transfer rapid precum Western Union sau noile aplicatii onlie specializate in plati si transferuri, percum Paypal, Transferwise, Payoneer, Moneybookers, Paysend, Skrill, Transfergo, Monese, Azimo, care sunt destul de greu de utilizat, intrucat necesita mai multe transferuri printr-un cont bancar si implicit diverse comisioane.

In privinta alternativelor clasice de transferuri, avem un exemplu de esec: Posta Romana a incheiat in 2014 un acord privind transferurile de bani cu o noua firma, Prioripay, dar fara succes.

 

Taguri: transfer bancar  

Comentarii

Dorel
si Revolut ce zice?
transferi frumos banii pe revolut in lei, faci schimb valutar la curs mai bun si ii transferi catre alta persoana cu revolut cu zero comision ;)



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii