ASIGURARI | Noutati ASF

Topul firmelor de asigurari cu cele mai multe reclamatii de la clienti

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-09-30 15:59

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a primit, în total, în primul semestru al anului 2016, 9.129 de petiții, în scădere cu 0,84% față aceeaşi perioadă a anului trecut, anunta ASF intr-un comunicat, in care mai mentioneaza urmatoarele: 

Structura petițiilor primite pentru cele trei sectoare de activitate este următoarea: 88,99% pentru piața asigurărilor - reasigurărilor; 8,49% pentru piața pensiilor private; 2,52% pentru piața instrumentelor și investițiilor financiare.

Petiţii înregistrate pe piața asigurărilor – reasigurărilor
În primele şase luni ale anului 2016, ASF a înregistrat în total 8.124 de petiţii referitoare la piața asigurărilor, ceea ce reprezintă o creştere marginală de 0,38% față de acelaşi interval al anului precedent.

Din cele 8.124 de petiții, au fost înregistrate în mod unic pe petent, analizate și soluționate 4.960 de petiții, în scădere cu 2,75% față de semestrul I al anului 2015.

Din numărul total de petiţii primite, au fost analizate separat 728 solicitări de informații care au vizat, în principal: aspecte legate de legislația aplicabilă anumitor produse de asigurare, demersurile care trebuie întreprinse în vederea avizării și deschiderii unor dosare de daună, modalitățile de stabilire a valorilor de răscumpărare în cazul asigurărilor de viață etc. Restul petițiilor au vizat reveniri/completări la petiții deja analizate, solicitări care nu intră în sfera de competență a ASF, solicitări referitoare la obiectul de activitate al altor direcții de specialitate din cadrul ASF și care au fost predate acestora, petiții care au fost clasate în conformitate cu prevederile Ordonanţei nr. 27/2002 și ale procedurilor interne.

Din analiza datelor raportate de către societățile de asigurare la ASF a fost constatat faptul că cele 4.960 de petiții analizate și soluționate în mod unic pe petent reprezintă 1,07% din numărul total de daune avizate de către asigurători și 0,035% din numărul total al contractelor de asigurare aflate în vigoare la sfârșitul semestrului I al anului 2016.

Ce au reclamat petenţii

În primul semestru al anului, în 4.023 de cazuri, petenții au reclamat neplata/plata parțială a despăgubirilor/ valorilor de răscumpărare solicitate de către asigurați/păgubiți, ceea ce înseamnă 81,11% din totalul petiţiilor înregistrate în mod unic pe petent, analizate și soluționate. Printre alte aspectele sesizate de către consumatori s-au numărat și solicitări de recalculare a valorii despăgubirilor, respectiv nerespectarea condițiilor contractuale/normelor RCA.

Structura petiţiilor în funcţie de clasa de asigurare
În primele şase luni ale anului 2016, cea mai mare pondere o deţin petițiile înregistrate pe clasa asigurărilor generale, cu un număr de 4.839, reprezentând 97,56% din total, în scădere cu 3,43% față de aceeași perioadă a anului 2015.

În cadrul categoriei asigurărilor generale, ponderea importantă o deţin petiţiile înregistrate pe clasa asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto RCA și Carte Verde, cu un număr de 3.835, reprezentând 77,32% din total, în creștere cu 4,04% față de aceeași perioadă a anului 2015.

Cele 3.835 de petiții înregistrate şi soluţionate în semestrul I reprezintă aproximativ 0,076% din numărul contractelor RCA încheiate și, respectiv 2,67% din numărul dosarelor de daună RCA deschise în acest semestru, conform datelor raportate de către asigurători la ASF.

Modalitatea de finalizare a petiţiilor

Din cele 4.960 de petiții, un număr de 3.484, reprezentând 70,24% din total, au fost finalizate în favoarea petenților - la aceste petiții s-au putut determina soluții favorabile, întemeiate legal și la care Direcţia Protecţia Consumatorilor din cadrul ASF a avut cadrul normativ corespunzător rezolvării disputei dintre părți.

Dintre petițiile finalizate în favoarea petenților, 69,12% au fost finalizate prin plata despăgubirilor solicitate de către petenți, în dosarele de daună deschise, restul petițiilor având ca obiect solicitări de natură procedurală, necuantificabile material (deschidere dosar de daună, reconstatare, transmitere accept de plată către unitatea reparatoare, recalculare valoare despăgubire etc.).

Structura petițiilor în funcţie de entitatea reclamată
Din datele înregistrate reiese că 99,15% din petiții au fost îndreptate împotriva societăților de asigurare și un procent de 0,85% au fost înregistrate împotriva brokerilor de asigurare.

Analizând petiţiile depuse rezultă că cele mai multe nemulțumiri ale petenților au fost constatate pentru societatea City Insurance S.A., pentru care s-au primit 1.877 petiții (circa 38% din total). Următoarele două societăţi clasate în topul nemulţumirilor exprimate de consumatori se află Asirom VIG S.A. (704 petiţii) și Carpatica Asig S.A. (703 petiţii).

Petiţii înregistrate pe piața pensiilor private

În semestrul I al anului 2016 au fost înregistrate pentru piața pensiilor private un total de 775 de petiții, în creștere cu 0,78% față de semestrul I 2015. Dintre acestea, 14 petiții au fost clasate, potrivit prevederilor O.G. nr. 27/2002 și procedurilor interne. Prin urmare, pentru analiză au fost luate în calcul un număr de 761 petiții unice, cu 1,04% mai puţine faţă de primele şase luni ale anului trecut.

Din numărul de petiţii analizate, 717 au fost solicitări de informații privind apartenenţa la fondul de pensii private (94,92%), iar 44 petiții au necesitat instrumentare în vederea rezolvării aspectelor semnalate (5,78%).

Din analiza datelor înregistrate la ASF reiese că, în semestrul I 2016, în sistemul pensiilor private au fost înregistrate 739 de petiţii privind Pilonul II (97,1%), în scădere cu 1,86% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015.

În acelaşi timp, petițiile transmise de către participanţii care au aderat la un fond de pensii facultative (Pilonul III) au fost în număr de 22 (2,89%), în creştere cu peste 37% faţă de semestrul I al anului trecut.

Petiţii înregistrate pe piața instrumentelor și investițiilor financiare

În semestrul I 2016, ASF a primit spre soluționare un număr total de 230 petiții pentru piața instrumentelor și investițiilor financiare, în scădere cu 33,14% față de primele şase luni ale anului 2015.

Din cele 230 de petiții, au fost înregistrate în mod unic pe petent, analizate și instrumentate 200 de petiții, în scădere cu 41,86% față de semestrul I 2015. Din analiza petițiilor efectuată în funcție de entitățile reclamate, reiese că ponderea cea mai mare o dețin petițiile pentru emitenți, respectiv 64% (128 petiții), în scădere cu 48,80% față de aceeași perioadă a anului trecut. În ceea ce privește tipurile de operațiuni, cele mai multe petiții, respectiv 65, reprezentând 32,50%, s-au referit la nerespectarea drepturilor acționarilor, în scădere cu 62,64% față de înregistrările semestrului I 2015.

Cea mai mare creștere procentuală, de 126,32%, a fost constatată pentru petițiile care au solicitat verificarea deținerilor de acțiuni/plată dividende, în semestrul I 2016 înregistrându-se 43 de petiții pe această speță.
Analiza detaliată a situaţiei petiţiilor înregistrate de ASF în primul semestru al anului poate fi consultată AICI.

Taguri: asigurari de viata  Asirom  Allianz-Tiriac Asigurari  RCA (asigurare auto obligatorie)  asigurari auto  Generali Asigurari  Omniasig  Uniqa  Groupama  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati ASF



Genox Invest si Vitalinvest, platforme de investitii in criptomonede neautorizate de ASF, care pot fi inselatorii

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat la rubrica ALERTE INVESTITORI noi platforme de investitii in criptomonede neautorizate, care se pot dovedi inselatorii si in care va recomandam sa nu investiti bani. Ultimul site de acest detalii

Norma ASF privind prospectul schemei de pensii private a fost modificata

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară Bucureşti, 15 februarie 2023 – În cadrul ședinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private, după cum urmează: • Reglementare Regulamentul de modificare și completare a Regulamentului A.S.F. nr. 3/2013 pentru autorizarea și funcționarea contrapărților centrale emis în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale detalii

O noua platforma de investitii in criptomonede, Geneoninvest, ar putea fi inselatorie, avertizeaza ASF

O noua plaforma de investitii in criptomonede precum bitcoin, Geneoninvest (vezi foto), ar putea fi o inselatorie, fiind inclusa in lista autoritatilor nesupravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF): "DAWG SOLUTIONS LLC (GENEON INVEST - detalii

ASF a aprobat intrarea BERD in actionariatul Euroins

ASF a aprobat intrarea BERD in actionariatul Euroins, conform unui comunicat ASF: Bucureşti, 8 februarie 2023 – În cadrul ședinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private, după cum urmează: A) Autorizare Aprobarea domnului Gabriel Radu în calitate de membru al Consiliului de Administrație la societatea BRD Asigurări de Viață S.A.; Aprobarea domnului Radu-George Brăgărea pentru un nou mandat în funcția de membru - Vicepreședinte al Directoratului la societatea Uniqa Asigurări de Viață S.A.; Aprobarea domnului detalii

 



 

Ultimele Comentarii