BANCI | Analiza

Toate marile banci grecesti au ajuns sa fie detinute de stat, fiind controlate de Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara (FESF)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-08-30 17:01

Cele 4 banci grecesti de importanta sistemica, ce detin 75% din activele sistemului bancar grecesc, si anume National Bank of Greece, Eurobank, Alpha Bank și Piraeus Bank, toate prezente si in Romania, au ajuns sa fie controlate in mare proportie de statul grec, arata o analiza a Fondului de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar (FGDB). (Vezi analiza in FISIERE).

Statul grec detine cele 4 banci prin intermediul Fondului Elen pentru Stabilitate Financiara (FESF).

FESF a fost înființat în luna iulie 2010 ca persoană juridică privată, cu autonomie administrativă și financiară, având ca scop menținerea stabilității sistemului bancar elen prin îmbunătățirea adecvării capitalului instituțiilor de credit, inclusiv a subsidiarelor instituțiilor de credit străine autorizate de Banca Centrală a Greciei, precum și prin recapitalizarea băncilor-punte.

Capitalul FESF este subscris integral de guvernul elen, fără ca prin aceasta să fie afectată în vreun fel natura privată a FESF. Capitalul social autorizat al FESF este de 50 miliarde euro, vărsat potrivit mecanismului implementat prin acordurile cu Uniunea Europeană și FMI.

Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost

FESF a devenit acționarul majoritar al Eurobank (93,55% din acțiuni), intenționându-se vânzarea în două etape a acesteia până în primul trimestru al anului 2014.

FESF a aprobat în vara acestui an acordul dintre Eurobank și Fairbax Financial Holdings, prin care acesta din urmă va acoperi o creștere de capital la Eurobank Properties. Eurobank a achiziționat în 2013 New Proton Bank și New Hellenic Postbank.

National Bank of Greece (NBG), actionarul majoritar la Banca Romaneasca

FESF deține 84,35% din capitalul National Bank of Greece.
National Bank of Greece a achiziționat portofoliul viabil al FBB, FESF contribuind cu 350 milioane euro la transferul activelor și pasivelor FBB către National Bank of Greece.

FESF a participat la recapitalizarea National Bank of Greece cu 9.756 milioane euro.

De asemenea, în iulie 2013 a fost aprobat transferul activelor și pasivelor viabile ale Probank către National Bank of Greece.

Potrivit unei evaluări preliminare, FESF urmează să suporte suma de 237,6 milioane euro aferentă acestui transfer.

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii