ASIGURARI | Stirea Zilei

Studiu de impact privind robustetea industriei de asigurari europene

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-03-15 11:32

Federatia europeana a asiguratorilor a transmis un comunicat cu privire la rezultatele studiului cantitativ de impact QIS 5, date publicitatii la Bruxelles de Autoritatea Europeana de Asigurari şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA):

Bruxelles, 14 martie 2011: Robusteţea industriei de asigurari europene a fost demonstrata de rezultatele celui de-al cincilea şi ultimul studiu de impact cantitativ cuprinzator, QIS 5, rezultate ce vor contribui la remodelarea viitoarelor reglementari ale Uniunii Europene cu privire la regimul de solvabilitate Solvency II.

Exercitiul QIS 5 s-a desfasurat in intervalul august-noiembrie 2010, iar rezultatele acestuia au fost publicate de catre Autoritatea Europeana de Asigurari şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) in data de 14 martie. La acest studiu au fost invitate sa participe toate companiile de asigurari si reasigurari din Europa, inclusiv cele captive. Prin intermediul QIS 5 s-au analizat informatiile cu privire la gradul de lichiditate a primelor, limitele de risc si s-au realizat proiectii despre profit.

Rezultatele QIS 5 evidentiaza puternica pozitie financiara a asiguratorilor europeni, in ciuda unui mediu de piata dificil si arata ca nivelurile de capital testate conform cerintelor de capital din noul regim de solvabilitate raman solide.

In opinia federatiei asiguratorilor europeni (CEA), trebuie operate corecţii esenţiale asupra masurilor de punere in aplicare a regimului de solvabilitate Solvency II, daca se doreste mentinerea asiguratorilor europeni la un nivel de soliditate si competitivitate ridicat.
“EIOPA si Comisia Europeana au recunoscut ca, in ciuda perfomantelor industriei de asigurari dupa studiul QIS 5, trebuie realizate ajustari ale unor masuri de implementare ale Solvency II. Comisia Europeana este de acord ca trebuie abordata problema sensibilitatii cadrului de reglementare Solvency II raportat la volatilitatea pietei”, a spus Tommy Persson, presedinte al CEA.

De asemenea, CEA, EIOPA şi Comisia Europeana, sunt de acord ca un element cheie il constitue complexitatea unor estimari şi cerinţe. “Aceasta complexitate trebuie dezbatuta pentru a ne asigura ca regimul Solvency II este funcţional pentru toţi jucatorii de pe piaţa, dar mai ales pentru companiile de mici dimensiuni", a mai spus Persson.
Astfel, conform EIOPA, trebuie insistat pe recalibrarea modulului de asigurari generale, clasa riscuri de catastrofa naturala, care actualmente se desfaşoara pe o cerinţa excesiva de capital, neconforma cu nivelele stabilite prin Directiva Cadru.

Mai mult, CEA ramane preocupata de abordarea cu privire la tratamentul afacerilor pe termen lung şi al garanţiilor. Federatia asiguratorilor europeni este pregatita sa conlucreze cu Comisia Europeana şi supraveghetorii pentru a gasi soluţii care sa permita asiguratorilor sa ofere instrumente de economisire pe termen lung, astfel incat sa elimine riscul provocarii neintenţionate a unor dezechilibre la nivel social şi macro-economic. In aceasta privinţa, se simte nevoia unor ajustari la formula standard de implementare a Solvency II.

Presedintele CEA a subliniat ca Solvency II este un regim de solvabilitate inovatoar care ar trebui sa consolideze poziţia industriei europene de asigurari. "Prin urmare, este imperativ sa obţinem dreptul la un cadru de reglementare adecvat. Este important ca mai intai sa se gaseasca soluţii pentru toate problemele care au fost identificate şi abia apoi ar trebui sa se discute masurile tranzitorii corespunzatoare", a precizat Persson.

Background

Directiva Solvency II a fost aprobata in data de 22 aprilie 2009, dar versiunea finala a acesteia a fost adoptata pe 10 noiembrie 2009. Comisia Europeana elaboreaza in prezent propunerile privind masurile de punere in aplicare a noului regim de solvabilitate, ce sunt asteptate a fi prezentate pana la sfarşitul acestui an. Directiva urmeaza sa fie transpusa in legislaţiile naţionale din toate statele membre ale UE pana la 31 decembrie 2012.

EIOPA (fostul Comitet European al Supraveghetorilor din Domeniul Asigurarilor si Pensiilor Ocupaţionale – CEIOPS) a pus in aplicare, la cerinta Comisiei Europene, cinci studii cantitative de impact (QIS), pentru a evalua impactul privind propunerile noilor cerinte asupra resurselor financiare ale asiguratorilor.

CEA este federatia europeana a asiguratorilor si reasiguratorilor. Prin cei 33 de membri, CEA reprezinta toate tipurile de companii de asigurari si reasigurari, cum ar fi companii pan-europene, asiguratori specializati, fonduri mutuale sau IMM-uri. Organizatia are sediul la Bruxelles si reprezinta companii ce detin o cota de 95% din totalul veniturilor din prime, in Europa. Asigurarile au o contributie majora la cresterea economiei europene si la dezvoltarea acesteia. Asiguratorii europeni genereaza venituri din prime de 1.050 de miliarde de euro, au un milion de angajati si investesc mai mult de 6.800 de miliarde euro in economie.


Comunicatul in limba engleza poate fi gasit pe site-ul CEA:

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii