BANCI | Stirea Zilei

Soc pe piata valutara: cursul oficial BNR: 1Euro=3,8720 lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-03 13:19

Banca Naţională a RomÔniei a anunţat cursul valutar de referinţă. Moneda europeană este cotată ţn creştere, la 3,8720 lei, iar dolarul american, tot ţn creştere, la 2,7912 lei. Acesta este cel mai scăzut nivel al leului ţn raport cu moneda europeană din ultimii trei ani şi jumătate.

Panica de pe pieţele internaţionale a depreciat ţn lanţ valutele ţărilor emergente, leul resimţind vineri dimineaţă o pierdere de 1,5% ţn mai puţin de două ore de tranzacţionare, de la 3,8240 la 3,88 lei/euro.

╬n jurul orei 10:45, leul şi-a revenit uşor, iar la 11:05, băncile cumpărau un euro cu 3,8610 lei şi ţl vindeau cu 3,8660 lei.

"Toată regiunea s-a depreciat puternic din cauza problemelor structurale sistemice din afară. Aceasta este problema principală care afectează şi leul. Problemele legate de adÔncirea deficitului bugetar al RomÔniei ca urmare a majorărilor salariale şi a pensiilor sunt mai mult ţn plan secund, dar vin ca bomboana pe colivă", a declarat dealerul Băncii Comerciale RomÔne (BCR) Narcis Noaghea, pentru NewsIn.

El a adăugat că nivelul actual de cotaţie a leului faţă de euro pe piaţa interbancară nu a mai fost atins de circa trei ani şi jumătate. "Leul continuă să se deprecieze ţntr-un ritm mai alert decÔt celelalte monede din regiune", a mai spus Noaghea.

Piaţa nu exclude o intervenţie a Băncii Naţionale a RomÔniei (BNR) pe piaţa valutară pentru stabilizarea cursului dacă deprecierea leului va continua.

Moneda poloneză s-a depreciat de la 3,4173 la 3,4562 zloţi/euro, după care s-a apreciat uşor la 3,4350 zloţi/euro, iar forintul a pierdut teren vineri dimineaţă de la 244,53 la 246,88 forinţi/euro, iar ulterior şi-a revenit uşor la 246,10 forinţi/euro.

Investitorii sunt ţngrijoraţi că planul de salvare a sistemului financiar american, votat miercuri seară de Senatul SUA, ar putea fi respins vineri pentru a doua oară de Camera Reprezentanţilor, motiv pentru care bursele din Statele Unite au ţncheiat ultima şedinţă cu scăderi puternice, iar investiţiile ţn active cu grad ridicat de risc, precum cele din ţările emergente, au fost limitate.

Pe pieţele internaţionale, dolarul s-a depreciat de la 1,3775 la 1,3902 dolari/euro, după care a recuperat o parte din teren pÔnă la 1,3819 dolari/euro, iar la 11:05, ora RomÔniei, euro era cotat la 1,3859 dolari.

DobÔnzile interbancare la depozitele pentru o zi de tip overnight se menţin la niveluri ridicate de 14-15% pe an, peste nivelul dobÔnzii de politică monetară, de 10,25% pe an, pe seama problemelor de lichiditate din piaţa interbancară.

Nivelul actual al dobÔnzilor interbancare la depozitele overnight depăşeşte rata dobÔnzii de 14,25% pe an pe care BNR o percepe la acordarea facilităţii de credit băncilor cu probleme de lichiditate, aşa că piaţa anticipează o intervenţie a băncii centrale pe piaţa interbancară.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB c─âtre consumatori este s─â apeleze doar în ultim─â instan╚Ť─â la amânarea pl─â╚Ťii ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaug─â imprevizibilitatea situa╚Ťiei economice din momentul relu─ârii detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank ╚Öi Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele ╚Öase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) ╚Öi Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 b─ânci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le g─âsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Româneasc─â, Garanti BBVA ╚Öi CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un num─âr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii