BANCI | Stirea Zilei

Cum profita Warren Buffet de criza financiara pentru a-si extinde averea

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-02 15:51

Miliardarul american Warren Buffett, unul dintre cei mai respectaţi investitori de pe Wall Street, derulează o campanie agresivă de achiziţii, preluÔnd participaţii la corporaţii cu potenţial ridicat, ţnsă lovite de criza financiară, considerată de omul de afaceri "un Pearl Harbor economic".

"CÔnd pieţele creditelor sunt ţngheţate, iar băncile refuză să se ţmprumute reciproc, cÔnd 8% din depozitele constituite la băncile americane au trebuit să fie mutate ţn ultimele două săptămÔni către instituţii nefalimentare, acesta este un Pearl Harbor economic, a declarat miliardarul pentru televiziunea CNBC, preluată de Reuters.

Buffett se referă la bătălia istorică din 7 decembrie 1941 de la Pearl Harbor, Hawaii, cÔnd aviaţia japoneză a distrus, printr-un atac surpriză, o mare parte din forţele navale americane staţionate ţn port, eveniment care a marcat intrarea Statelor Unite ţn cel de-al Doilea Război Mondial.

"Dacă Trezoreria SUA mi-ar oferi oportunitatea de a deţine o participaţie de 1% din profitul, sau pierderea care va urma programului de 700 miliarde de dolari pe care ţl vor derula, cu condiţia să cumpere activele la preţul pieţei, aş simţi că am reuşit o afacere foarte bună", a continuat investitorul, vorbind despre planul de salvare a sistemului financiar american, prin care statul va prelua datoriile, produsele şi activele neprofitabile acumulate de instituţiile financiare ţn timpul crizei creditelor ipotecare.

Conglomeratul Berkshire Hathaway, controlat de Buffet de 46 de ani, a anunţat miercuri că va investi 3 miliarde de dolari, prin exercitarea dreptului de preferinţă, la grupul General Electric (GE), care este nevoit să vÔndă acţiuni ţn valoare de 12 miliarde de dolari pentru a obţine lichidităţi. Cotaţia bursieră a GE, unul dintre simbolurile industriei americane, s-a depreciat cu circa o treime de la ţnceputul anului, din cauza temerilor legate de stabilitatea diviziei de servicii financiare.

Astfel, Berkshire preia un pachet de acţiuni care ţi asigură dividende minime anuale de 10% din valoarea tranzacţiei, respectiv 300 milioane de dolari, care se vor adăuga la profitul conglomeratului. Totodată, grupul controlat de Buffett a obţinut o opţiune de cumpărare de acţiuni GE ţn valoare de ţncă 3 miliarde de dolari ţn termen de cinci ani, la preţul de 22,25 dolari pe unitate, uşor inferior actualei cotaţii bursiere şi apropiat de minimul ultimilor 5 ani şi jumătate, atins la 18 septembrie.

"General Electric este coloana vertebrală a industriei americane. Au intrat ţn dificultate, ca orice companie care se bazează constant pe ţmprumuturi. Vor rezista cinci, zece, o sută de ani de acum ţnainte şi, dacă reuşeşti să investeşti cÔnd trebuie, probabil vei face nişte bani", a declarat Buffett pentru CNBC.

Acţiunile GE au scăzut cu un dolar miercuri, la 24,5 dolari pe unitate, preţ care

Anunţul este publicat la numai opt zile de la derularea unei tranzacţii similare, prin care Buffett a cumpărat acţiuni Goldman Sachs ţn valoare de 5 miliarde de dolari.

Miliardarul a admis că ambele investiţii ar putea fi neprofitabile dacă legislativul american nu adoptă planul de salvare a sistemului financiar.

Totuşi, spre deosebire de majoritatea companiilor americane, Berkshire Hathaway nu are nevoie de ţmprumuturi pentru a-şi derula afacerile, chiar şi la apogeul crizei financiare.

"╬n sfÔrşit se petrec lucruri pe care Buffett le aşteaptă de zece ani: o situaţie suficient de turbulentă, care ţi permite să obţină investiţii extraordinare pentru Berkshire", a arătat economistul american James Armstrong.

Investiţia la Goldman Sachs include, asemenea tranzacţiei cu acţiuni GE, dividende anuale de minimum 10% din valoarea pachetului cumpărat, adică 500 milioane de dolari, şi posibilitatea de a achiziţiona capital ţn valoare de 5 miliarde de dolari ţn termen de cinci ani, la un preţ preferenţial, bazat pe situaţia actuală a băncii.

Berkshire Hathaway, cu o valoare de piaţă de peste 210 miliarde de dolari, controlează 76 de afaceri care vÔnd o gamă variată de produse, de la servicii de asigurare la vopsea, ţngheţată sau lenjerie intimă, şi deţine participaţii ţn capitalul unor giganţi precum Coca-Cola sau Wells Fargo.

Warren Buffett, ţn vÔrstă de 78 de ani, a reuşit să construiască Berkshire Hathaway bazÔndu-se pe investiţii ţn companii subevaluate, cu o conducere competentă şi stabilă. PÔnă la investiţia anunţată miercuri, conglomeratul controla numai 7,78 milioane de acţiuni General Electric, evaluate la puţin peste 200 milioane de dolari.

"Se pare că suntem la apogeul crizei financiare, iar Buffett a spus ţntotdeauna că atunci cÔnd toţi ceilalţi sunt foarte ţngrijoraţi, el devine cel mai entuziasmat din punct de vedere al oportunităţilor", a arătat analistul american Steven Check.

Buffett a cheltuit o mare parte din lichidităţile Berkshire Hathaway ţn ultimele săptămÔni, după ce capitalul ţn numerar al corporaţiei era deja ţn scădere, la finele lui iunie, la 31,16 miliarde de dolari faţă de 44,33 miliarde de dolari la ţnceputul anului.

╬n septembrie, compania MidAmerican Energy Holdings, controlată tot de Buffett, a cumpărat furnizorul de electricitate Constellation Energy Group, pentru 4,7 miliarde de dolari, şi o participaţie de 10% din capitalul producătorului chinez de baterii BYD, pentru 230 milioane de dolari. Pe lÔngă toate aceste investiţii, Berkshire Hathaway a ţncheiat un acord prin care va participa cu 6,5 miliarde de dolari la achiziţia producătorului de gumă de mestecat Wm Wrigley Jr de către grupul Mars, tranzacţie care se va perfecta ţn următoarele zile.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB c─âtre consumatori este s─â apeleze doar în ultim─â instan╚Ť─â la amânarea pl─â╚Ťii ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaug─â imprevizibilitatea situa╚Ťiei economice din momentul relu─ârii detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank ╚Öi Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele ╚Öase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) ╚Öi Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 b─ânci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le g─âsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Româneasc─â, Garanti BBVA ╚Öi CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un num─âr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii

 • loan lender

  Ol├í a todos, aqui est├í uma oferta de empr├ęstimo acess├şvel que mudar├í sua vida para sempre, ... detalii

 • Defectiune atm braila

  Reclama faptul că atm-ul de pe str.Galati in Brăila este un dezastru întrucât atunci când este ... detalii

 • Cont ╚Öi acte

  Solicit programare personal pentru actualizare cont și ... detalii

 • Nr tel

  Va rog mult mi am pierdut nr de teldeclarat la banca .cu as putea sa atașez noul nr ... detalii

 • Credet

  ... detalii