BANCI | Stirea Zilei

Scaderi istorice la bursa din New York dupa respingerea planului de salvare a economiei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-09-30 11:14

Principalii indici ai bursei de la New York au ţnregistrat luni scăderi istorice, de 7%-9,1%, din cauza intensificării temerilor investitorilor ţn legătură cu situaţia economică, după ce Camera Reprezentanţilor din SUA a respins planul de stabilizare a sistemului financiar.

Indicele Dow Jones, alcătuit din principalele companii industriale americane, a scăzut luni cu 778 de puncte, respectiv 6,98%, la 10.365,45 puncte. Acesta este cel mai mare declin procentual de la prăbuşirea bursei din 1987 şi cea mai importantă pierdere ca număr de puncte a acestui indice din istoria Wall Street.

Indicele S&P 500 a avut, de asemenea, cea mai slabă şedinţă de tranzacţionare din ultimii 21 de ani, scăzÔnd cu 8,79%, respectiv 106,59 puncte, la 1.106,42 puncte.

Totodată, indicele bursei electronice de pe Wall Street, Nasdaq Composite, care cuprinde principalele companii din sectorul high-tech, a scăzut cu 199,61 puncte, sau 9,14%, la 1.983,73 puncte, cea mai slabă zi de la spargerea "bulei" internetului, ţn aprilie 2000. Acţiunile Apple au scăzut cu 18%, urmate de cotaţia Google, care a pierdut 11,6% după ce a atins minimul ultimilor 2 ani ţn timpul şedinţei.

Totodată, indicele serviciilor financiare a ţnregistrat o scădere de 16%, determinată de declinul cotaţiei Bank of America cu 17,6% şi cel al Goldman Sachs, cu 12,5%.

Camera Reprezentanţilor de la Washington a respins luni, cu 228 de voturi ţmpotrivă şi 205 pentru, planul de stabilizare a sistemului financiar propus de administraţie, care implica alocarea de fonduri de 700 de miliarde de dolari de la bugetul de stat pentru preluarea activelor, datoriilor şi produselor neperformante acumultate de companii, care au provocat falimentul unor bănci simbolice de pe Wall Street şi intervenţii istorice pentru salvarea altor instituţii din SUA şi Europa.

Programul era considerat crucial pentru salvarea sistemului financiar şi a economiei americane, care se confruntă cu turbulenţe importante ţn urma crizei creditelor ipotecare, declanşată ţn urmă cu 13 luni.

Eşuarea iniţiativei a panicat investitorii, deja neliniştiţi de ştirile de luni privind preluarea băncii comerciale Wachovia, una dintre cele mai mari instituţii de profil din SUA, aflată ţn dificultate, de către Citigroup, şi de problemele din Europa, respectiv intervenţia guvernelor din Belgia, Olanda şi Luxembourg pentru salvarea grupului financiar Fortis de la faliment, cea a executivului britanic, care a naţionalizat una dintre cele mai importante bănci locale, Bradford & Bingley, şi salvarea creditorului ipotecar Hypo Real Estate de către guvernul german.

Astfel, investitorii au vÔndut masiv acţiuni pe Wall Street, căutÔnd refugiu ţn obligaţiuni guvernamentale, considerate stabile şi eficiente pe termen lung.

Indicele VIX (Chicago Board Options Exchange Volatility Index), principalul barometru al Wall Street pentru ţncrederea şi teama investitorilor, a ţnregistrat luni un salt istoric de 39%, la 48,4 puincte, aproape de maximul ultimilor şase ani, şi a ţnchis la 46,72 puncte, stabilind un nou record de final de şedinţă.

╬n plus, pieţele creditelor au rămas paralizate, deşi marile bănci centrale ale lumii pompează constant zeci de miliarde de dolari pentru asigurarea de lichiditate, ţn ţncercarea de a ţncuraja ţmprumuturile interbancare.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB c─âtre consumatori este s─â apeleze doar în ultim─â instan╚Ť─â la amânarea pl─â╚Ťii ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaug─â imprevizibilitatea situa╚Ťiei economice din momentul relu─ârii detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank ╚Öi Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele ╚Öase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) ╚Öi Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 b─ânci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le g─âsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Româneasc─â, Garanti BBVA ╚Öi CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un num─âr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii