BANCI | Stirea Zilei

BNR mentine dobanda la 10,25%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-09-25 16:08

Cluj-Napoca, 25 septembrie 2008
COMUNICAT DE PRESĂ

Īn şedinţa din 25 septembrie 2008, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Romāniei a hotărāt:
• Menţinerea ratei dobānzii de politică monetară la nivelul de 10,25 la sută pe an;
• Gestionarea fermă a lichidităţii de pe piaţa monetară prin intermediul operaţiunilor de piaţă;
• Menţinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor īn lei şi īn valută ale instituţiilor de credit.

CA al BNR reafirmă că va monitoriza vigilent evoluţiile indicatorilor macroeconomici, pe plan intern şi internaţional, astfel īncāt prin adecvarea instrumentelor sale să asigure consolidarea procesului de dezinflaţie pentru atingerea īn mod sustenabil a ţintelor de inflaţie pe termen mediu.

Analiza celor mai recente evoluţii macroeconomice confirmă reluarea anticipată a procesului de dezinflaţie, dar şi accelerarea creşterii economice īn condiţiile menţinerii unei dinamici īnalte a investiţiilor şi consumului şi ale unei anumite reduceri a dinamicii soldului negativ al exportului net.

Rata anuală a inflaţiei a coborāt la nivelul de 8,02 la sută īn luna august a.c faţă de un vārf de 9,04 la sută īn luna iulie. Revenirea inflaţiei pe un trend descendent reflectă īntărirea restrictivităţii condiţiilor monetare īn sens larg, prezenţa unui efect de bază favorabil, precum şi scăderea preţurilor combustibililor, ale unor produse alimentare şi ieftinirea serviciilor de telefonie.

Rata anuală a inflaţiei de bază CORE2 ajustat – calculată īn condiţiile eliminării impactului preţurilor administrate şi al celor volatile (legume, fructe, ouă şi combustibili), precum şi al taxei pe viciu – a scăzut la rāndul său la 7,4 la sută īn luna august faţă de 8,1 la sută īn iulie, pentru prima dată din luna iulie a anului anterior. Cu toate acestea, creşterea anuală prognozată a preţurilor de consum va continua īn lunile următoare să se situeze semnificativ peste limita superioară a intervalului de variaţie din jurul ţintei pentru anul 2008, ceea ce impune menţinerea unei conduite restrictive a politicii monetare īntr-o perspectivă mai īndelungată.

Mai mult, riscurile macroeconomice la adresa dezinflaţiei, cu precădere cele legate de politica veniturilor şi majorarea cheltuielilor bugetare īn perioada electorală, se menţin ridicate. Īn acelaşi timp, dinamica īmprumuturilor acordate sectorului privat ramāne īnaltă, deşi aceasta īncepe să evidenţieze unele semne de moderare.

Pe baza datelor disponibile, CA al BNR a decis menţinerea ratei dobānzii de politică monetară la 10,25 la sută pe an. Această măsură va contribui la creşterea restrictivităţii in termeni reali a condiţiilor monetare īn sens larg, īn vederea atingerii īn mod sustenabil a obiectivelor de dezinflaţie pe termen mediu.

CA al BNR a decis totodată gestionarea fermă a lichidităţii de pe piaţa monetară prin intermediul operaţiunilor de piaţă, precum şi menţinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor īn lei şi īn valută ale instituţiilor de credit.
Totodată, CA al BNR consideră că asigurarea sustenabilităţii procesului de dezinflaţie şi ancorarea anticipaţiilor pe termen mediu reclamă nu numai menţinerea atitudinii prudente a politicii monetare printr-un dozaj adecvat al instrumentelor acesteia, dar şi un sprijin puternic din partea celorlalte componente ale mixului de politici macroeconomice, in special a politicilor de venituri şi fiscală.

Intensificarea turbulenţelor de pe pieţele financiare internaţionale a avut pānă īn prezent un impact limitat asupra sectorului instituţiilor de credit din Romānia, īn principal sub forma creşterii costurilor finanţărilor externe. Īn acelaşi timp, lichiditatea din sistemul bancar, deşi īn scădere, se situează la un nivel adecvat pentru buna funcţionare a pieţelor, iar măsurile adoptate de BNR īn luna august a.c. vizează īmbunătăţirea prudenţialităţii şi creşterea transparenţei politicilor de creditare şi de gestionare a riscurilor la nivelul instituţiilor de credit.

CA al BNR reafirmă că va monitoriza vigilent evoluţiile indicatorilor macroeconomici, pe plan intern şi internaţional, astfel īncāt prin adecvarea instrumentelor sale să asigure consolidarea procesului de dezinflaţie pentru atingerea īn mod sustenabil a ţintelor de inflaţie pe termen mediu.

Următoarea şedinţă a Consiliului de administraţie al BNR dedicată politicii monetare va avea loc īn data de 30 octombrie 2008, cānd va fi analizat şi aprobat noul raport trimestrial asupra inflaţiei.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDana Dima, BCR: Nu trebuie sa va fie frica sau rusine cand aveti probleme cu banii, ci sa mergeti la banca sa cereti ajutorul (video)

Dana Dima - vicepreședinte BCR, în dialog cu Valentin Cocean - conciliator CSALB și avocat, și Irina Chițu – analist financiar. (vezi video la finalul articolului) - „70% din portofoliul BCR de credite imobiliare are dobânzi fixe. detalii

Bancile transmit un mesaj consumatorilor, prin intermediul CSALB: va puteti baza pe noi, in aceasta perioada de scumpiri si cresteri de dobanzi

Sistemul bancar propune mai multe soluții de rezolvare a dificultăților financiare cu care se confrunta consumatorii. (vezi video la finalul articolului)  Una dintre soluțiile pe care o propun băncile consumatorilor este detalii

Schimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

  

Ultimele Comentarii