BURSA | Stirea Zilei

Masurile de sprijinire a Bursei dezamagesc investitorii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-09-25 08:18

Investitorii aşteptau mai mult sprijin pentru piaţa de capital, īn condiţiile īn care după anunţul măsurilor de resuscitare a Bursei de la Bucureşti, creşterile din prima parte a şedinţei s-au temperat, iar indicele sectorului SIF a īnchis chiar uşor sub nivelul de referinţă, susţin brokerii.

Lichiditatea pieţei reglementate a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a scăzut uşor miercuri, cu 10%, la 18,7 milioane lei (5,1 milioane euro), după ce īn şedinţa anterioară rulajul īnsumase 20,73 milioane lei (5,66 milioane euro).

"După şedinţele foarte volatile de săptămāna trecută, īn care şi volumele de tranzacţionare au fost mai ridicate, era normal ca volumele să mai scadă. E firesc ca după zile foarte agitate să urmeze cāteva şedinţe īn care investitorii să disece toate informaţiile din ultima vreme şi să īşi creeze o părere mai clară despre situaţia internaţională", a declarat pentru NewsIn Nicu Grigoraş, broker la Intercapital Invest.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 0,64%, pānă la 4.630,84 puncte, īn timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 0,94%, pānă la 3.511,77 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a pierdut 0,05%, la 27.928,28 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a crescut cu 0,42%, ajungānd la 11.552,67 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,28%, pāna la 487,99 puncte, iar indicele BET-NG, care reflectă evoluţia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursă, a crescut cu 0,52%, pānă la 656,54 puncte.

Investitorii şi brokerii aşteptau mai mult sprijin din partea autorităţilor

"Dacă ne uităm la cum s-a mişcat piaţa īn şedinţa de astăzi (n.r. - miercuri) putem să spunem că măsurile anunţate de autorităţi pentru sprijinirea pieţei de capital au fost sub aşteptările investitorilor. Ne aşteptam la ceva mai mult decāt au declarat autorităţile", a mai spus Nicu Grigoraş.

"Īn deschiderea şedinţei, īn momentul īn care se anunţau măsurile, piaţa era destul de sus, dar la īnchiderea şedinţei creşterile s-au temperat, iar BET-FI-ul a īnchis chiar pe minus", a adăugat Grigoraş.

Ministrul Economiei şi Finanţelor (MEF), Varujan Vosganian, a anunţat, miercuri, că impozitul pe cāştigurile realizate pe piaţa de capital va fi suspendat pe tot anul 2009, atāt pentru investiţiile pe termen scurt, cāt şi pentru cele pe termen lung, pentru sprijinirea Bursei, puternic afectată de criza internaţională.

"Măsura luată de ministerul de Finanţe este bună, dar ar putea duce la revigorarea pieţei pe termen lung īn momentul īn care impozitul ar fi micşorat sau scos pentru o perioadă mai lungă de timp. Īn condiţiile īn care aşteptările pentru anul viitor nu sunt foarte optimiste, nu cred că suspendarea impozitului pe cāştigurile din piaţa de capital va ajuta foarte mult pieţele", e de părere brokerul de la Intercapital invest.

Legat de sprijinul acordat de CNVM pieţei de capital, Grigoraş consideră că ar fi fost foarte bine dacă suspendarea cotei din tranzacţiile bursiere s-ar fi aplicat pe un orizont mai lung de timp.

"Acest lucru ar fi ajutat şi intermediarii, deoarece se mai reducea presiunea din costurilor şi ar fi ajutat şi investitorii pentru că īn acest fel s-ar fi redus şi comisioanele", subliniază Nicu Grigoraş.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) va suspenda pānă la sfārşitul acestui an cota de 0,08% aplicată tranzacţiilor bursiere şi va renunţa pentru şase luni la banii cuveniţi īn cazul ofertelor publice iniţiale (IPO).

Pieţele europene s-au liniştit, iar volatilitatea a scăzut

Bursele europene evoluau nehotărāt la ora īnchiderii Bursei de la Bucureşti. Astfel, indicele principal al pieţei de la Frankfurt, DAX, cāştiga 0,19%, pānă la 6.079,88 puncte, iar indicele Bursei de la Paris, CAC40, cobora uşor, cu 0,04%, la 4.138,01 puncte. Indicele bursei londoneze, FTSE, scădea cu 0,16%, la 5.127,83 puncte.

Īn schimb, acţiunile din sectorul bancar se scumpeau īn general, după ce miliardarul american Warren Buffett a anunţat că va investi 5 miliarde de dolari īn Goldman Sachs.

Warren Buffett a anunţat că Berkshire Hathaway, firma pe care o controlează, va cumpăra titluri preferenţiale ale Goldman Sachs īn valoare de 5 miliarde dolari. De asemenea, Buffett va primi şi un mandat de a cumpăra acţiuni normale īn valoare de 5 miliarde dolari, la un preţ de 115 dolari/acţiune.

Sectorul SIF a atras cel mai mare interes, dar pe finalul şedinţei vānzările s-au intensificat

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) au atras miercuri cea mai mare lichiditate din piaţă, de 3,71 milioane lei, iar preţul lor a scăzut cu 0,69%, la 1,43 lei.

Titlurile SIF Transilvania (SIF3) s-au ieftinit cu 0,68%, pānă la 0,73 lei, īn urma unor schimburi de 2,82 milioane lei, īn vreme ce acţiunile SIF Moldova (SIF2) au stagnat la preţul 1,33 lei, pe o lichiditate de 2,34 milioane lei.

Tranzacţiile cu acţiuni BRD SocGen (BRD) au īnsumat 1,62 milioane lei, iar titlurile s-au menţinut la cotaţia de 13,50 lei, īn timp ce acţiunile SIF Muntenia (SIF4) au atras un rulaj de 1,26 milioane lei, iar preţul lor a crescut cu 0,53%, la 0,94 lei.

Acţiunile Erste Bank (EBS) s-au apreciat cu 0,53%, pānă la 150,50 lei, pe o lichiditate de 1,05 milioane lei.

Schimburile cu acţiuni SIF Banat-Crişana (SIF1) au īnsumat 993.719 lei, iar titlurile s-au scumpit cu 0,75%, la cotaţia de 1,35 lei, īn timp ce acţiunile Petrom (SNP) au atras un rulaj de 912.014 lei, iar preţul lor s-a menţinut la 0,36 lei.

Acţiunile Transgaz (TGN) şi-au păstrat cotaţia de 170 lei, pe o lichiditate de 742.925 lei, īn timp ce cotaţia titlurilor Broker Cluj (BRK) a urcat puternic, cu 9,38%, pānă la 0,28 lei, pe o lichiditate de 447.998 lei.

Pe sectorul instrumentelor financiare cu venit fix au fost realizate două tranzacţii īn valoare totală de 208.500 lei, cu 2.000 de obligaţiuni emise de Banca Comercială Carpatica (BCC09). Bondurile au fost transferate la preţul de 100 lei/titlu.

Pe piaţa futures de la BVB au fost īncheiate 54 de contracte, īn valoare de 21.400 lei. Astfel, derivatele pe acţiuni Petrom au fost cotate la 0,37 lei/titlu, pentru scadenţa decembrie, īn scădere cu 0,04 lei, iar cele pe acţiuni SIF Moldova au fost estimate la 1,45 lei, pentru aceeaşi scadenţă, īn creştere cu 0,06 lei/titlu.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDana Dima, BCR: Nu trebuie sa va fie frica sau rusine cand aveti probleme cu banii, ci sa mergeti la banca sa cereti ajutorul (video)

Dana Dima - vicepreședinte BCR, în dialog cu Valentin Cocean - conciliator CSALB și avocat, și Irina Chițu – analist financiar. (vezi video la finalul articolului) - „70% din portofoliul BCR de credite imobiliare are dobânzi fixe. detalii

Bancile transmit un mesaj consumatorilor, prin intermediul CSALB: va puteti baza pe noi, in aceasta perioada de scumpiri si cresteri de dobanzi

Sistemul bancar propune mai multe soluții de rezolvare a dificultăților financiare cu care se confrunta consumatorii. (vezi video la finalul articolului)  Una dintre soluțiile pe care o propun băncile consumatorilor este detalii

Schimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

  

Ultimele Comentarii