BANCI | Stirea Zilei

Salariatii BCR ameninta cu greva

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-08-12 21:23

Salariatii Băncii Comerciale Române (BCR) afiliati la Federatia Sindicatelor Independente (FSI) din BCR vor protesta la locul de muncă, de miercuri până vineri, din cauza modificării programului de lucru, a planului de concedieri si a inegalitătilor salariale, a spus presedintele FSI, pentru NewsIn.

"Această primă formă de protest presupune purtarea unor însemne specifice menite să reflecte starea de nemultumire a salariatilor fată de tot ceea ce se întâmplă la nivelul BCR, fată de modalitatea în care patronatul întelege să respecte drepturile legale ale acestora si fată de modul în care întelege BCR să asigure un parteneriat cu salariatii reprezentati prin organizatia sindicală reprezentativă", a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor Independente din Banca Comercială Română, Ciprian Ionescu.

El a mentionat că dialogul cu reprezentantii BCR este, în continuare, deschis în măsura în care se finalizează cu solutii la solicitările si nemultumirile salariatilor.

Astfel, în perioada 13-15 august, cu posibilitatea prelungirii în functie de hotărârea comună a reprezentantilor FSI, membrii de sindicat vor purta banderole albe pe parcursul orelor de program.

"Au fost luate măsuri, astfel încât activitatea la nivelul unitătilor teritoriale să nu fie afectată, relatia cu clientii băncii sau programul de lucru să nu fie perturbat, acestia urmând să beneficieze pe tot parcursul desfăsurării formei de protest de toate serviciile oferite de BCR, ca într-o zi normală de lucru", a mentionat Ciprian Ionescu.

Salariatii BCR sunt nemultumiti de programele de lucru pentru unitătile teritoriale (retail si corporate), stabilite fără a se avea în vedere si punctul de vedere al salariatilor.

Banca Comercială Română si-a modificat, din 14 iulie, programul de lucru cu publicul în sucursale si agentii, acesta începând de la ora 9:00 si încheindu-se la 17:30 în cele mai multe unităti BCR. În unele sucursale mari, programul de lucru se încheie, însă, la 18:30.

Reprezentantii FSI BCR sustin, însă, că noul program "nu este în concordantă cu nevoile clientilor, care nu au fost si nu sunt pregătiti pentru schimbarea regulilor deja cunoscute si cu care sunt obisnuiti". Acestia atrag, de asemenea, atentia că multi clienti nu sunt pregătiti pentru folosirea canalelor alternative, precum cele de internet banking sau phone banking.

"Programul nu poate asigura respectarea dispozitiilor legale si a clauzelor contractuale referitoare la timpul normal de lucru de 8 ore/zi, cinci zile pe săptămână, acordarea repaosului săptămânal în două zile consecutive (de regulă sâmbăta si duminica sau în alte două zile stabilite prin contractul colectiv de muncă sau regulamentul intern)", se arată în protestul salariatilor BCR.

Acestia se plâng si de orele suplimentare care "privează salariatii de viata socială si familială", sustinând că prin noul program nu sunt respectate dispozitiile legale si clauzele contractuale cu privire la sănătate si securitate în muncă, "făcând imposibilă recuperarea capacitătii sau fortei de muncă si expunând salariatii la riscuri majore, fiind o amenintare permanentă la starea de sănătate a salariatilor".

O altă nemultumire vizează concedierea colectivă, care va afecta semnificativ activitatea în unitătile teritoriale ale băncii prin reducerea mai multor posturi.

"Desi Federatia Sindicatelor Independente BCR s-a opus argumentat acestor intentii si, ulterior hotărârii, patronatul a ignorat până la această dată punctul nostru de vedere, urmând ca în perioada următoare să sosească probabil notificarea privind concedierea colectivă", se mai arată în protestul salariatilor BCR.

Sindicalistii consideră că, prin această hotărâre, salariatii care vor rămâne în bancă vor avea mai mult de lucru, urmând să preia din sarcinile celor concediati, ceea ce i-ar putea determina să urmărească "prin orice mijloace încetarea raporturilor de muncă cu BCR".

Salariatii BCR sunt nemultumiti si de faptul că tintele la nivel de bancă sunt stabilite fără a fi consultati, ceea ce le sporeste stresul.

"Am invederat de fiecare dată patronatului că nu suntem de acord ca indicatorii aferenti produselor subsidiarelor să facă parte din sistemul BCR de premiere si am recomandat ca acestia să facă obiectul unor întelegeri separate cu salariati", sustin reprezentantii sindicatului.

Celelalte nemultumiri sunt legate de "inechitătile salariale si diferentele nejustificate între salariatii BCR", nemultumirea având la bază salariile de bază brute lunare, premierea si sporurile aferente muncii prestate suplimentar si în zilele de repaos săptămânal.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la un credit pentru casa in lei

Bancile cu cele mai bune dobanzi la un credit ipotecar in lei pentru cumpararea unui locuinte sunt Banca Comerciala Romana (BCR), ING Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro. Clasamentul a luat in calcul detalii

Care banci au cele mai mici dobanzi la un descoperit de cont/card (overdraft)

Primele trei banci care au cele mai mici dobanzi pentru un credit (linie de credit) tip descoperit de cont/card, cunoscut si ca overdraft, sunt Banca Romaneasca, CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat un calcul cele mai importante 10 banci detalii

Care banci au cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie?

Cele mai mari dobanzi pentru depozitele in lei la termen de un an pentru populatie sunt la TBI Bank - 8%, First Bank - 5,65% si Intesa - 5,25%, conform topului realizat de Bancherul.ro. (vezi foto) Un grup de mai multe banci practica la acelasi termen detalii

  

Ultimele Comentarii