BANCI | Opinie

Bursa, o mostra de ziar mizerabil. Asociatiile ziaristilor trebuie sa ia atitudine

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-01-16 10:41

In ciuda faptului ca este una dintre cele mai vechi publicatii romanesti, ziarul Bursa a demonstrat, in editia de astazi, cat de mizerabil poate fi un ziar romanesc, in lipsa unei etici proprii si a unor strandarde impuse de breasla.

Daca in presa audio-vizuala, CNA-ul, ca autoritate de supraveghere, este oarecum vizibila si obliga televiziunile sa-si mai corecteze derapajele, ba chiar le si amendeaza, fapt care nu impiedica totusi, existenta unor canale ale caror politica de baza este lupta politica, in cazul presei scrise si online nu exista nimeni care sa impuna niste reguli minime de etica profesionala.

Astfel se explica mizerii de genul celor aparute astazi in ziarul Bursa, din care redam doar un pasaj, incalificabil, in care conducerea Raiffeisen Bank este acuzata, nici mai mult nici mai putin, de mita, fara niciun fel de dovezi, ci doar vehiculandu-se niste zvonuri: "Combinatia dintre grupul lui van Groningen si amicii sai de la Viena, se spune - desigur, o spun guri foarte, foarte rele - ca ar fi finantata de spagile consistente primite de conducere la acordarea de credite pe spranceana."

Autorul, semnat MAKE (Florian Goldstein), directorul ziarului Bursa, sugereaza ca respectiva mita ar avea legatura cu un credit in valoare de 50 milioane euro acordat de Raiffeisen Bank companiei de telecomunicatii RCS&RDS, al carui destinatie nu ar fi cea comunicata oficial, de preluare a companiei concurente UPC Romania, intrucat tranzactia nu ar fi aprobata de Consiliul Concurentei, din motive de monopol.

Nicio alta dovada nu mai apare in articol in legatura cu aceasta acuzatie grava, care se bazeaza, de fapt, asa cum precizeaza, culmea, chiar autorul, doar pe zvonuri. Cu alte cuvinte, calomnie cu premeditare.

Unde este, asadar, responsabilitatea ziaristului in acest caz, respectul fata de cititorii sai si fata de public, ca sa nu mai vorbim de regulile de baza ale meseriei, acelea de a cita sursele informatiei si de a verifica respectivele informatii inainte de a le publica, tocmai pentru a se evita colportarea de stiri false care pot afecta serios o persoana sau o institutie?

O intrebare mai degraba retorica, intrucat reiese clar din articol ca acesta a fost publicat doar cu scopul de a calomnia banca si pe sefii sai.

Daca nicio autoritate sau asociatie din breasla ziaristilor nu vor lua atitudine in acest caz, va fi o zi trista, poate una dintre cele mai triste din presa romaneasca moderna.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieFondurile mutuale vor sa-si dubleze numarul de investitori

Numărul investitorilor în fonduri mutuale a crescut cu 23% în ultimul an, depășind jumătate de milion iar activele celor 122 de fonduri din România au atins în septembrie aproape 50 de miliarde de lei (10 mld. euro), conform unui comunicat al Asociației Administratorilor de Fonduri din România, in care se adauga: În următorii ani, administratorii de fonduri de pe piața locală țintesc o dublare a activelor și a numărului de investitori, obiectiv susținut de contextul favorabil, de excesul de economisire bancară, de creșterea interesului pentru a investi dar și de eventualele măsuri de simplificare a impozitării câștigurilor, aflate în analiză. Acestea sunt câteva dintre principalele concluzii detalii

Ce spune seful ASF, Nicu Marcu, despre falimentul City Insurance

Declarația Președintelui Autorității de Supraveghere Financiară, domnul Nicu Marcu, cu privire la decizia de retragere a autorizației de funcționare a Societății Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. (Comunicat ASF): Joi, 16 septembrie 2021, Consiliul detalii

Sondaj: doar 12% dintre romani vor sa-si cumpere o masina electrica

O pondere de 49% dintre românii care intenționează să-și achiziționeze o mașină în viitorul apropiat doresc ca aceasta să fie nouă. 20% le iau în considerare pe cele de tip hybrid plug-in și 12% pe cele full electric, potrivit unui studiu realizat de Mercury Research detalii

Raiffeisen a prejudiciat cu 10 milioane euro 14.000 de clienti cu credite

Raiffeisen Bank, acuzată de practici comerciale incorecte, pierde definitiv un proces cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Nu mai puțin de 14.000 clienți afectați și un prejudiciu creat debitorilor de peste 10 milioane de euro, potrivit estimărilor realizate de detalii

  

Ultimele Comentarii